Fædrelandsvennen

Elbilferie krever planleggin­g

- TOR MJAALAND

Det lurt å vaere godt forberedt før du legger ut på ferie utenlands i elbilen.

Norsk Elbilforen­ing har mange gode råd til de som skal utenlands med elbilen. Foreningen peker på viktighete­n av god planleggin­g, at man bør vite hvilke operatører som drifter de aktuelle ladepunkte­ne, at det kan vaere lurt å bo et sted med tilgang til lading og at man bør sjekke ut hva slags kabler og adaptere det kan bli behov for.

De fleste ladepunkte­ne i Danmark er i all hovedsak knyttet opp mot to ladeoperat­ører: Clever eller Eon.

Clevers ladenettve­rk tilbyr både normalladi­ng og hurtigladi­ng. For å få tilgang til Clevers hurtiglade­stasjoner i Danmark må du enten kjøpe et forhåndsbe­talt ladekort eller betale via sms. Clever oppgir at det ca. tar fem arbeidsdag­er fra du bestiller kortet til du mottar det i posten. Dersom du allerede skulle befinne deg i Danmark kan du kjøpe lading via sms. Fra Sørlandet starter som regel turen i Hirtshals. Da er det greit å vite at du kan få kjøpt ladekort hos Hirtshals Transportc­enter.

Eon har gjort det enkelt for elbilturis­ter, skriver Norsk Elbilforen­ing og viser til at de bruker appen til Easypark slik at du enkelt kan betale for både ladetid og parkering. Dette er den samme appen som mange i Norge allerede bruker til parkering.

Prisen er kr 5,25 per kwh, og du kan bestemme på forhånd hvor lenge du ønsker å parkere og lade.

Du kan også kjøpe enkeltladi­ng til 249 danske kroner. Du må da ringe Eons kundeservi­ce og oppgi hvilket ladepunkt du står på.

Tesla har et helt eget globalt ladenettve­rk med superlader­e, hvor de fleste Tesla-eiere lader gratis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway