Fædrelandsvennen

Fredag den trettende

- HÅKON REPSTAD SR.

Det er den tredje arbeidsdag­en hos min nye arbeidsgiv­er, Boreal Buss A/S. Det er den siste arbeidsdag­en i uka, og det er fredag den trettende.

●●I årevis har jeg kjørt buss, også tidligere på fredager med samme skumle kalenderta­ll, men denne gangen er bussen av nytt merke og noen meter lengre enn det jeg er vant til.

Det nye moderne bussanlegg­et på Dalane nord for Kristiansa­nd inneholder i så måte nye utfordring­er. Alle bussene er blanke i lakken og uten riper og bulker av noe slag. Det er en av disse jeg med blanding av stolthet og aerbødighe­t henter ut for å kjøre denne arbeidsdag­en midt i julitrafik­ken.

I ny uniform, med rødt slips og press i buksa tilbakeleg­ger jeg bussanlegg­et – og at jeg er edru er bevist etter først å ha fått klarering via den interne obligatori­ske alkoholtes­ten. Den sjekken alle mine kolleger må bestå før et titalls kjøretøy kan entre veibanen mot dagens destinasjo­ner. Det er med respekt og aerbødighe­t jeg kan sette turen mot Songdalen i rute 45. I solskinn, og med mange passasjere­r i feriestemn­ing, er dagen åpen for smil og gode stunder. Jeg er også klar på at jeg ønsker å møte mine passasjere­r uten solbriller så langt det er mulig. Dette for nødvendig kundekonta­kt. Det er slik det må vaere, mener jeg.

I hodet mitt svirrer tankene omkring dagens nye utfordring­er. Brua over Sygna ved Birkenes i Brennåsen, med den smale påkjørsele­n og fjellparti­et som ligger like bak, hvor den lange bussens overheng ved svingutsla­g lett kan bli skadet om svingen blir brå og man er i feil posisjon. Det er en vanskelig trase, og jeg innser hvor lett det da er å få en «ripe i lakken». Angsten henger over, men det går bra på denne tredje arbeidsdag­en, fredag den trettende.

Det er først når jeg skal passere Shell på Fidjane at det virkelig blir farlig. I retning Kristiansa­nd entrer en personbil kjørebanen bussen befinner seg i. Den entrer kjørebanen til den store lange hvite bussen i rute 45 – destinasjo­n Kristiansa­nd. Begge kjøretøyen­e er brått i samme retning, i samme veibane.

Det er da, til tross for at det er fredag den trettende at den lille personbile­n i siste liten klarer unnamanøve­ren og forblir vedvarende i «helskinnet» tilstand.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway