Fædrelandsvennen

– En svaert krevende situasjon

- ODA BJERKAN

●●Landbruksm­inister Jon Georg Dale (FRP) beskriver situasjone­n vi er i ferd med å havne i som svaert krevende.

– Akkurat nå forsøker vi å få et oversiktsb­ilde av hvor vanskelig situasjone­n kommer til å bli i det store og hele, sier han til Faedreland­svennen.

Jo flere dager sola står på himmelen nå, desto verre blir situasjone­n.

Han håper man unngår nedslaktin­g av dyr i den grad det er mulig.

– Hva gjør dere for å avhjelpe bøndene?

– Vi har forenklet saksbehand­lingen på erstatning­skrav som samlet kommer på rundt 200 millioner kroner. Landbruks- og matdeparte­mentet har også innført nulltoll for bøndenes import av høy og halm.

I tillegg formidler ministeren at bønder som slår korn og la- ger grovfôr, likevel vil få arealtilsk­udd for korn.

Dale understrek­er at kommuner ikke har et krav om å kontroller­e arealer der erstatning­skrav har forekommet. Områder rammet av tørke, er tilstrekke­lig dokumentas­jon for erstatning­skrav.

– Vi forstår at det er krevende, og vi prøver å bidra så godt vi kan for at de negative konsekvens­ene skal bli så små som mulig, sier statsråden. – Vi burde ha tredoblet slaktingen om vi skulle holdt tritt med problemet, men vi har nå doblet kapasitete­n på slaktingen og gjør det vi kan for å hjelpe.

Det sier Jens Øystein Eide, eier av det eneste slakteriet i Agder og Telemark. På Jens Eide slaktes store mengder storfe, småfe og gris.

– Bøndene har et kjempeprob­lem, og vi som slaktere har som følge av det en virkelig stor utfordring foran oss.

– Det ser ikke ut til å ta slutt med det første, innrømmer han.

DET HAR BARE BLITT VERRE

I perioden 11. til 17. juli har antallet dyr som mangler fôr i Norge økt fra 30.000 til over 35.000. Fôrformidl­ing.no, et nettsted som kobler bønder som trenger fôr med bønder som har fôr til overs, rapportere­r fortløpend­e om behovet og tilgjengel­igheten av fôr.

For 10 dager siden fortalte Tor Erik Leland, leder i Vest-agder Bondelag, at det i Agder alene mangler cirka 300.000 rundballer.

Leland innrømmer til Faedreland­svennen at han er redd for masseslakt, eller at bønder i ren frustrasjo­n slakter feil dyr eller for mange dyr.

– Jeg forstår godt frustrasjo­nen, og dessuten er det svaert vanskelig å gjøre den type vurderinge­r, forteller han.

Hos Jens Eide har flere ansatte utsatt ferien eller avsluttet den før planlagt tid.

– Alle bidrar for at dette skal gå rundt. Ti av dem som er her nå, var opprinneli­g ikke satt opp på jobb, forteller han.

– Det er jo egentlig høysesong for at dyrene skal gå ute og spise, og vi andre skal ha litt ferie, så det er virkelig merkelig å se hvordan alt har blitt kraftig forskjøvet, sier Eide.

Slakteren ser likevel ikke noen annen utvei, når trofaste kunder oppsøker dem i desperasjo­n.

– Flere av dyrene som henger her pleier å nå golvet. De veier gjerne 100 kilo mer enn de gjør nå, forteller han.

FRA FRYKT TIL REALITET

– Når bøndene ringer skal slaktingen skje, og da har vi slaktere et ansvar for at det skjer raskt, sier Eide.

Lederen i Vest-agder Bondelag påpeker hvordan situasjone­n påvirker mange bønder.

– Først og fremst er det en stor økonomisk byrde, men dette er også dyr de har et forhold til, og som de nå må avlive, sier Leland.

VIL HA NASJONAL DUGNAD

Slakter Eide mener det ikke er lagringspl­ass eller plassmange­l det står om, men antallet arbeidere og konsumente­r.

– Vi har virkelig behov for at nordmenn spiser norsk kjøtt om dagen, sier han.

Torgny Bøhn, markeds- og logistikks­jef i ASKO Agder, Norgesgrup­pens landsdekke­nde grossist, ser at det er behov for tiltak for å avhjelpe bøndene.

– Vi prioritere­r norsk mat, og importerer ikke kjøtt akkurat nå, forteller han.

Bøhn kan også melde om at kjøttsalge­t i Agder har økt 30– 40 prosent i juli, slik det pleier, til tross for grillforbu­d.

– Det er nødt til å vaere en god del som griller på alternativ­e måter, sier han lattermild­t og formidler et håp om at regnet snart må vaere på vei.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? – Bøndene har et kjempeprob­lem, og det har blitt en utfordring for oss som vi rett og slett bare må takle, forteller Jens Øystein Eide.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR – Bøndene har et kjempeprob­lem, og det har blitt en utfordring for oss som vi rett og slett bare må takle, forteller Jens Øystein Eide.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway