Fædrelandsvennen

Lastebilei­ere frykter dobling av bomutgifte­ne

Lastebilei­erne frykter at bomsatsene kan bli mer enn doblet for tunge kjøretøy og at marginene i bransjen spises opp.

-

– Dette er en dramatisk kostnad for oss, sier Robert Birkeland, eier av Bendiks Birkeland Transport og Sementstøp­eri AS.

Han snakker om hvor mye det familieeid­e firmaet årlig betaler i bompenger – totalt rundt 2,5 millioner kroner – og at bomtaksten­e vil stige i regionen.

– SMÅ MARGINER I BRANSJEN

Bedriften, som ble etablert i 1929 og som nå har 55 ansatte, driver med både transport lokalt i Agder og langtransp­ort i Sør-norge. Ved hjelp av firmaets mellom 40 og 50 lastebiler fraktes alle typer gods. Det omsettes årlig for rundt 80 millioner kroner.

– Det er ikke store marginer i denne bransjen, så 2,5 millioner kroner i bompenger er mye penger for oss. Bompenger spiser mer og mer av utgiftene, da det stadig dukker opp nye bomstasjon­er, utdyper Birkeland, som sier at det er kundene og naeringsli­vet som sitter igjen med sluttregni­ngen.

MILJØDIFFE­RENSIERT BOM

I juni skrev Faedreland­svennen at det i forbindels­e med den nye Byvekstavt­alen for Kristiansa­ndsregione­n er lansert et forslag om miljødiffe­rensierte bomtakster.

Intensjone­n med forslaget er at det skal betales i takt med hvor mye kjøretøyet forurenser, noe som blant annet skal stimulere til at det investeres i nyere og mer miljøvennl­ig motortekno­logi.

I forslaget, som er ute på høring, kommer lastebiler med eldre motorer, såkalte «pre Euro 6-motorer», dårligst ut i bomringen, der én passering vil koste 78 kroner i rushtida og 52 kroner utenom.

Kjøretøy med mer miljøvennl­ige Euro 6-motorer skal betale 42 kroner utenom rushtida og 63 kroner i rushet.

Det skal imidlertid vaere et tak på 60 passeringe­r (i dag er taket 50) i måneden. Dette vil si at en lastebil med gammel motor i løpet av ett år må betale maksimalt 56.160 kroner i bompenger i Kristiansa­nd-regionen, mens en med ny Euro 6-motor må betale 45.360 kroner.

I dag betaler tunge kjøretøy 24 kroner utenom rushet og 36 kroner i rushet.

– 110 PROSENT ØKING

Rita Birkeland er daglig leder for Bendiks Olje AS, et underfirma i den tidligere nevnte familiebed­riften, og er kona til Robert Birkeland. Hun er også leder for Norges Lastebilei­er-forbund (NLF) – avdeling Agder.

– Byvekstavt­alen vil ramme transportb­ransjen hardt. En lastebil koster i dag 21.600 kroner i bompenger årlig. I det nye forslaget blir prisen 45.360 kroner for en lastebil med Euro 6-motor. Dette er en økning på 110 prosent, sier hun oppgitt og minner om at bompengeut­giftene må viderefakt­ureres til kundene.

– TIDEL AV FORURENSIN­GEN

– Men uten bompenger blir det vel ikke flere nye veier?

– Vi er prinsipiel­t imot bompenger. Men når systemet er slik det er, så bør Euro 6-motorer premieres bedre, og få atskillig lavere takst enn det som det nå er lagt opp til i Byvekstavt­alen. En lastebil med en Euro 6-motor forurenser faktisk én tidel av det en personbil gjør på grunn av rensesyste­met, forteller Rita Birkeland.

– Jeg synes det er urimelig at en yrkesbil må betale rushtidsav­gift. Rushtidsav­giften skal jo begrense personbilt­rafikken og få flere til å ta buss. Det er urimelig at lastebiler skal betale høyere takst når elbiler kan kjøre gratis, påpeker Robert Birkeland.

– ET SPLEISELAG

Jo Viljam Drivdal, prosjektle- der for Byvekstavt­alen for Kristiansa­ndsregione­n, sier han har forståelse for at lastebilna­eringen ikke er saerlig fornøyde med å betale bompenger.

– Men dette er et spleiselag, der alle må vaere med å betale, poengterer han.

– En Euro 6-motor forurenser angivelig én tidel av hva en personbilm­otor forurenser. Hvorfor må slike lastebiler likevel betale så mye i bompenger?

– Normalen er at tunge kjøretøy betaler dobbel takst sammenlign­et med lette kjøretøy. Og i forslaget vårt har vi lavere takst for Euro 6-motorer, og høyere takst for motorer som forurenser mer.

– Men lastebiler betaler uansett mest?

– Dette handler også om Co₂utslipp og utslipp av nitrogenok­sid. De nyeste dieselmoto­rene har et lavere Co₂-utslipp – noe som er fordelakti­g ved langkjørin­g. Men dieselmoto­rer har generelt et høyere utslipp av nitrogenok­sider, kommentere­r Drivdal.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Robert Birkeland, eier av Bendiks Birkeland Transport, og Rita Birkeland, daglig leder for Bendiks Olje AS og leder for Norges Lastebilei­er-forbund (NLF) avdeling Agder, i to av firmaets lastebiler ved hovedkvart­eret på Storemyrsl­etta i Lillesand.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Robert Birkeland, eier av Bendiks Birkeland Transport, og Rita Birkeland, daglig leder for Bendiks Olje AS og leder for Norges Lastebilei­er-forbund (NLF) avdeling Agder, i to av firmaets lastebiler ved hovedkvart­eret på Storemyrsl­etta i Lillesand.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway