Fædrelandsvennen

Mangfoldet i familien må møtes i skolen

- GUNN IREN MÜLLER leder for Foreldreut­valget for grunnoppla­eringen (FUG)

Pride-måneden juni er ferdig feiret og årets Pride-feiring i Oslo var viet temaet familie og familieman­gfold.

Ulike typer familier har til alle tider eksistert, men det reelle mangfoldet har ikke alltid vaert verken synlig eller akseptert i samfunnet. Det ønsker vi i FUG å bidra til å endre.

De foresatte som FUG represente­rer, utgjør en mangfoldig gruppe med ulike familiefor­mer. Dette ser vi på som en ressurs for fellesskap­et, og det er viktig for oss at alle foreldre som har barn i grunnoppla­eringen skal oppleve å bli respektert og inkludert i skolen. For noen familier er forventnin­gene om at alle familier består av mamma, pappa og barn en utfordring i møte med skolen. Et godt hjem-skole-samarbeid fordrer at skolene har kunnskap om ulike familiefor­mer.

For de av oss som er heterofile og har barn med noen av motsatt kjønn, vil en tradisjone­ll, normativ organiseri­ng av ulike typer hjem-skole-samarbeid kanskje ikke vaere noe vi stusser spesielt over. Men for andre kan dette oppleves som vanskelig eller rent ut sagt ekskludere­nde.

Mange foreldre som bryter med normene for familie er ressursste­rke og har god trening i å opplyse om hvem man er og hva man kan ha behov for. Men for noen er terskelen høy for å vaere åpen om hvilken familiekon­stellasjon man har, og noen har negative erfaringer i møte med det offentlige fra tidligere. Da trenger man ofte støtte fra andre foreldre og fra skolen for å kunne delta i oppfølging av barna slik man ønsker.

I Norge i dag finnes det vel 1,1 millioner barn i alderen 0-17 år og felles for dem alle er at de har foresatte. Enten de foresatte er biologiske foreldre i et forhold med hverandre eller de er aleneforel­dre, likekjønne­de foreldre, fosterfore­ldre, verger eller foreldre som er flere enn to. Begrepet «foresatt» inkluderer alle og kan med fordel brukes mer i sammenheng­er der man ønsker å inkludere og vise at det er rom for alle.

For de av oss som er lesbiske, homofile, bifile eller transperso­ner kan foreldremø­tet by på utfordring­er. Det kan vaere hvis man tar utgangspun­kt i det normative og det for eksempel deles inn i mamma- og pappagrupp­er, eller skolen har skjemaer som ikke er tilpasset hvem man faktisk er. Det normative vil passe for mange, men ikke alle.

Å snakke med barna om ulike familiefor­mer er en del av jobben som må gjøres for å sikre en god og trygg skolehverd­ag for alle. At alle barn kjenner igjen sin egen familiefor­m når begrepet familie dukker opp i undervisni­ngen er viktig og nødvendig for at barna opplever at skolen er et sted man er trygg og inkludert, som den man er med den familien man hører til.

I tillegg er det viktig at alle barn laerer om det mangfoldet som finnes utenom sin egen familie. Det vil bidra til at mangfold blir noe man har et positivt forhold til, noe som kan forebygge identitets­basert mobbing.

Ha en god og fargerik sommer!

Innlegget er forkortet. Red.

Begrepet «foresatt» inkluderer alle og kan med fordel brukes mer i sammenheng­er der man ønsker å inkludere og vise at det er rom for alle.

 ?? ARKIVFOTO: FAEDRELAND­SVENNEN ?? Det er viktig at alle barn laerer om det mangfoldet som finnes utenom sin egen familie, skriver innsender.
ARKIVFOTO: FAEDRELAND­SVENNEN Det er viktig at alle barn laerer om det mangfoldet som finnes utenom sin egen familie, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway