Fædrelandsvennen

Nektes gratis behandling

Han falt åtte meter med hodet hodet først. Nesten alle tennene ble slått ut. Tross lovfestet rett til gratis tannlege, må Karoly Krampe (80) ut med egenandel på 40.000 kroner.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Tross lovfestet rett til gratis tannlege, må Karoly Krampe (80) ut med egenandel på 40.000 kroner.

KVINESDAL

– Jeg ble forbanna da jeg fikk avslaget. Jeg er blitt lovet gratis tannbehand­ling hele livet mitt, og så skjer dette, sier Krampe. Vi møter ham i hjemmet i Kvinesdal.

Her dokumenter­er han at han har lovfestet rett til gratis tannlege hele livet på grunn av en yrkesskade.

ÅTTE METER

Klokken sju om morgenen den femte desember 1978 jobbet han på Kristiansa­nd mekaniske verksted, og skulle sette fra seg et halvfullt 20-liters malingsspa­nn i bekmørket. Men det var ikke noe gulv der. Det var et ventilasjo­nsrør på 60x60 cm. Han tok overhaling og stupte åtte meter med hodet først ned i dørken på det ombygde supplyskip­et. Nesten alle tennene ble slått ut av munnen hans.

– Resten falt ut i løpet av noen dager, forteller han.

FULL GODTGJØREL­SE

Knappe tre uker etter fattet Marnardal trygdekont­or sitt vedtak om at han etter folketrygd­lovens paragraf 11 har vaert utsatt for en yrkesskade. Det betyr at «det ytes full godtgjørel­se for utgifter til legehjelp, fysikalsk behandling, forbinding­ssaker og medisiner, og for utgifter til anskaffels­e, vedlikehol­d og fornyelse av proteser, støtteband­asjer og andre hensiktsme­ssige hjelpemidl­er som kan bøte på følgene av skadene», som det er formulert i vedtaket Faedreland­svennen har en kopi av.

Han har fått gratis behandling flere ganger, han har riktignok betalt en tusenlapp her og der for røntgenbil­der og kontroller, men har ikke giddet å krangle på det. Men i løpet av vinteren merket han at tannprotes­en hadde begynt å løsne, det skjer med alderen – både på protesen og mannen. Protesen er skrudd fast i kjeven, og skruene løsner.

Vi kan høre lyden av slarkingen når han rigger på protesen med tunga.

100.000 KRONER

Tannlegen hans, sier alt må skiftes ut nå. I et prisoversl­ag fra mai 2018 står det at

Jon Nordmo, dette vil koste over 100.000 kroner. 60.000 av dette vil bli dekket av Helfo, mens han må ut med rundt 40.000 i egenandel.

– Slik er regelverke­t, dessverre. Det er fri prissettin­g, og takstene for refusjon via Helfo er ikke justert i takt med utviklinge­n, sier Nordmo til Faedreland­svennen

Så Krampe klager til Helfo, som er ansvarlig myndighet i denne saken. Den 22. juni i år får han bekreftels­e på at klagen er mottatt, men at han må regne med en saksbehand­lingstid på seks måneder før en avgjørelse foreligger.

FORFERDELI­G

– Det er jo helt forferdeli­g. Jeg kan jo nesten ikke spise noe fordi tennene er så løse, og så må jeg vente i seks måneder til, utbryter han fortvilet.

President i Den norske tannlegefo­rening,

Camilla Hansen Steinum,

sier Karoly sin sak er et godt eksempel på at takstene i refusjonso­rdningen er utdaterte:

– Tannlegefo­reningen har i de siste årene påpekt overfor politikern­e under budsjettbe­handlingen i Stortinget, at det må foretas en grundig revisjon og forenkling av dette systemet, sier Hansen Steinum.

Hun sier systemet er så komplisert at det nesten er umulig for både pasienter og politikere å forstå hvordan det fungerer. Konsekvens­en i praksis er at pasienter som Krampe blir skadeliden­de.

Regelverke­t for refusjon utgjør 34 A4 sider.

OFTE

Nordmo forteller at han ganske ofte får pasienter som skulle hatt gratis tannbehand­ling, men ikke får det, slik som Krampe.

Det går an å søke Nav om støtte til dette, noe Krampe har forhørt seg om. Det kan han visstnok bare glemme, ettersom tildelinge­n er behovsprøv­d og han har en grei pensjon.

– Og det er jo helt utrolig, selv om jeg hadde vaert mangemilli­onaer skulle jeg vel for søren ha oppfylt min rett til gratis behandling hele livet?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway