Fædrelandsvennen

– Jentene må selv ta ansvar på sjøen

Langt faerre kvinner enn menn sier det er ok å drikke alkohol mens man kjører båt. Samtidig sier over én av ti at de ikke slipper til bak roret.

-

Likestilli­ng sekspert tror rolleforde­lingen på sjøen har en sammenheng med gamle kjønnsroll­emønster.

– Kvinner som fører båt er sjeldnere involvert i ulykker, de drikker mindre på sjøen og de ønsker i mindre grad å sitte på med berusede førere. Flere kvinner på sjøen kan absolutt ha en positiv effekt for et tryggere båtliv, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsek­retaer i alkovettor­ganisasjon­en AV-OG-TIL.

AV-OG-TIL har nylig undersøkt menn og kvinners forhold til alkohol i fritidsbåt i samarbeid med Ipsos. Der kommer det fram at det er en betydelig forskjell på kvinner og menns holdning til alkohol i fritidsbåt.

95 prosent av kvinner mot 83 prosent av menn oppgir at man bør avstå fra alkohol når man fører fritidsbåt.

– Kvinner har en fornuftig tilnaermin­g til alkoholbru­k på sjøen. Alkohol hemmer mange av egenskapen­e man trenger for å føre båt. Når man drikker blir man blant annet tregere til å reagere og mer villig til å ta risiko. Kombinasjo­nen alkohol og båt kan fort bli dødsfarlig, sier Eriksrud.

I 2017 var det 29 dødsfall knyttet til bruk av fritidsbåt, og ifølge Sjøfartsdi­rektoratet var minst ti av de omkomne påvirket av alkohol da ulykken skjedde.

EN AV TI SLIPPER IKKE TIL

Som Faedreland­svennen fortalte mandag, er det fortsatt menn som i hovedsak fører båtene. I en ny undersøkel­se gjennomfør­t av Respons Analyse på vegne av AV-OG-TIL oppgir 50 prosent av mennene at de har kjørt båt de siste fem årene, mens bare 20 prosent av kvinnene det samme.

12 prosent av kvinnene sier de har latt vaere å føre båt fordi partneren helst ville føre båten selv.

– Det er et paradoks at kvinner så ofte overlater roret til menn. Når vi ser på skadestati­stikken ser vi nemlig at mennene er på topp. De kjører fortere og tar krappere svinger, mens kvinnene er mer sikkerhets­orienterte, sier Eriksrud.

– MINDRE RISIKOVILL­IGE

Miriam Stuasland er leder for sjøtjenest­en i Agder politidist­rikt. Hun sier politiet ikke har noen samlet oversikt over fordelinge­n på kvinner og menn som blir tatt på sjøen i år, men at inntrykket er tydelig.

– Mitt generelle inntrykk er at kvinner er mer lovlydige og mindre risikovill­ige enn menn. De er også flinkere til å bruke flytemidle­r, sier Stausland.

Hun beskriver en sommer med stor trafikk på sjøen, og at politibåte­ne har hatt en del reaksjoner på fart, promille og manglende flyteutsty­r. Stausland forteller at av fire ulykker i distriktet så langt i år, er det mistanke om promille i tre av ulykkene.

– En må kunne si at det er veldig heldig at ikke utfallet ble verre, sier Stausland.

HØY FART OG ALKOHOL

Kommunikas­jonssjef Arne Voll i Gjensidige Forsikring forteller at det har vaert rekordmang­e skader fra påkjørsler på sjøen som er meldt inn til dem så langt i år. Mange av ulykkene på sjøen skyldes høy fart i ukjent farvann. I noen tilfeller er også alkohol med i bildet.

– Jeg snakket med en av takstfolke­ne våre som behandler flest saker med båtskader. Han kan knapt huske å ha vaert borte i en sak der det var en kvinne som kjørte båt, fikk skade og var påvirket av alkohol, sier Voll.

Han påpeker at de fleste ulykkene skjer med folk som har liten erfaring med å føre båt.

– Jo mindre erfaring du har, jo lettere er det å tro at du har flink. Det er nok en del som kjører båt som har fantastisk utstyr ombord, men som ikke har kunnskap til å benytte det, sier Voll.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway