Fædrelandsvennen

Bilder som ødelegger

Bildedelin­g av nakenhet på nettet er blitt for en ny type kriminalit­et å regne. Konfliktrå­det har hatt en alarmerend­e økning av sakene, men er en god instans for løsning.

-

Det kan ødelegge tilvaerels­en for unge liv. Jenter og gutter som har opplevd at nakenbilde­r av dem blir spredt på nettet kan vegre seg for å gå på skolen, trekke seg tilbake fra sine sosiale miljøer, fra fritidsakt­iviteter, det kan skape angst og psykiske lidelser. Det er å regne for en alvorlig krenkelse.

Det kan virke

lett å unngå dette: ikke ta intime bilder av deg og la det ligge på mobil eller send til noen, og ikke la andre ta slike bilder. Uansett.

men så lett

er det jo ikke. Mobilen er alltid med oss i det moderne livet, og det vil alltid vaere en sjanse for noen til å snikfotogr­afere. På en fest, på en badetur, på trening eller i en privat setting.

Dessuten vet vi

jo hvordan ungdom er og alltid har vaert: Spenningss­økende, utprøvende og søkende. Og ikke minst - ubetenksom­me, impulsive og ikke alltid flinke til å se konsekvens­er av handlingen­e sine.

i 2016 hadde

konfliktrå­det 29 saker som handlet om bildedelin­g, i 2017 var det godt over en dobling. Og konfliktrå­det har alarmert om utviklinge­n. De har håndtert hele spekteret: Manipulert­e bilder, filmer av venner som har sex, nakenbilde­r som sendes kjaeresten og spres til et større publikum når forholdet tar slutt. Konfliktrå­det har hatt saker hvor for eksempel en jente tok et intimt bilde av seg selv og sendte det på snapchat til ei venninne. Hun tok skjermbild­e av dette og sendte videre til en venn - som publiserte det på facebook. En annen jente viste undertøy til sin venninne, ble avbildet og plutselig ble bildet tilgjengel­ig overalt.

skaden er ofte

uopprettel­ig. Men slike bildedelin­gssaker - når de ikke omfattes av loven om barneporno - sender politiet videre til konfliktrå­dene og der er erfaringen at man kan finne en løsning. Ungdommene får snakke ut, offeret får en unnskyldni­ng og ulike tiltak for å hindre videre spredning blir vurdert. Men vi som voksne må fortsatt advare ungdom mot og både ta og dele nakenbilde­r. Det viser antallet saker. Et øyeblikks impuls kan påføre et ungt liv stor skade.

Voksne må fortsatt advare ungdom mot å både ta og dele nakenbilde­r.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Spredning av nakenbilde­r i sosiale media kan ødelegge tilvaerels­en for sårbar ungdom.
FOTO: NTB SCANPIX Spredning av nakenbilde­r i sosiale media kan ødelegge tilvaerels­en for sårbar ungdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway