Fædrelandsvennen

Beredt for brann

Branner har herjet i skoger og på heier i Agder den siste uka, men takket vaere god beredskap og årvåkenhet fra beredskaps­myndighete­r har det ikke blitt så alvorlig som i Froland for ti år siden.

-

Alle har vaert på tilbudssid­en fra den første ulmingen har startet.

Vi må tiår tilbake før vi hatt en slik tørke over en så lang tidsperiod­e. Sørlandet og Østlandet har vaert spesielt rammet.

Grilling og bål har selvsagt vaert forbudt lenge, men sigarettsn­eiper, gnister fra tog på jernbanen og maskiner i skogdrift har utgjort stor risiko. Det er imidlertid lynnedslag som har vaert årsaken til at det var over tjue ulike branner i varierende størrelse i Agder på det verste.

Vanskelig tilgjengel­ige områder har imidlertid ikke stoppet innsatsen. Heller ikke at så store branner utgjør stor fare for mannskaper. Traer har veltet fordi røtter har brent opp, stein har rast fordi jordsmonne­t er ødelagt. Innsatsen og pågangsmot­et har vaert imponerend­e. Det har brent i flere døgn, etterslukk­ingen pågår mange steder ennå og det har vaert jobbet i timevis og langt mer enn det arbeidsmil­jølover tilsier. skogbranne­n i Froland

i 2008 var den største skogbranne­n i Norge siden andre verdenskri­g. Den har laert oss mye. Der kom hjelp utenfra med helikopter­bistand for sent. Brannen startet som følge av gnister fra skogsmaski­ner 9. juni og etter seks dager dekket den et område på cirka 30.000 mål, før brannmanns­kapene fikk kontroll 14. juni. Det antas at brannen kan ha gjort skade for over 60 millioner kroner og den utsatte også befolkning­en for betydelig belastning­er mens den stod på.

Denne gangen har

det vaert annerledes. Så vidt Faedreland­svennen er kjent med har det ikke kommet kritikk mot beredskaps- eller brannmyndi­gheter. Alle har vaert på tilbudssid­en fra den første ulmingen har startet. Lokalbefol­kning har stilt opp, Sivilforsv­aret, ordførere har vaert på vakt og fulgt intenst med, Hv-styrker har vaert satt inn og det har vaert gjort uvurderlig innsats med helikoptre.

i skrivende stund

ser det ut til at det er kontroll på brannene og etterslukk­ing. Det har vaert dramatisk og alvorlig for alle de som har vaert tett på, men takket vaere solid innsats fra så mange instanser har vi unngått det dramaet som herjet i Frolands skoger for ti år siden.

 ?? FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Det har vaert jobbet hardt og lenge i skogene i Agder. Det har vaert imponerend­e og det er bare å takke for innsatsen.
FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Det har vaert jobbet hardt og lenge i skogene i Agder. Det har vaert imponerend­e og det er bare å takke for innsatsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway