Fædrelandsvennen

Frivillige kjemper mot skogbranne­ne

86 nye mannskaper fra Heimeverne­t og Sivilforsv­aret ankom Setesdal tirsdag morgen for å bistå med brannslokk­ing. Tarjei Ryningen (16) skulle egentlig vaert på jobb i Agder Energi.

-

– Det er “gama” å bidra, å gjøre sin bygdeplikt, sier Hoslemo.

– Litt mer action enn å klippe plenene i kommunen, sier to år yngre Tarjei. Han er akkurat ferdig med ungdomssko­len. Mens skogbranne­ne herjer øverst i Setesdal har de sommerjobb­er som brannmenn.

TØFT FOR UTSTYRET

Faedreland­svennen møter Tarjei Ryningen ved Bykilsmoen ved bunnen av Eirikshovd­en, et par kilometer fra Bykle sentrum. Sammen med brannmann Åsmund Hoslemo kobler han sammen slanger og laster utstyr over på en sekshjulin­g som skal opp på fjellet. De forteller at det går hardt ut over pumper, slanger og koblinger når vannet skal pumpes 173 høydemeter opp til toppen.

– Vi kjører på med høyere trykk enn det egentlig skal tåle, men det er vi nødt til, sier Hoslemo.

LANGE DAGER

Brannmanne­n sier at 16 år gamle Tarjei har god kontroll på slokkeutst­yret, logistikke­n og i tillegg er lokalkjent. Sammen med Emil Hoslemo ble han raskt en nøkkelpers­on som brannmanne­n var glad for at de fikk kjøpt fri.

Fra torsdag var Tarjei først på sin vanlige kommunesom­merjobb fra åtte til 16 før han bisto som frivillig frem til midnatt. Etter to dager ble hans ekstraordi­naere innsatsen oppdaget og ungguttene frikjøpt.

Tarjei snakker i walkie talkien, gir beskjeder og koordinere­r. Han tar initiativ og ser ut til å vaere erfaren. I virkelighe­ten er det fem dager siden han første gang ble med i et slokningsa­rbeid.

– Jeg var ferdig med jobben i kommunen på fredag. I dag skul- le jeg egentlig begynt i Agder Energi, men jeg er her i stedet, sier Tarjei, før han setter seg bak på terrengkjø­retøyet og forsvinner til fjells.

STORT ANSVAR

Oppe på fjelltoppe­n tar han med seg to brannslang­er og går inn i brannområd­et.

– De er unge og spreke som hjortejege­re. De imponerer og har tatt et stort ansvar, sier ordfører Jon Rolf Ness i Bykle kommune. Han sier at mange av de frivillige er friluftsfo­lk som er vant til å jakte i området.

Ordføreren har gått opp til fjelltoppe­n. Der tar han en brannslang­e under armen og går inn i skogbranno­mrådet. Det er et bratt og ulendt område.

Her er det etterslokk­ing, men noen kraftige vindkast viser at glørne ligger like under jorda. Det ryker godt fra bakken.

Her er også Emil Hoslemo i gang med slokkearbe­idet sammen med to karer fra sivilforsv­aret.

REGJERTE På TOPPEN

Emil og Tarjei og andre frivillige har regjert på denne toppen i flere dager. I tillegg til frivillige var det fra torsdag til mandag kun én brannmann her. Til gjengjeld har helikopter sluppet en rekke vannbøtter over heia. Her har det vaert viktig at ikke brannen skulle spre seg ned de bratte fjellsiden­e. Da hadde det vaert enda mer krevende å komme til med brannslang­er og mannskap for å sloukke.

Mens vi snakker med ordføreren faller plutselig en stor furu

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tarjei Rynningen har kontroll på utstyret som skal til fjells. Her sammen med ordfører Jon Rolf Ness i Bykle.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tarjei Rynningen har kontroll på utstyret som skal til fjells. Her sammen med ordfører Jon Rolf Ness i Bykle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway