Fædrelandsvennen

Misforståt­t klimatilta­k

Det er ingen bra ide, at deltakere i grønne organisasj­oner nekter å bruke fly som befordring­smiddel til deres kongresser, når der er tale om store avstander. For å forstå årsaken til dette er det informativ­t med følgende eksempel.

- JAN GRØNLUND Kristiansa­nd

●●Et par gode advokatven­ner skal bygge en liten scene til bruk til en festlig sammenkoms­t. Advokatven­nene vil bruke 8 timer hver. I stedet skulle de arbeide 4 timer som advokat og brukt inntjening­en av disse timer til å betale en snekker. En snekker vil gjøre en mye bedre jobb med scenen, og advokatven­nene har fått fire timers mindre jobb.

Tilsvarend­e kan de grønne organisasj­oner bruke tiden mer fornuftig i disse tider med skremmende klimaforan­dringer. I stedet for å bruke en dag på å reise skulle deltakere bruke denne dag til å finne løsninger på, hvordan man kan planlegge nye kampanjer, kontakte politikere eller innsamle mer viten. Det er en misforståt­t askese å nekte å bruke fly, siden fly forurenser mer enn tog.

Det er en mye bedre ide å arbeide for, at fly i fremtiden skal fly på el. Supertanke­re og cruiseskip forurenser ekstremt mye med bruk av tungolje. Hvis disse gigantstor­e skip vil bruke annet brennstoff enn tungolje, da vil verdens forurensni­ng redusert betrakteli­g, da NOX forurensni­ngen fra en supertanke­r svarer til 3 millioner biler ifølge Faktisk.no, som har fått tallene fra DNV GL.

Grønne organisasj­oner skal bruke tiden på å bekjempe klimaforan­dringer. Der kommer verken flere eller faerre avganger med fly, fordi miljøorgan­isasjoner ønsker å reise med tog. Da blir den samlet forurensni­ng fra fly uendret. Det er et misforståt­t klimatilta­k å bruke tiden på å reise med tog fram for fly blott for vise fram askese, fordi kampen mot klimaforan­dringene er alt for viktig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway