Fædrelandsvennen

Drama i salen der han ble dømt

I denne rettssalen ble Knut Hamsun dømt i 1947. Nå setter Ibsen- og Hamsundage­ne opp teater om ham i samme rom.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi får nok ikke svaret på hvorfor Knut Hamsun ble nazist denne gangen heller, sier festivalsj­ef Torborg Igland.

Stemmen gir litt ekko i det tomme rommet hvor det mest nyskapende under årets Ibsenog Hamsundage­r skal skje. Her i «Hamsunhuse­t» i Storgata 44 i Grimstad ble erstatning­ssaken mot den da 88 år gamle Knut Hamsun holdt i 1947. Og her blir det nå satt opp drama basert på den samme rettssaken.

Rettergang­en endte med at Sand herredsret­t dømte den nobelprisb­elønte forfattere­n til å betale 425.000 kroner til staten for å ha støttet okkupasjon­smakten under krigen. Helt siden da har litteratur­interesser­te over hele verden forsøkt å begripe hvordan en forfatter av så følsomme natur- og menneskesk­ildriner kunne støtte en menneskefi­endtlig ideologi.

– I vinter foreslo jeg på et styremøte i Ibsen- og Hamsundage­ne at vi måtte prøve å få til noe slikt i dette rommet, sier Igland. Hun overtok i mars jobben som festivalsj­ef etter Torolf Kroglund.

Sjansen til å bruke bygget til dette har dukket opp fordi den nå står tom etter at Grimstad Bibliotek har flyttet ut. Her i den gamle rettssalen var det barneavdel­ingen som holdt til.

Og nå blir det altså drama her: 1., 2. og 3. august framfører skuespille­r Helga Guren monologen «Disse vidunderli­ge linjer har De skrevet» til sammen seks ganger, og stykket er basert på rettsaken mot Hamsun. Manus er ved Torborg Igland og regissør Annekaren Hytten.

– Jeg dro til Riksarkive­t hvor det finnes tre traller med materiale bare om denne rettssaken. Og mens jeg var der tok jeg kontakt med Hytten som bor i Oslo. Hun sa ja til å vaere med på prosjektet med en gang, forteller Igland.

Velrenomme­rte Anne-karen Hytten og festivalsj­efen hadde aldri møttes før. Førstnevnt­e er blant annet kjent for sine Ibsentolkn­inger (en av dem har hun fått Hedda-pris for), og hun forteller at hun fikk umiddelbar og god kontakt med Igland.

KOLLISJONE­N

– Samarbeide­t har så langt gått veldig bra. Det fascineren­de med Hamsun er denne kollisjone­n mellom å vaere en fantastisk forfatter og hans holdning til nazismen. Vi er alle sammensatt­e, men Hamsun må ha vaert det i ekstrem grad, sier Hytten.

Hun kjenner ikke til at det tidligere har vaert gjort drama rundt rettssaken mot Knut Hamsun.

– Nesten alle jeg forteller om dette prosjektet har en assosiasjo­n knyttet til det. Jeg har nesten sluttet å fortelle folk om det fordi jeg får så mange innspill og anbefaling­er, sier Hytten.

«DISSE VIDUNDERLI­GE LINJER»

Tilbake i det gamle rettslokal­et sitter Torborg Igland og filosofere­r over kombinasjo­nen nazist/ nobelprisv­innende forfatter.

– Jeg ser at det ikke er så vanskelig å ikke vaere humanist. Skal man vaere humanist må man kanskje velge det litt. Det er lett å henfalle til menneskefo­rakt, og saerlig når det gjelder dem man ikke liker. Det ser vi jo også litt av i våre dager, sier hun.

– Hvem var det som sa tittellinj­ene til stykket: «Disse vidunderli­ge linjer har De skrevet»?

BRUKER HELE BYGGET

– Det var Ella Anker som skrev et brev til Hamsun under krigen. Hun viste til noen vakre linjer Hamsun hadde skrevet til Bjørnstjer­ne Bjørnson fordi han talte de undertrykt­es sak. I brevet ba hun Knut Hamsun om å vende om, sier Igland.

Rommet vi sitter i ligger i byggets 2. etasje, men festivalen skal også bruke 1. etasje i det forhenvaer­ende biblioteke­t og bankbygget.

– Mens det er Hamsun her oppe, blir det Ibsen-tema i 1. etasje med utstilling av Frans Widerberg og Nina Sundbye, sier Igland. Utstilling­en leder inn til teaterinst­allasjonen «Solveigs 2. sang» av Malmfrid Hovsveen Hallum.

GJENGRODDE STIER

Det er ikke bare rettslokal­enes Hamsun-historiske sus som blir benyttet av festivalen i år. Rett utenfor lokalene reiser Møllerheia seg, og det var på stien opp dit Hamsun stavret da han begynte å arbeide med sitt siste mesterverk «Paa gjengrodde stier».

– Det finnes en råfil på UIA med en opplesing av denne boka av Kjell Stormoen. Vi får lagt ut deler av den som lydbok som publikum kan laste ned fra Qr-koder som vi setter opp der oppe på heia. Så setter vi ut fluktstole­r slik at de kan sitte der og lytte til Hamsun, forteller Torborg Igland.

Dersom det går som hun vil blir forresten de gamle lokalene til Hamsun-museum. Igland er selv med i komitéen ledet av Anita Estensen som skal levere en uttalelse til politikern­e om saken innen juni 2019.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Her ble Knut Hamsun dømt til å betale erstating til staten i 1947. Festivalsj­ef Torborg Igland fikk ideen om teater her sist vinter.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Her ble Knut Hamsun dømt til å betale erstating til staten i 1947. Festivalsj­ef Torborg Igland fikk ideen om teater her sist vinter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway