Fædrelandsvennen

– Sitter litt med hjertet i halsen

Mandag ettermidda­g var det fortsatt full trøkk i slokkingsa­rbeidet i Agder-fylkene. Ordfører i Bykle kommune, Jon Rolf Naess, forteller om hvordan situasjone­n oppleves for det lille lokalsamfu­nnet.

- SIRI STENSLAND ERLEND IVERSEN SKARSHOLT

Skogbranne­r herjer Setesdal. Ordfører i Bykle kommune, Jon Rolf Naess, forteller hvordan situasjone­n oppleves for det lille lokalsamfu­nnet.

– Det er jo full trøkk her, for å si det sånn. Det jobbes for øyeblikket på spreng for å få kontroll over de utsatte områdene. Jeg opplever at de begynner å få litt mer kontroll over noen av brannene nå, men det er ingen hemmelighe­t at vi som er her sitter litt med hjertet i halsen, sa ordfører i Bykle kommune, Jon Rolf Naess, til Faedreland­svennen i halv to-tiden.

Totalt ble det jobbet med å slokke elleve branner i Agder-fylkene mandag ettermidda­g.

Mandag formiddag opplyste Anne Rygh Pedersen, avdelingsd­irektør for samordning og beredskap i DSB, at følgende steder i Agder fortsatt får bistand fra DSB:

●●Bykle: 5 helikopter­e

●●Haegebosta­d: 1 helikopter

●●Sirdal: 1 helikopter

– STOLT OVER INNSATSEN

Da Faedreland­svennen ringte mandag, befant Naess seg på brannstasj­onen i Bykle – stedet hvor alt koordinere­s fra. Han er ikke av få ord når han får spørsmål om hvordan dette påvirker lokalsamfu­nnet.

– Det er klart at folk følger med og gjerne er litt bekymret, men det som er fantastisk er å se hvilken innsats alle de frivillige, sivilforsv­aret, samt det lokale brannog redningsma­nnskapet legger ned. Folk ofrer ferier og planer generelt for å vaere med å bidra. Det er jeg veldig stolt over.

Naess er klar på at han tror det er en fordel at ledelsen er lokalkjent.

– Nå som det brenner så mange plasser og over et så utrolig stort område, tror jeg helt klart at det er en fordel at de som leder aksjonen er lokalkjent­e. Det er ingen tvil om at de som jobber på vet hva de gjør, utdyper Naess, som synes det er viktig å legge til at de er ekstremt takknemlig for at storsamfun­net hjelper til.

Det har brent en rekke steder i Setesdal siden torsdag. Ordføreren helt nord i dalen mener at det nå ser litt lysere ut.

– Vi er helt avhengige av å få regn her for at det ikke skal blusse opp igjen med en gang, forteller Naess.

– KAN BLI MER LYN

Vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt kan ikke love lynfrie dager.

– Det er en liten sannsynlig­het for at det kommer byger tirsdag, saerlig i indre strøk. Onsdag er det en nedbørsson­e over hele landet. Hvor det kommer nedbør er variert. Det er vanskelig å si hvor mye som kommer, for det er veldig lokale forskjelle­r, sier Ida Fosseli.

– Det er fare for at det kommer lyn og torden med disse bygene. Og etter onsdag, fram mot helgen, så fortsetter det med høytrykk med varmt og tørt sommervaer igjen. Temperatur­ene synker litt, men det kommer fortsatt til å vaere over 20 grader, sier Fosseli.

Skogbrannv­arselet vil bli vurdert på nytt onsdag. Hvor mye nedbør som kommer fram til da, er svaert interessan­t.

– Men det vil vaere meget stor skogbrannf­are etter onsdag igjen, fordi det fortsetter med varmt og tørt vaer, avslutter Fosseli.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Bykle-ordfører Jon Rolf Naess følger arbeidet med å slokke skogbranne­ne i Setesdal på naert hold.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Bykle-ordfører Jon Rolf Naess følger arbeidet med å slokke skogbranne­ne i Setesdal på naert hold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway