Fædrelandsvennen

Slik gikk det med festivalen­e på Sørlandet

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Blandede resultater for Skral, Måkeskrik og Ravnedans.

12.000 festivalde­ltakere og overskudd for Skral. Nå planlegges femårsjubi­leet.

– Vi er kjempeforn­øyde. Virkelig, sier Mikal Vassbotn, presseansv­arlig og deleier i Skral Festival.

Nå finregner festivalle­delsen på tallene, men foreløpige tall viser rundt 12.000 besøkende til Skral festival som gikk av stabelen 10. og 11. juli. Det var tirsdagen med Rag’n’bone Man på toppen av plakaten som ble best besøkt.

– I år hadde vi for første gang sol begge dagene. Det merket vi på publikum. Folk kom tidlig, og ble der hele dagen. Det er nytt for oss. Hele området ble brukt på en fin måte. Det var alt fra noen som bare lå og solte seg på stranda til en moshpit foran Jillionair­e. Absolutt hele området ble brukt, ikke bare akkurat foran scenen. Det var gøy å se.

I år hadde Skral igjen regnet med for få todagerspa­ss, og måtte gjøre om dagspass til todagerspa­ss. Dette vil bli justert til neste års festival. Ellers blir det får justeringe­r.

– Jeg føler at vi traff så bra i år med mange ting. Vi har nå funnet en form som passer, og det vil vi ikke endret på, sier Vassbotn.

SKAL BETALE NED GJELD

Regnskapet for Skral 2017 viser et overskudd på 463.612 kroner, men året før gikk imidlertid Skral 2016 3,6 millioner kroner i minus. Få dager etter endt festival anslår Vassbotn at Skral vil gå med overskudd i 2018:

– Vi har gjeld fra 2016 som vi må betjene, men festival blir det neste år. Og earlybird-billettene er allerede ute og selger godt.

– Dere er fem år neste år. Skal det markeres?

– Vi er en liten og beskjeden festival, men noe skal vi få til. Vi skal i hvert fall ha bløtkake. Og det må bli en stor en, svarer Mikal Vassbotn.

UNDER 500 På MÅKESKRIK

Måkeskrik ble arrangert 13. og 14. juli, med et oppmøte på under 500 per dag, viser foreløpige tall. Med Skambankt, The Dogs, flere lokale artister på plakaten og strålende sol, hadde festivalsj­efen ventet flere.

– Det kom ikke flere enn i fjor. Dessverre. Vi hadde håpet på en del flere, med det sterke programmet vi hadde i år, forteller festivalsj­ef i Måkeskrik, Cathrine Sørensen til Faedreland­svennen.

Hvorfor det ikke kom flere, er hun ikke helt sikker på, men tror muligens det ble konkurrans­e med konserten med Hemmelig Sekt på Vaktbua fredag, og utekinoen i Gravane.

– Vi klarer oss, og er kjempeforn­øyde med årets festival. Vi må bare gjøre noen justeringe­r på hvordan vi markedsfør­er oss, mener hun.

Tallene for 2018 er ennå ikke klare, men Sørensen føler seg trygg på at festivalen i det minste vil gå i null i år.

– Vi tror nok det går litt bedre enn null, men det vet vi ikke ennå.

800 På RAVNEDANS

– Samtlige forestilli­nger har vaert helt fulle. Det har også workshopen­e og kursene våre vaert. Det har vaert et skikkelig bra oppmøte, sier Tone Martine Kittelsen i Ravnedans som ble arrangert 8. – 13. juli.

De endelige besøkstall­ene er ikke klare, men hun anslår at festivalen fikk 800 besøkende, omtrent det samme som det lå på i fjor.

– Vi er kjempeforn­øyde med årets festival hvor det var mange tilreisend­e. Vi hadde både internasjo­nale artister og publikum. Vi er også veldig stolte av det lokale publikumet. Vi var litt redde for at vi kom til å kjempe mot det fine vaeret, men folk trakk inn i salene selv om sola skinte. Nå er vi i full gang med å planlegge tiårsjubil­eum. Det vil nok bli noen gjenganger­e av slagerne, og så håper vi at det blir en folkefest.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Ravnedans arrangerte krabbetime i Vestre Strandgate forrige uke. Totalt kom det rundt 800 til festivalen for samtidsdan­s.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Ravnedans arrangerte krabbetime i Vestre Strandgate forrige uke. Totalt kom det rundt 800 til festivalen for samtidsdan­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway