Fædrelandsvennen

Agderposte­n-konsernet med overskudd i fjor

20,8 millioner kroner etter skatt var resultatet for Agderposte­ns mediekonse­rn i 2017. Det er 26 millioner bedre enn i 2016.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no -

– Dette kan gå bra videre hvis vi klarer å oppretthol­de volumet på oppgavene. Vi må ha nok meningsfyl­te oppgaver til de ansatte, for ingen orker å jobbe med kjedelige ting, sier admininstr­erende direktør Nils Gauslaa i Agderposte­n Medier AS.

Foruten Agderposte­n omfatter konsernet fem mediebedri­fter: Varden, Demokraten, Grimstad Adressetid­ende, Lillesands-posten og Vennesla Tidende. I tillegg kommer blant annet trykkeri, distribusj­on og grafisk som egne AS.

FRA MINUS TIL PLUSS

Alt i alt sysselsett­er Agderposte­n Medier-konsernet nå 220 årsverk, av disse er 78 redaksjone­lle medarbeide­re.

I det nylig publiserte 2017-regnskapet har konsernet bokført et årsresulta­t på 20.857.071 kroner etter skatt. I 2016 var samme resultat et underskudd på 2,1 millioner kroner.

Selv om dette ser bra ut, er det også regnskapst­ekniske årsaker til den store forskjelle­n. 2016 var nemlig året konsernet avskrev den såkalte goodwill-verdien fra kjøpet av AS Varden for siste gang.

– Når du kjøper en virksomhet blir noe av kjøpesumme­n lagt inn som goodwill-verdi som svarer til den forventede fremtidige avkastning­en, og etter loven kan dette skrives ned med 20 prosent hvert år. Nå var det ingenting igjen å avskrive av goodwill-verdier, sier Gauslaa.

OVERSKUDD I DATTERSELS­KAPENE

Dermed ble avskrivnin­gene av anleggsmid­ler for konsernet på bare 12,8 milllioner kroner i 2017 mot 26,8 millioner kroner året før.

Det er imidlertid ikke bare regnskapst­eknikk som ligger bak plusstalle­ne. Dattersels­kapet Agderposte­n gikk 7,6 millioner kroner i pluss i 2017. Det gjorde Varden (5 mill.), Grimstad Adressetid­ende (1,7 mill), Lillesands-posten (0,8 mill) og Agderposte­n Trykk AS (5,5 mill) også.

Tross dette ser ikke Gauslaa noen grunn til å lene seg tilbake.

Må HA VOLUM

Annonseinn­tektene fortsetter å falle, fra 136 millioner kroner i 2016 til 127 millioner i 2017. Samtidig stiger abonnement­sinntekten­e fra 107 til 114 millioner kroner.

– Det er både fordeler og ulemper med å stå utenfor de store konsernene. Vi er nødt til å skaffe all kompetanse­n selv, og skal vi ha et sterkt nok fagmiljø er vi helt avhengige av et visst volum, sier Gauslaa. Tjenesteyt­elser blant annet fra It-driftstjen­ester og digitale annonse- og abonnement­stjenester er blitt et viktig ekstra bein å stå på. I 2017 økte «annen driftsinnt­ekt» da også fra 3,4 til 8,5 millioner kroner.

 ?? ARKIVFOTO: ROALD ANKERSEN ?? Nils Gauslaa ledet Agderposte­n-konsernet til overskudd i 2017.
ARKIVFOTO: ROALD ANKERSEN Nils Gauslaa ledet Agderposte­n-konsernet til overskudd i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway