Fædrelandsvennen

Har livet ditt mening?

- RUNAR FOSS SJÅSTAD, sokneprest på Lista

Ifølge undersøkel­ser fra Gallup World Poll finner de fleste en mening ut av dette livet. I de fleste europeiske land har over 80 % svart «ja» på spørsmålet «Føler du at livet ditt har en viktig hensikt eller mening?». Det tilsvarend­e tallet for Norge er 88 %.

Nesten 90 % av oss her i Norge opplever altså at livene våre er meningsful­le, og at vi er her på denne planeten med en eller flere hensikter. Det å erfare livet som meningsful­lt har for øvrig ingenting med tro eller ikke-tro å gjøre. Det er ofte de naere ting som gjør livet stort å leve. Hver og en av oss har fått udelt et liv på denne jord, og for oss som er født her i Norge er spesielt heldige. Vi lever i verdens mest vellykkede land på de aller fleste områder. Nesten hver og en av oss har derfor lite å klage over når alt kommer til alt.

Arv og miljø spiller selvsagt en stor del inn på hvordan mitt og ditt liv utvikler seg. Den frie vilje har derfor lite å gjøre iht. hvordan vi er og blir på en del vesentlig områder. Likevel kan vi konstruere livene våre til en viss grad i den retning vi ønsker. Du er derfor på mange måter «din egen lykkes smed». Du har f.eks. et ansvar i å vaere god mot dine medmennesk­er. Du har et ansvar i hvordan du bruker dine medfødte evner. Du er du, og ingen andre enn deg selv kan skape et meningsful­lt liv. Objektivt sett er livet ditt gitt av Gud om du tror eller ikke-tror. Og du er et ansvarlig individ som har ressurser til å skape en mening i ditt liv med den du er. Meningen er derfor allerede der for alle mennesker, den er gitt, du er meningen med livet. Og du blir den beste utgaven av deg selv i møte med din neste.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway