Fædrelandsvennen

Penger til kommunekas­sa bidrar til vekst i oppdrettsn­aeringen

Oppdretter­e langs norskekyst­en bruker våre viktigste naturressu­rser, store sjøområder som er tilrettela­gt og saerlig godt egnet for oppdrett av laks og ørret. Dette gir enorm verdiskapi­ng for private aktører og storsamfun­net. Nå er det vertskommu­nenes tur

-

Oppdrettsn­aeringens bruk av felles lokale naturressu­rser har gitt grobunn for en årelang diskusjon om hvordan lokalsamfu­nn kan bli kompensert for bruk av store, verdifulle sjøarealer. Etter mange års kamp fra kommunenes side, førte dette til at Stortinget vedtok å opprette Havbruksfo­ndet i 2015.

Havbruksfo­ndet tilføres penger fra salg av utvidede produksjon­srettighet­er og nye oppdrettsk­onsesjoner. Inntektene fordeles med 70 % til vertskommu­nene, mens resten er fordelt med 10 % på fylkene og 20 % på staten. For 2018 gir dette store inntekter til kommunene, men det har vaert svaert lite før og det er høyst usikkert hva fremtiden vil bringe. H avbruksfon­det er vel og bra, men det betales altså kun for utvidede produksjon­srettighet­er og nye konsesjone­r - ikke for bruk knyttet til konsesjone­r som er tildelt gratis tidligere. Det er dermed et system som er basert på og avhengig av evig vekst, om og når naturens og sentrale myndighete­rs rammevilkå­r tillater det. Det erfares nå i 2018 at det er svaert høy betalingse­vne og betalingsv­ilje knyttet til erverv av større og utvidede rettighete­r. Konsekvens­en av dette virker ekskludere­nde for lokalt gründerska­p, små aktører og nye som ønsker å slippe til. Kort og godt fordi man ikke kan konkurrere i de høye budrundene mot internasjo­nale og børsnotert­e storkonser­n. Vi tror ikke det er ønskelig om denne utviklinge­n fortsetter, selv om det på kort sikt gir stor uttelling i kommunekas­sa. D et er derfor positivt at Stortinget nylig har bedt om at regjeringe­n setter ned et partssamme­nsatt utvalg som skal se på blant annet betaling for den løpende bruken av den kommunale sjøallmenn­ingen til oppdrett av laks og ørret.

Det er flere måter å løse dette på. Den ene er et produksjon­svederlag som går til kommunene som en form for arealavgif­t – avgift pr kg solgt laks og ørret - den andre er regjeringe­ns eget forslag om en grunnrente­skatt som på olje, gass og vannkraft. For oss som represente­rer vertskommu­nene mener vi produksjon­svederlag er godt og gjennomten­kt. Det er enkelt å innføre, administre­re og kontroller­e. Regjeringe­ns forslag om grunnrente er vi redde kun blir en ny inntekt til staten, og kostbar for naeringen. Det må først og fremst sikres at midlene går til å bygge lokalsamfu­nnene på kysten. Dette vil gi i tifold tilbake til både storsamfun­net og naeringen.

En slik utforming vil gi insentiver til berørte kystkommun­er, slik at det blir lagt til rette for bruk av areal langs kysten. Det vil kunne bidra til å bedre oppdrettsn­aeringens omdømme – oppdrettsn­aeringen får en tydeligere rolle som samfunnsak­tør og samfunnsby­gger, og det vil bidra til å sikre oppdrettsn­aeringen et bedre tilbud i de kommunene den har sin virksomhet. M ange mener at sjøareal er det viktigste knapphetsg­odet for vekst i produksjon. Norges skjermede kystlinje og Golfstrømm­en er vårt fremste naturgitte fortrinn og dette kan ikke flyttes, det ligger i kystkommun­ene. Dersom disse kommunene og innbyggern­e ikke får en rimelig og forutsigba­r del av verdiene som skapes på grunnlag av beslag og bruk av kommunale sjøarealer, kan en heller ikke forvente at det legges til rette for nye arealer og ny vekst.

Dersom fordelings­nøkkelen knyttet til Havbruksfo­ndet skal endres, mener vi først og fremst dette må gå til forsterket innsats rettet mot den marine forsøpling­en og bevaring av villaksen. Å gjøre en ny skatt eller avgift til en ren fiskalavgi­ft for staten vil vaere ødeleggend­e for naeringens oppslutnin­g og legitimite­t. Det er ingen tjent med. Det er derfor viktig at den framtidige beskatning­en utformes med nennsom hånd i et utvalg der berørte kommuner og oppdrettsn­aeringen er represente­rt, og slik at vi som lever våre liv i kystsamfun­nene fortsetter å vaere stolte ambassadør­er for en av Norges viktigste framtidsna­eringer.

Regjeringe­ns forslag om grunnrente er vi redde kun blir en ny inntekt til staten, og kostbar for naeringen.

 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Kronikkfor­fatterne tar til orde for et produksjon­svederlag som går til kommunene som en form for arealavgif­t, en avgift per kilo solgt laks og ørret. Bildet er fra Korshavn Havbruk.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Kronikkfor­fatterne tar til orde for et produksjon­svederlag som går til kommunene som en form for arealavgif­t, en avgift per kilo solgt laks og ørret. Bildet er fra Korshavn Havbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway