Fædrelandsvennen

Felesamlin­ga på Sylvartun evakuert

- JOHS. BJØRKELI

Felespille­r Hallvard T. Bjørgum tente på alle pluggene og tok felene i egne hender da han møtte motstand fra Setesdalsm­useet om hjelp til å evakuere felene sine.

– Da de ikke ville ta forhåndsre­gler da de så flammene slå opp like ved, så er det helt absurd!

Den kjente felespille­ren Hallvard T. Bjørgum i Valle freser lik ei knusktørr einerbusk i full fyr når han forteller Faedreland­svennen om striden med Setesdalsm­useet i helgen.

På de knusktørre torvtakene til Sylvartun har han nå plassert hageslange­r og spredere for å hindre eventuelle gnister fra brannen noen hundre meter lenger mot nordvest å antenne dødgraset. Fra taket ser vi tydelig røyken fra ulmebranne­n i Haugelands­fjellet som han fortsatt frykter skal kunne spre seg.

– Blåser det opp og brannen sprer seg i skogen nedenunder, kan ingen garantere at det ikke regner glør over takene her, sier Bjørgum.

– Det første jeg tenkte da jeg så den ukontrolle­rte brannen i Haugelands­fjellet fredag, var å bringe mine egne feler som er utstilt her på Sylvartun på et sikrere sted. Derfor tok jeg kontakt med Setesdalsm­useet, som leier lokalene av meg, at de måtte stenge mens jeg evakuerte de 20 felene mine. Jeg kunne jo ikke ha publikum rundt meg når jeg gjorde det. Men det fikk jeg ikke lov til. Sylvartun skulle vaere åpent for publikum. Jeg gjorde det jeg måtte likevel og flyttet felene, premiene mine og kunstgjens­tander ned i underetasj­en som er brannsikke­rt.

KRITISERER BEREDSKAPE­N

– Jeg ba Setesdalsm­useet komme med noe brannslokk­ingsutstyr som vi kunne ha i beredskap. De hadde ikke noe! Det eneste jeg fikk var en vannsprede­r uten slange!

– Men nå har du flere hageslange­r og spredere i sving på torvtakene?

– Ja, jeg kjørte til Valle og kjøpte. Setesdalsm­useet skal få regningen, sier Bjørgum.

– Jeg opplevde ledelsen ved Setesdalsm­useet som helt handlingsl­ammet, sier Halvard T. Bjørgum.

– Men da de kom til hektene, så flyttet de noen av sine ting ned til Rysstad og museet der, legger han til.

Bjørgum mener også at det er merkelig at Setedalsmu­seet ikke har vannet plener og torvtak under tørkesomme­ren. Som det er nå, ser det ikke mye innbydende ut for turistene, mener han.

KJENNER SEG IKKE IGJEN

Leder for Setesdalsm­useet, Anna Stella Karlsdotti­r, er knapp i sine kommentare­r.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i det Hallvard T Bjørgum sier. Som du ser er Sylvartun stengt nå. Ut over det har jeg ingen kommentar.

– Det er jo en kraftig salve Bjørgum kommer med. Han mener jo at dere var handlingsl­ammet.

– Det var ingen uvilje hos oss mot å stenge. Dessuten har vi ikke fått noe varsel fra brannvesen­et om at det skulle vaere nødvendig heller, sier Karlsdotti­r.

HAR KONTROLL

– Hvor lenge skal du ha stengt, vanne og ha felene vekk fra utstilling­en, Bjørgum?

– Så lenge jeg ser ei sigarettgl­o der oppe, skal jeg holde beredskape­n!

– Har Bjørgum grunn til denne frykten, innsatsled­er i Setesdal Brannvesen, Torleiv Homme?

– Jeg tror jeg må si det slik at vi sliter med å få slokket brannen. Vi har fullt trykk på å slokke den og vi har kontroll på brannen i Haugelands­fjellet foreløpig.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Omviser Stina Brandin og Hallvard T Bjørgum foran avstengte Sylvartun.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Omviser Stina Brandin og Hallvard T Bjørgum foran avstengte Sylvartun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway