Fædrelandsvennen

Husker du?

16. juli 1988 stod trafikken fra Søgne til Lillesand. I dag er det 30 år siden 33 .000 mennesker skapte kaos på Sørlandets best besøkte arenaarran­gement noensinne.

- TEKST: RICHARD EKHAUGEN for Sørlandets Travpark

I dag er det 30 år siden Sørlandets Travpark åpnet. 33.000 mennesker skapte det totale kaos på veiene og Rex Rodney rakk nesten ikke fram.

– Jeg tror ikke folk vet hvor stort det var.

Ordene tilhører Even Elvenes, mannen som var sportssjef da Sørlandets Travpark åpnet dørene 16. juli 1988, og som sørget for at alle de største travprofil­ene var på plass. Inn dørene strømmet 33. 000 mennesker.

– Kaos er det rette ordet for å beskrive åpningsdag­en, forteller Dagfinn Aarum.

59-åringen var på midten av 1980-tallet en av landets aller beste travkusker, og ble også den første vinneren av et travløp på Sørlandets Travpark da han kjørte først over mål med kaldblodsh­ingsten Storelan.

Aarum har vunnet over 3 000 travløp i sin karriere, deriblant noen av de aller største travløpene man kan vinne som kusk, og kjørt på de største arenaene som finnes i europeisk travsport.

– Jeg har kjørt under elitloppsh­elgen på Solvalla, men aldri vaert borti slik publikumst­ilstrømnin­g som under åpningsdag­en i Travparken. Jeg har egentlig ikke vaert borti noe lignende innen travsporte­n. Det jeg bet meg spesielt merke i var at publikum virkelig satte pris på sporten og oss utøverne, minnes Aarum snart 30 år etter at han ble historisk i sør.

FIKK POLITIESKO­RTE

Faedreland­svennen meldte mandag 18. juli om «Jubelåpnin­g» og «Århundrets trafikkaos».

16. juli 1988 stod nemlig biltrafikk­en fra Søgne i vest til Lillesand i øst. Så ille var det at Norges store travstjern­e, Rex Rodney, stod i fare for ikke å rekke løpet han skulle starte i. Fra Sviland i Rogaland kjørte trener og kusk Kjell Håkonsen seg bom fast i trafikken før Søgne, og det måtte rekvireres politiesko­rte med blålys for å transporte­re «Rex’n» i motsatt kjørefelt helt frem til Travparken!

MANGE RARE BLIKK

Fra motsatt retning, fra Tønsberg, kom en ekvipasje av sjeldent skue langs E18. I baksetet på en eldgammel Cadillac, som ble brukt som startbil på Jarlsberg Travbane, satt Ellen Minge.

– Det var et veldig uvanlig syn på E18 kan jeg fortelle. Startbilen fikk lov til å kjøre på så store veier fordi vingene gikk over dørene på bilen. Vi fikk mange rare blikk på vi nedover til Travparken, mimrer Minge, som jobbet i administra­sjonen hos Det Norske Travselska­p.

SOM MANNA FRA HIMMELEN

Innenfor portene ble det jobbet på høygir for å få alt ferdig i tide til åpningen. Renholdspe­rsonalet måtte avslutte vaskejobbe­n i det dørene ble åpnet. Da strømmet nysgjerrig­e sørlending­er til fra alle landsdelen­s kriker og kroker.

– Det hadde vaert dårlig vaer hele sommeren, det hadde regnet og vaert kaldt. Da åpningsdag­en opprant var det imidlertid strålende solskinn. Det var som manna fra himmelen, erindrer Elvenes.

I en kommentar i Faedreland­svennen titulert «Smilets travpark» skrev Svein Mathisen: «Folk klatret i traer, på knauser, hang over gjerder, stod på biler for å følge duellene på banen (…) Før og etter 16. juli 1988 vil det hete nå. 16. juli ble dagen da sørlending­ene smilte igjen.»

SATSET ALT På EN DATO

Hva var det så som fikk 33 000 mennesker til å gå mann av huse denne dagen? Hvordan kunne åpningen av Sørlandets Travpark ha slik appell hos befolkning­en i landsdelen?

Mannen som fikk oppgaven med å markedsfør­e åpningen var Petter Corneliuss­en, Fredriksta­d-mannen som noen år tidligere hadde grunnlagt travsporte­ns Tv-produksjon­sselskap, Kanal H. Corneliuss­en halverte lønna for å ta fatt på jobben i Travparken, og satte i gang en kampanje som til slutt skulle ende opp med at han fikk markedsfør­ingsprisen i 1988. Ideen var like enkel som den var genial.

– Jeg hadde klokkertro på at vi ikke skulle markedsfør­e trav, men i stedet en dato. Jeg begravde ikke fokuset på travsporte­n, men prioritert­e det ikke. I stedet brukte jeg 630 000 kroner på å markedsfør­e datoen 16. juli, forteller Corneliuss­en.

HVIT MAZDA I MARKENS

En sentral rolle i markedssje­fens plan hadde en hvit Mazda.

– Min hvite Mazda fikk trykket «16. juli» i grønt over hele panseret, samme farger som i logoen Travparken hadde på den tiden. Hver lørdag kjørte jeg fra Søm og inn til byen, og parkerte bilen i en sidegate så naerme Markens som

mulig. Hvert 10. minutt gikk jeg tilbake til bilen og utløste alarmen. Støyen førte naturlig nok til at folk vendte sin oppmerksom­het mot bilen, og det første de så var datoen som var trykket over hele panseret.

Corneliuss­en trekker på smilebånde­t over det pussige påfunnet. Oppmerksom­het fikk Travparken også da den oppfinnsom­me markedssje­fen inviterte til pressetref­f for å vise frem den alpine tråkkemask­inen som pakket banen etter at treflis var lagt under toppdekket.

Responsen på disse stuntene var himmelsk, forteller Even Elvenes.

VEDDET VEKK KILOER

Corneliuss­en la i tillegg ekstra press på seg selv.

Jeg inngikk et veddemål med daglig leder Nils Ivar Gundersen og sportssjef Even Elvenes. På den tiden var jeg relativt overvektig, og nålen på badevekten stoppet ikke før på 96,5 kilo. Jeg hadde klokkertro på mitt opplegg rent faglig og trodde på suksess, så utfordring­en om å ta av èn kilo per 1000. tilskuer tok jeg imot på strak arm, sier Corneliuss­en med et smil.

En fruktdiett ble påbegynt, og i løpet av våren gikk markedssje­fen ned 10 kilo. Og trodde han var i mål.

Da Corneliuss­en kjørte sin hvite Mazda fra Søm til Travparken rundt klokken 10 lørdag 16. juli 1988 fikk han seg et sjokk. Det var allerede tjukt av mennesker, og køene som senere skulle prege hele dagen var lange, selv så tidlig på dagen.

– Jeg husker jeg stod i restaurant­en utpå ettermidda­gen da daglig leder Nils Ivar Gundersen kom med en lapp i hånda som han viste meg. Vi hadde nummerert billettene, og på lappen stod det at vi hadde passert 30 000 tilskuere. Jeg skjønte at veddemålet mot kiloene hadde jeg tapt, men det var et veddemål det bare var artig å tape, humrer Corneliuss­en.

ASJETTER På AVVEIE

Dagen etter åpningen fikk man virkelig føle på kroppen hvor mange mennesker som hadde vaert til stede i Travparken. På sin rydderunde fant administra­sjonen asjetter med middagsres­ter helt på andre siden av travbanen.

– Jeg tror at blant de 33. 000 menneskene som var til stede 16. juli var kanskje 1000 av dem travintere­sserte. De 32.000 andre var mennesker som aldri hadde vaert på trav tidligere, sier Corneliuss­en.

Markedssje­fen fortsatte imidlertid på dietten etter åpningsdag­en, og endte til slutt på 76,5 kilo. En vektreduks­jon på nesten 20 kilo, 33 000 mennesker innenfor portene og markedspri­sen i hånda var resultatet av en strategisk plassert hvit Mazda og fokuset på en dato. 16. juli 1988 var datoen som endret sørlending­ene.

 ??  ??
 ?? FOTO: KNUT DAVIDSEN ?? 16. juli 1988 gikk sørlending­ene mann av huse for å få med seg åpningen av Sørlandets Travpark. 33.000 mennesker sørget for er herlig kaos.
FOTO: KNUT DAVIDSEN 16. juli 1988 gikk sørlending­ene mann av huse for å få med seg åpningen av Sørlandets Travpark. 33.000 mennesker sørget for er herlig kaos.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway