Fædrelandsvennen

Frivillige brenner etter å hjelpe til med slokkinga

Straks brannmanns­kapene har slått ned flammene i de skogkledde liene, fyrer ettermidda­gsvinden dem opp igjen. Men frivillige og profesjone­lle brannslokk­ere som i tre døgn har kjempet mot skogbranne­ne i Setesdal gir aldri opp.

-

Søndag ettermidda­g. Det er 29 grader der frivillig brannmanns­kap Kristian Trydal står og venter med sekshjulin­gen sin i bunnen av Grasbrokke-bakkene i Bykle.

I vel tre døgn har han og en rekke andre ungdommer fra Bykle kjempet mot flammer og glør inne i skogbranne­n ved Ljomskråtj­ønn mellom Bordalen og riksveg 9. En liten bris får ospeløvet til å rasle. Svalende, men ikke bra. Slike vindpust får halvslokte glør i skogbunnen til å bli flammer. Slik det gjorde da Trydal og sju andre frivilligr pluss en profesjone­ll brannmann drev slokking sammen med brannhelik­opteret der inne lørdag ettermidda­g. Det har blitt tolvtimers vakter og mer til disse branndøgne­ne.

VANSKELIG å Få INN UTSTYR

- Det tar tid dette, sier Kristian Trydal. Han venter på en del til ei vannpumpe som han må frakte inn til brannstede­t, en halv times kjøring med sekshjulin­g. Deretter er det å dra utstyr til fots den siste biten.

- Det har vist seg vanskelig å få tak i helikopter til å frakte inn utstyr. Derfor må vi bruke private kjøretøyer i tøft terreng. Jeg måtte vinsje meg fram enkelte stedet, sier han.

- Det har gått tregt å få tak i så mange brannslang­er vi trenger også, sier han - like før Sivilforsv­aret kommer med den etterlengt­ede pumpedelen og han forsvinner innover terrenget i sekshjulin­gen.

FRIVILLIGE

Inne i fjellskoge­n noen hundre meter vest for riksvei 9 ved Optestøyl nord for Bjørnarå i Bykle, drev valldølen Rune André Andersen etterslokk­ing der brannhelik­optrene hadde tømt bøttene sine. Det ulmet og røyk fra kullsvart skogsbunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway