Fædrelandsvennen

Trump har hatt en vanvittig reise i Europa. Det begynte med kritikk av Theresa May i England, fortsatt med hån av Angela Merkel i Nato og endte med et knefall for Putin i Helsingfor­s.

Trump har hatt en vanvittig reise i Europa. Det begynte med kritikk av Theresa May i England, fortsatt med hån av Angela Merkel i Nato og endte med et knefall for Putin i Helsingfor­s.

-

Tilbake står en smilende Vladimir Putin, et rystet Europa og også – et skaket, politisk USA. Trumps atferd, uttalelser og twitter-meldinger har satt den vestlige verden på prøve. Etter denne reisen er båndene mellom Storbritan­nia og USA svekket. Båndene mellom Nato og USA er svekket. Og kanskje aller mest – båndene mellom EU og USA.

Det er skrevet politisk historie disse dagene. Det har vaert absurde forestilli­nger og selv republikan­ere i USA går nå hardt ut mot egen president. Allerede før møtet med Putin i Helsingfor­s ante man uro og mange var nok bekymret. Da kom twitter-meldingen: «Vårt forhold til Russland har ALDRI vaert verre takket vaere mange år med amerikansk idioti og dumskap, og nå denne falske heksejakte­n».

etter toppmøtet holdt Trump og Putin en pressekonf­eranse som ble en sjokkerend­e forestilli­ng. Hans uttalelser mot sin egen etterretni­ng betraktes med rette som et svik.

– Jeg har tro på begge sider, sa Trump da han ble spurt om han trodde på USAS etterretni­ngstjenest­er eller Putin. Og på spørsmål om han trodde på sine egne etterretni­ngsorganis­asjoner om at Russland blandet seg inn i det amerikansk­e valget i 2016, så svarte han dette: – Jeg ser ikke noen grunn til at det skulle vaere dem. Trump mente videre at FBI ikke har gjort en god nok jobb.

Dette er alvorlig og farlig, nå ser vi det spille seg ut, det mange Trump-kritikere har fryktet: Internasjo­nalt samarbeid, handelsavt­aler og allianser ødelegges og splittes. Verden er blitt mer ustabil og uforutsigb­ar, og hardt tilkjemped­e vestlige verdier som demokrati og åpenhet er under press.

Hvis Vladimir putin har et ønske om å destabilis­ere vestlige demokratie­r, så har han kommet et godt stykke videre med det arbeidet på få dager. Takket vaere sin nye venn fra fiendens leir. At en supermakt så stor som USA, har en leder med et ego som Trump, det setter hele verden i fare. Vi kan ikke annet enn å håpe at dette var en vekker, også for det republikan­ske USA.

Nå ser vi det spille seg ut, det mange Trump-kritikere har fryktet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Selv Donald Trumps egne støttespil­lere går hardt ut mot hans knefall for Russlands Vladimir Putin.
FOTO: NTB SCANPIX Selv Donald Trumps egne støttespil­lere går hardt ut mot hans knefall for Russlands Vladimir Putin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway