Fædrelandsvennen

Laerer av de beste

Elise Richardsen (27) er et lovende trenertale­nt. Nå er hun trener for Norge i G19-EM, og de neste årene skal NFF holde et ekstra øye med trenerspir­en.

- TEKST: ANDREAS HOPEN andreas.hopen@fvn.no

Elise Richardsen (27), lovende trenertale­nt

Elise Richardsen fra Flekkerøy er på plass i Finland med G19landsla­get, som mandag tapte mot Portugal i åpningskam­pen i EM. Den unge treneren er med i teamet til hovedtrene­r Pål Arne «Paco» Johansen der hun tar seg av det mentale.

– Jeg filmer øktene, hjelper spillerne med å reflektere over egne prestasjon­er, og til å ta imot laering. I tillegg er jeg med som samtalepar­tner på den mentale biten, forklarer den tidligere Toppseries­pilleren.

27-åringen har mange jern i ilden. Til vanlig jobber hun i trenertroi­kaen til Fart i 1. divisjon, hun er laerer på Wang toppidrett­sgymnas på Hamar, tar UEFA A-lisenskurs, er med på «prosjekt kvinnelige topptrener­e», og skriver masteroppg­ave om selvregule­rende laering og atferd i forbindels­e med spillerutv­ikling og talentiden­tifisering i fotball.

– Jeg har nok å gjøre om dagen. Det er Fart og Wang som er hverdagen, og så skriver jeg master når jeg har tid. Landslaget er intensivt når det står på, men ellers tar det ikke så mye tid, ler trenerspir­en når hun blir konfronter­t med alt hun holder på med.

TRENERKURS MED FORBILDENE

At Richardsen nå er i G19-EM er noe tilfeldig, for en trenerjobb hos forbundet var ikke planen.

– Det begynte med mastergrad­en min, der jeg skulle bruke 1999-landslagen­e for å hente inn tallmateri­ale. Etter en samling ble jeg spurt om å vaere med videre. Jeg var heldig som kom i kontakt med «Paco», som er veldig interesser­t i temaet – og ville ha meg med, forklarer treneren.

I juni begynte Richardsen på UEFA A-lisenskurs­et. 32 trene-

re går på kurset, av 125 som søkte om å få bli med. Enda en fjaer i hatten for flekkerøyb­oer som også tar kurset med Melissa Wiik og Solveig Gulbrandse­n.

– De har vaert forbilder, og jeg har sett opp til dem, så det er absolutt kult å ta kurset med de. Jeg ble litt overrasket da jeg kom med, det var veldig gledelig, for det var noe jeg virkelig hadde lyst til. Det er en fin gruppe og gode veiledere. I tillegg til at jeg vil si at jeg laerer fra de beste her på landslaget. Paco og medtrener- ne er noe for seg selv, de kommer til å prege norsk fotball i lang tid, slår Richardsen fast.

BLIR SATSET På AV NFF

Tidligere i vår ble hun tatt ut på NFF sitt «prosjekt kvinnelige topptrener­e». I lag med navn som blant andre Monica Knudsen, Hege Riise og Ingvild Stensland. Planen er at de kvinnelige trenerne skal få tett oppfølging i klubbene i 2–4 år for å heve kompetanse­nivået. At NFF satser på Richardsen synes hun er artig.

– De må jo ha troen, og det er hyggelig det. Jeg har nok vaert litt heldig, også med tida. Det er tydelig fokus på flere kvinner i fotballen, sier Richardsen som like gjerne jobber med mannlige spillere som kvinnelige.

– I et team synes jeg det kunne vaert kjempespen­nende å jobbe med menn. Som hovedtrene­r har jeg ikke tenkt så mye på det. Jeg vil jobbe med spillere som har ambisjoner og potensial, om det er gutter eller jenter er ikke så nøye, forklarer Richardsen i en tid der kvinnelige trenere i herrefotba­ll har blitt mye diskutert etter Tv-suksessen «Heimebane».

Elise er datter av Paul Richardsen, og hun kommer fra en skikkelig fotballfam­ilie. Da var det kanskje uunngåelig at også hun satser for fullt på ballsporte­n.

– Det var nok det. Jeg aldri har blitt pushet, men jeg var med pappa på trening og alt rundt da han trente Fløy, humrer Richardsen som alltid har hatt en trenerspir­e i seg.

– Ja, jeg tror det. Da jeg var 19– 20 år ble jeg langtidssk­adet. Da fikk jeg tilbud om å bli med i trenerteam­et fordi jeg var over middels interesser­t, så det startet tidlig, avslutter Richardsen.

ET TALENT VI HAR TROEN På

Fagansvarl­ig i NFF for UEFA A-lisens, Dag Riisnaes har stor tro på Richardsen som trener.

– Hun er veldig god på feltet, og hun har kommet langt tanke på planleggin­g og gjennomfør­ing. Hun har allerede en sentral rolle i Fart i 1. divisjon. Hun virker sulten og ydmyk, og vi mener at hun har gode muligheter til å nå langt som trener, sier Riisnaes.

 ??  ??
 ?? FOTO: NICHOLAS BERGH ?? Elise Richardsen (27) fra Flekkerøy er i trenerteam­et for G19-landslaget, som i disse dager spiller EM i Finland.
FOTO: NICHOLAS BERGH Elise Richardsen (27) fra Flekkerøy er i trenerteam­et for G19-landslaget, som i disse dager spiller EM i Finland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway