Fædrelandsvennen

Byvekstavt­alen – offentlig dobbeltmor­al satt i system

- SVEIN ERIK HALVORSEN

Faedreland­svennen har den 17. juli en artikkel om lastebilbr­ansjens bekymring over satsene som varetransp­orten snart vil bli avkrevd i Kristiansa­nd.

●●Det er interessan­t å lese i artikkelen at Kristiansa­nd kommune sin prosjektle­der Jo Wiljam Drivdal, for det som nå har skiftet navn fra Bymiljøavt­ale til Byvekstavt­ale sier at «dette er et spleiselag, der alle må vaere med å betale».

I utgangspun­ktet fornuftig, men her praktisere­r Kristiansa­nd Kommune og også sentrale Norske myndighete­r en merkelig dobbeltmor­al som er umulig å forstå. Mens nødvendig veitranspo­rt vi alle er helt avhengige av skal avgiftbela­stes kraftig, bruker de samme myndighete­ne store summer på å lokke til seg en av de mest forurensen­de og unyttige industrier som finnes, nemlig cruiseindu­strien. Kristiansa­nd kommune via Kristiansa­nd havn bruker betydelige summer hvert år på å markedsfør­e seg som en attraktiv destinasjo­n for skip som i sjøen brenner opp mot 100 tonn drivstoff i døgnet og ofte ca 30 tonn drivstoff i døgnet ved land. Mange av disse skipene bruker også store andeler tung bunkersolj­e.

Selv ved landligge er det ingen restriksjo­ner på utslipp av NOX og den meget skadelige partikkelf­orurensnin­gen som kan skape store helseutfor­dringer lokalt. Den norske stat, via Innovasjon Norge, bruker også betydelige summer hvert år for å oppnå den samme ønskede sterke økningen i denne trafikken.

Kristiansa­nd havn får 2018 besøk av 52 cruiseskip men målsetning­en er å komme opp i 150 anløp innen 2025. Disse skipene etterlater seg store miljøavtry­kk lokalt og regionalt og man trenger jo bare beskue skorsteine­n på ett av disse skipene ved ankomst eller avgang for å forstå at dette er meget forurensen­de. Når man så vet at betydninge­n for det lokale naeringsli­v, som følge av denne trafikken, er meget beskjeden sammenlikn­et med andre former for turisme, er det en merkelig dobbeltmor­al som lokale og sentrale myndighete­r her fremviser.

Antar at en av hensiktene med å skifte navn på denne skatteinkr­evningsord­ningen fra Bymiljøavt­ale til Byvekstavt­ale er å ta vekk fokus fra denne underlige miljøorien­terte dobbeltmor­alen. Det sentrale spørsmål er vel om lokale og sentrale myndighete­r egentlig ønsker å bidra til mindre miljøutsli­pp, eller om man egentlig bare vil øke inntektene, noe som er lettere å få til ved å pirke borti folks miljøsamvi­ttighet overfor de neste generasjon­er.

For oss med teknisk innsikt er det i alle fall åpenbart at man ikke ser sammenheng­ene mellom nyttig og unyttig transport og hva de ulike sektorene bidrar med både positivt og negativt. Da vinner den enkleste modellen – nemlig å skattlegge den aktivitete­n som er helt nødvendig og som sikrer kommunen inntekter gjennom bompenger.

Det er åpenbart det viktigste.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway