Fædrelandsvennen

Vaer stolt av industrien vår

Sørlandet har en stolt industrihi­storie. En historie om vekst og arbeidspla­sser. Som politiker har vi et ansvar for å legge til rette for at det kan fortsette i årene fremover.

- MATHIAS BERNANDER Stortingsv­arareprese­ntant, Vest-agder Høyre

Vi lever i en tid preget av høy velstand, urban byplanlegg­ing og moderne arkitektur. Det er bra, og skaper rammer for det gode liv på Sørlandet. Men, vi må aldri glemme hva vi lever av. Vi blir aldri en metropol som av ren storbydyna­mikk trekker til seg stadig flere mennesker, og som utelukkend­e kan basere seg på servicenae­ring.

Vår landsdel lever av industri. Det er i industrien arbeidspla­ssene skapes, og det er i industrien verdiene produseres.

Vi er en av landets fremste eksportreg­ioner med tunge aktører som Glencore Nikkelverk, GE Healthcare og 3B Fibreglass som forøvrig også stakk av med eksportpri­sen for 2017.

De tre nevnte bedriftene er kun et lite utdrag av alle de flotte eksportbed­riftene vi har på Sørlandet. Felles for dem alle er at de presterer i verdenstop­pen innenfor sitt virkeområd­e.

Vi må vaere stolt av dem, vi må skryte av dem, og ikke minst så må vi lytte til dem. Når vi reiser rundt på besøk spør vi hva vi som politikere kan gjøre for å bidra til å bevare og utvikle industrien? Enkelte momenter går alltid igjen. D et første de ber om er ikke så mye, men likefullt viktig. Nemlig forutsigba­rhet.

Store omveltning­er på kort tid er utfordrend­e for naeringsli­vet. Vi må sørge for å ha et sett med rammer og betingelse­r som ligger fast, uavhengig av hvilket politisk regime som til enhver tid styrer. Det gir ikke veldig spennende politikk, men gode rammebetin­gelser for naeringsli­vet vårt må trumfe akkurat det.

På lokalt nivå kan et eksempel vaere det presset industrien føler på areal. Industri er arealkreve­nde, og med stadig større befolkning­svekst øker også behovet for nye boligområd­er. I Kristiansa­nd er det for eksempel sånn at flere av de tunge industribe­driftene er lokalisert i eller i umiddelbar naerhet til sentrum. Attraktive areal for annen byutviklin­g.

Men vårt budskap må vaere krystallkl­art. Vi skal legge til rette for at dere kan fortsette å vaere en del av bybildet, og vi må tilpasse utbygging til eksisteren­de industri. Samtidig skal vi kreve i retur at industrien gjør alt i sin makt for å vaere en best mulig nabo. Det får vi til sammen om vi vil, og det er et budskap jeg håper finner sin plass i de ulike partiprogr­ammene før kommende lokalog fylkesting­svalg. P å nasjonalt nivå handler forutsigba­rhet i stor grad om trygge økonomiske rammebetin­gelser. Et skattenivå som fremmer vekst, og en politikk som legger til rette for innovasjon og utvikling. Vår industri kjennetegn­es av høy kompetanse, flate strukturer og høy grad av tillit. Kombinert med gode ordninger som premierer dem som våger å ta risiko gir det oss et godt grunnlag for utvikling og omstilling.

Med Høyre i regjering har vi sørget for å legge frem den første industrime­ldingen siden 1981. Den legger opp til en politikk som gir god tilgang til kapital for industrien. Det gjør vi ved å gjennomfør­e nødvendige skatteog avgiftsred­uksjoner, og vi styrker offentlige tilskuddso­rdninger som har til hensikt å gi bedriftene risikoavla­stning.

Et annet viktig behov som naeringsli­vet ber om er god tilgang på kompetanse. Norsk industri har i dag de mest kompetente og produktive medarbeide­rne i verden. Norge er et høykostlan­d som i de fleste tilfeller ikke kan konkurrere på pris, men få slår oss på kvalitet. E n måte å sikre kompetanse på er å bygge videre på klyngesama­rbeidet som vår region allerede er i verdenstop­pen på. På Sørlandet har industrien allerede organisert seg i klynger, og vi må sørge for at vi fortsetter å føre en politikk som premierer den typen samarbeid. I Høyre har vi et favorittsi­tat fra vår tidligere leder og statsminis­ter, Jan P. Syse. Han sa «Om vi ikke henger sammen, så blir vi hengt hver for oss»

Det er en god leveregel som er like gjeldende i politikken som den er i naeringsli­vet.

Sørger vi for å føre en politikk som bidrar til industrien­s tilgang på kapital, som gir naeringsli­vet rom for å hente inn kompetanse i verdenskla­sse og som legger til rette for samarbeid mellom bedriftene så rigger vi oss godt for fremtiden.

Da tar vi vare på eksisteren­de naeringsli­v, samtidig som vi legger grunnlaget for utvikling av ny industri. S om politiker skal jeg vaere varsom med å spå hva som blir den «nye oljen». Vårt fokus må vaere å sikre de gode rammebetin­gelsene. Ja, det høres kjedelig ut. Men la heller naeringsli­v og industri skape det som er spennende. Vi som politikere må erkjenne at det er grenser for politikk. Vår oppgave er å sørge for at verktøykas­sen til bedriftene er full.

På den måten gir vi naeringsli­vet muligheten til selv å skape nye industriev­entyr. Historien vår er full av dem, la oss sørge for at fremtiden gir oss enda flere.

Vaer stolt av industrien vår!

Norge er et høykostlan­d som i de fleste tilfeller ikke kan konkurrere på pris, men få slår oss på kvalitet.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Glencore Nikkelverk, ledende prosessind­ustribedri­ft tett inntil bykjernen i Kristiansa­nd.
FOTO: ARKIV Glencore Nikkelverk, ledende prosessind­ustribedri­ft tett inntil bykjernen i Kristiansa­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway