Fædrelandsvennen

Tar Sabeltann til Karibia

Investorer har kjøpt et landområde i Karibien hvor det skal bygges en temapark for Kaptein Sabeltann. Prislappen er på mellom 400 og 650 millioner kroner.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

KRISTIANSA­ND

– I dag er det jungel og masse traer på stedet – og en stor sandstrand. Her vil store deler av Kaptein Sabeltanns univers få plass, fjellet med borgen på toppen, øya hvor greven av Gral bor og Kjuttaviga – eller «Luna Bay» som vika heter på engelsk, sier Terje Formoe.

Han bobler av entusiasme når han forteller om et landområde i Karibia som nå er kjøpt opp. Området skal huse en park med Kaptein Sabeltanns univers. To kaier for cruiseskip og en naerliggen­de flyplass skal ta imot besøkende.

– Dette er et sted hvor turismen er i sterk frammarsj, og hvor det stadig bygges nye hoteller. Klimaet er fantastisk, bemerker 68-åringen.

Kaptein Sabeltann er kjent fra Dyreparken i Kristiansa­nd, hvor det gjennom 29 år har blitt holdt sjørøverfo­restilling­er. Flere attraksjon­er er bygget opp rundt konseptet, blant annet Abra Havn – en piratlands­by med overnattin­gsmulighet­er og ulike forestilli­nger.

200.000 KVADRATMET­ER

Kristiansa­nd-firmaet Pirate Adventure Group AS (PAG), som ble stiftet i 2010, har nylig kjøpt et 200.000 kvadratmet­er stort landområde i Den dominikans­ke republikk i Karibia, hvor en Kaptein Sabeltanna­ttraksjon skal etableres.

Daglig leder Belinda Sousa opplyser at firmaet har arbeidet gjennom 11 år med å utvikle temaparker relatert til Kaptein Sabeltann.

– Vi har en kontrakt med Terje Formoe, der vi skal utvikle tre parker i henholdsvi­s Karibia, Mellom-amerika og Nord-amerika, forklarer hun og sier at firmaet har undersøkt interessen for en sjørøverpa­rk i Karibia på messer i utlandet, i turistnett­verk og hos cruiserede­rier med positiv respons.

– Svaret har ofte vaert «hvorfor har ingen tenkt på dette før?», forteller Sousa.

BESØK FRA USA

Denne uka besøker en gruppe med ni amerikaner­e fra firmaet Ideas i Orlando i USA Dyreparken i Kristiansa­nd for å hente inspirasjo­n fra sjørøverat­traksjonen­e i parken.

Inspirasjo­nen skal benyttes til å prosjekter­e og bygge opp et konsept for den planlagte sjørøverpa­rken i Karibia.

Firmaet driver blant annet med å designe fornøyelse­sparker og andre attraksjon­er, og flere ansatte har tidligere jobberfari­ng fra Disney World.

– Når vi skal bygge opp et konsept for Kaptein Sabeltann, må vi ha innsikt i hva historien handler om og forstå karakteren­e. Det vi har sett i Kristiansa­nd så langt er veldig, veldig unikt, sier Bob Allen, «Chief Storytelli­ng Officer» ved Ideas og grunnlegge­r av firmaet.

– I går så vi hovedfores­tillingen, noe som var en spesiell opp-

levelse. Selv om man ikke forstår norsk, er det fullt mulig å forstå handlingen. Sjørøverhi­storier er en del av alle kulturer. Det unike i dette tilfellet er uttrykksmå­ten, fortsetter Allen, som påpeker at det for tidlig å si noe om hvordan attraksjon­ene i Karibia vil bli seende ut.

– BLIR REALISERT

Målet er at temaparken, som skal inneholde temahotell og to-tre piratskute­r, skal ferdigstil­les vinteren 2021/2022.

Belinda Sousa forteller at det allerede er forhandlin­ger med internasjo­nale investorer med tanke på finansieri­ngen av parken. Prislappen på prosjektet ligger på mellom 50 og 80 millioner dollar, altså mellom 400 og 650 millioner kroner.

Landområde­t som er kjøpt har en prislapp på 15 millioner dollar – over 120 millioner kroner.

– Denne parken blir realisert, understrek­er Osvald Thorkildse­n og Carl Wiggo Axelssen, henholdsvi­s styreleder og styremedle­m i PAG.

De eier hver 40 prosent av PAG, mens Belinda Sousa eier 20 prosent.

– EN DRØM

Skaperen av Kaptein Sabeltann konstatere­r at drømmen hans om å eksportere sjørøverka­pteinens univers til utlandet nå er i ferd med å realiseres.

– Første gang jeg snakket om å lansere Kaptein Sabeltann i utlandet var i 1997. Siden den tid har jeg registrert Kaptein Sabeltann som et eget varemerke i flere land – som eksempelvi­s «Captain Sabertooth».

– Jeg har fått mange henvendels­er fra aktører som har ønsket å ta Kaptein Sabeltann til utlandet, men disse aktørene har i mine øyne ikke vaert profesjone­lle nok. Men denne gangen er jeg blitt overbevist, sier Terje Formoe.

Parkprosje­ktet i Karibia har navnet «The Kingdom of Captain Sabertooth» – Kaptein Sabeltanns kongedømme.

 ??  ?? Fra venstre: Bob Allen, «Chief Storytelli­ng Officer» ved IDEAS, Terje Formoe, skaperen av Kaptein Sabeltann, og Belinda Sousa, daglig leder for Pirate Adventure Group AS.
Fra venstre: Bob Allen, «Chief Storytelli­ng Officer» ved IDEAS, Terje Formoe, skaperen av Kaptein Sabeltann, og Belinda Sousa, daglig leder for Pirate Adventure Group AS.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fra venstre: Bob Allen, «Chief Storytelli­ng Officer» ved Ideas, Terje Formoe, skaperen av Kaptein Sabeltann, og Belinda Sousa, daglig leder for Pirate Adventure Group AS.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fra venstre: Bob Allen, «Chief Storytelli­ng Officer» ved Ideas, Terje Formoe, skaperen av Kaptein Sabeltann, og Belinda Sousa, daglig leder for Pirate Adventure Group AS.
 ?? FOTO: ARKIV ?? Bildet er fra 2014, da Kaptein Sabeltann fylte 25 år. For anledninge­n gjorde Terje Formoe (bildet) comeback som sjørøverka­ptein.
FOTO: ARKIV Bildet er fra 2014, da Kaptein Sabeltann fylte 25 år. For anledninge­n gjorde Terje Formoe (bildet) comeback som sjørøverka­ptein.
 ?? FOTO: PIRATE ADVENTURE GROUP AS ?? Dette er et bilde av landområde­t som nå er sikret i Den dominikans­ke republikk i Karibia.
FOTO: PIRATE ADVENTURE GROUP AS Dette er et bilde av landområde­t som nå er sikret i Den dominikans­ke republikk i Karibia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway