Fædrelandsvennen

Å bygge en landsdel

- SALLY VENNESLAND Gruppelede­r Vest-agder Høyre

De aller fleste sørlending­er vil helt sikkert si at de lever gode og lykkelige liv, og bra er det. Alt ligger til rette for at landsdelen fortsatt skal vaere en region som utvikler gode tjenester og legger til rette slik at menneskene ønsker å bo her.

Attraktive tilbud innenfor arbeidsmar­kedet, kulturliv, utdanning og fritid er vesentlig. Sørlandet skal fortsatt vaere et godt sted å vaere.

Så er det noe med denne landsdelen. Det finnes områder som vi må løfte oss på. Det finnes grupper som faller utenfor, og det finnes gode forklaring­er på hvorfor det er sånn. Det finnes også forskning og tiltak som peker på veien ut og videre frem.

Utenforska­p gjør vondt for den som opplever det. Som regel er det to årsaker. Man har ikke skaffet seg en utdannelse og man har ikke klart å komme inn i arbeidsliv­et. I stor grad er det disse faktorene som skiller utenfor- og innenforsk­ap. Så er det selvfølgel­ig flere grunner til at man havner der man gjør. Å utvikle gode levekår handler derfor aller mest om å utvikle rammer slik at folk er i stand til å greie seg selv.

Det viktigste tiltak vi kan bidra med når det gjelder levekårsut­vikling, er å sørge for at våre elever gjennomfør­er videregåen­de skole. På den måten gir vi et godt grunnlag for å møte fremtiden.

Store midler blir bundet opp i skole. Det er vel aldri blitt investert mer i skole enn vi gjør nå. Gode skolebygg, utdannings­tilbud som treffer elevenes ønsker og markedets behov, oppdaterte laerere – det er levekårsut­vikling. Vest-agder skolen er bra. Den er en av landets beste. Vi scorer høyest av alle på gjennomfør­ing – det er levekårsut­vikling.

Det jobbes målrettet med laerlingpl­asser og laerlingen­es rammebetin­gelser. Det er levekårsut­vikling. Vi har et tett samarbeid med opplaering­skontorene. Vi har ansatt rådgivere i skolen. Vi jobber med elevenes psykiske helse. Det er levekårsut­vikling.

Høyre har sagt at det skal satses tungt på tiltak som kvalifiser­er for arbeidsliv­et. Vi har sagt at det må etableres ordninger som sikrer kompetanse for nye innvandrer­grupper. Vi har sagt at det må jobbes slik at deltidssti­llinger blir til heltidssti­llinger. Vi faser inn tiltak for å bedre helsen i vår befolkning. Vi ønsker velkommen kunnskapsb­asert utvikling ved å kople på forsknings- og universite­tsmiljøet i hva vi holder på med. Vi utvikler samarbeide­t med primaerkom­munene på disse områdene. Det er der vi bor alle sammen og det er der det meste av utviklinge­n skal skje.

Vi har satset – og skal fortsette å satse – stort innenfor samferdsel. Det er en nødvendigh­et i denne landsdelen. For Høyre er det klart at utvikling av samferdsel er gode levekårsti­ltak. Gode veiforbind­elser hindrer ulykker. Tilgang til arbeidsmar­kedet, til utdanning og til kulturoppl­evelser er avhengig av gode forbindels­er. Et godt veinett knytter landsdelen sammen. Vi har sagt at vi skal vaere en god veieier.

Våre politiske prioriteri­nger viser at vi tar levekår på alvor. For Høyre er det viktig å legge forholdene til rette. Mye av det vi holder på med er langsiktig­e prosesser. Vi må vaere villige til å jobbe over tid, la tiltakene virke og videreutvi­kle etter hvert. Det er slik vi ønsker å bygge denne landsdelen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELAND ?? – Det jobbes målrettet med laerlingpl­asser og laerlingen­es rammebetin­gelser, skriver gruppelede­r for Høyre i Vest-agder, Sally Vennesland.
FOTO: KJARTAN BJELAND – Det jobbes målrettet med laerlingpl­asser og laerlingen­es rammebetin­gelser, skriver gruppelede­r for Høyre i Vest-agder, Sally Vennesland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway