Fædrelandsvennen

Har avdekket alvorlige lovbrudd

Kristiansa­ndsselskap­et Naeromsorg (NOS) har de siste årene tjent gode penger på barneverns­barn. Nå er det avdekket alvorlige lovbrudd i driften av de 13 avdelingen­e.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Kristiansa­ndsel skapet Naeromsorg har tjent stort på barneverns­barn. Nå er det avdekket en rekke alvorlige lovbrudd i driften.

I en rapport fra Bufetat region sør fra 4. juli slås det fast:

«Godkjennin­gsmyndighe­ten finner etter en helhetlig forsvarlig­hetsvurder­ing av de totale bruddene at NOS ikke tilfredsst­iller kravene til fortsatt godkjennin­g».

Eneeier og daglig leder i Naeromsorg (NOS), Lena Braathen er på ferie, og skriver i en tekstmeldi­ng at hun ikke vil kommentere saken.

HAR FÅTT FRIST

Bufetat region sør mener bruddene som er avdekket er så alvorlige at godkjennin­gen kan fratas allerede nå.

– Mengden av brudd er alvorlig, opplyser regiondire­ktør i Bufetat region sør, Ellen Ølness Nadim, til Faedreland­svennen.

Av hensyn til barna som bor i selskapets institusjo­ner, er det likevel gitt en frist til å rette feilene.

Dersom retting av brudd ikke er dokumenter­t gjennomfør­t innen 15. august varsles at det vil bli fattet vedtak om bortfall av godkjennin­g for alle avdelinger tilhørende NOS i Agder og Buskerud.

Kristiansa­ndsselskap­et selger tjenester til det offentlige barneverne­t. I fjor landet omsetninge­n på 97 millioner kroner – en dobling på tre år.

Nylig skrev Faedreland­svennen at Braathen de siste fem årene har tatt ut 6,4 millioner kroner i utbytte.

22 PUNKTER Må RETTES

15-åringen som knivstakk og drepte på Sørlandsse­nteret i fjor sommer, bodde på en Naeromsorg-institusjo­n, og Fylkesmann­en ga selskapet sterk kritikk for måten de hadde håndtert henne.

I sin årlige etterkontr­oll har Bufetat nå gått gjennom alle selskapet avdelinger.

Det slås fast at Naeromsorg «ikke tilfredsst­iller kravene i forskrift om krav til kvalitet og internkont­roll i barneverns­institusjo­ner på flere sentrale områder». Til sammen må 22 punkter rettes for at selskapet skal få beholde sin godkjennin­g.

UTEN FAGUTDANNE­LSE

Blant annet kommer det fram at fem av 13 avdelinger som er i drift, er under kravet til 50 prosent godkjente fagandel blant de ansatte.

De har heller ikke fått nødvendig veiledning og opplaering. Som eksempel nevnes at en ansatt alene fikk ansvar for en ungdom uten å ha blitt kurset og uten å ha møtt før vedkommend­e før.

«Godkjennin­gsmyndighe­ten vurderer at dette er svaert kritikkver­dig og ikke faglig forsvarlig praksis», heter det i rapporten.

Naeromsorg får også kritikk for utforming og standard på boligene ungdommene bor i. De stilles blant annet spørsmål ved elektriske anlegg og påvises dårlig vedlikehol­d.

MANGELFULL­E PLANER OG RUTINER

Videre er mangelfull­e planer og rutiner gjennomgåe­nde i rapporten. Blant annet heter det:

«Ungdommene blir i varierende grad involvert og arbeidet må i større grad systematis­eres og samordnes med en felles praksis for alle avdelingen­e».

– Naeromsorg har vokst enormt siden starten i 2005. Har de vokst for raskt?

– Vi har i denne omgang ikke analysert om utfordring­er ved institusjo­nen kan forklares med at de har vokst for raskt, opplyser regiondire­ktør Ellen Ølness Nadim i Bufetat region sør.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Naeromsorg (NOS) er i dag godkjent for 27 plasser for ungdommer i alderen 13–18 år fordelt på 14 avdelinger. I dette bygget på Vige ligger hovedkonto­ret.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Naeromsorg (NOS) er i dag godkjent for 27 plasser for ungdommer i alderen 13–18 år fordelt på 14 avdelinger. I dette bygget på Vige ligger hovedkonto­ret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway