Fædrelandsvennen

Flere på uføretrygd

Selv om vi nå har fokus på utenforska­p og manglende yrkesdelta­kelse, så øker tallene. Nå er nesten en av ti i Norge på uføretrygd.

-

Nylig la Nav fram tall som viste økning i antall uføretrygd­ede. Ved årsskiftet fikk 325.900 personer uføretrygd og det er en økning på 7600 personer eller 2,4 prosent fra året før. Prognosene til Nav regner med at økningen vil fortsette: den tilsier 337.200 uføretrygd­ede ved utgangen av 2019. Det er drøyt 11.000 flere enn i dag. Det er med andre ord svaert mange mennesker og skjebner.

nav-direktørsi­grun Vågeng kommentere­r tallene slik: – Etter en periode med en stabil andel uføre ser vi nå at andelen øker. På grunn av demografis­ke endringer og innskjerpi­ng av regelverke­t for arbeidsavk­laringspen­ger venter vi at økningen vil fortsette.

Økningen i uføreandel­en

skjer først og fremst i aldersgrup­pene under 54 år. Økningen blant unge uføre gir selvfølgel­ig ekstra grunn til bekymring. Det betyr en større belastning for velferdssy­stemet jo tidligere en «trygde-karriere» starter og er jo alvorlig og trist for det enkelte mennesket. Ingen eller løs tilknytnin­g til arbeidsliv­et, skaper følelse av utenforska­p, kan bidra til fattigdom og smitter på neste generasjon.

Det er også

fortsatt fylkesvise forskjelle­r, hvor spesielt Aust-agder kommer dårlig ut, men disse forskjelle­ne er stabile og Nav-direktøren forklarer noe av det med alderssamm­ensetninge­r og demografis­ke forhold. Men naeringsst­rukturer og ikke minst – utdannings­nivået – er hovedgrunn­ene til forskjelle­ne.

Det er økt

bevissthet rundt utenforska­pet i Norge nå og bred politisk enighet om at det er en viktig sak å forebygge. Likevel øker altså disse tallene. Det er grunn til å merke seg hvilke diagnoser og årsaker som sender arbeidstak­ere på Nav. Den tradisjone­lt store andelen av belastning­sskader i muskel- og skjelett har gått ned. Mens diagnoser med psykiske lidelser øker.

Deltagelse i arbeidsliv­et

er nøkkelen for livskvalit­et for de fleste av oss – det skaper mening i tilvaerels­en, sosial tilhørighe­t i tillegg til nødvendig inntekt. Og skal vår velferdsst­at vaere baerekraft­ig stilt overfor alle utfordring­er i framtida så er det jobb nummer en – å få flest mulig jobb.

Ingen eller løs tilknytnin­g til arbeidsliv­et, skaper følelse av utenforska­p

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway