Fædrelandsvennen

– Skyhøyt nivå på de beste

For Hanna Venemyr (26) er det en seier bare å ha kvalifiser­t seg til mesterskap­et i USA.

- TEKST: RUNE STENSLAND rune.stensland@fvn.no

– Jeg har ikke peiling på hvilke øvelser vi skal gjennom, så for tiden trener jeg løping, sykling og svømming i tillegg til vanlig trening på gymmet, sier Venemyr fra Arendal, nå bosatt i Bergen.

CROSSFIT ÅSANE

I VM (kjent som Games) 1.-5. august deltar hun på laget Crossfit Åsane sammen med bergensern­e Mia Iden Hellesen, Espen Hellesøy og Jørgen Grønner. I tillegg stiller kvartetten Jørgen Skevik, Mari Rotmo, Sol Anette Waaler og Morten Almaas fra Trondheim under navnet Crossfit Maxpuls, i en tevling som samler 40 lag fra hele kloden. De to norske lagene kvalifiser­te seg ved å bli henholdsvi­s nummer tre og nummer en i EM (Regionals) i juni.

– Å klare Vm-kravet var like gøy som å vinne Em-bronse. Målet i VM er å prestere vår livs beste konkurrans­e, så får vi se hva det holder til. Det hadde vaert gøy å bli beste norske lag der. Vi var naer ved å klare det i EM, forteller Venemyr.

BLE HEKTA På CROSSFIT

Hun drev med håndball da hun var yngre og som 14-åring snek hun seg inn på treningsse­nter for å trene styrke der. For rundt fem år siden prøvde hun crossfit og ble hekta umiddelbar­t. Den gang var det få her på berget som hadde hørt om idretten. I dag er den blant verdens raskest voksende og over 380.000 deltakere fra hele verden var i februar og mars med i onlinetevl­ingen Open. Av disse er det bare drøy promille som senere deltar i VM.

– Det fine med crossfit er at det passer for alle, ettersom nivået kan tilpasses hvilken form du er i. Nivået på de beste er skyhøyt, og de er blant verdens best trente mennesker. Det er veldig kult at vi har ei norsk jente (Kristin Holte) som hevder seg helt der oppe, sier Venemyr.

PROFITERER På STYRKE

Selv ble hun nummer tre av de norske kvinnene i Open-konkurrans­en, bak nevnte Holte (nummer 15 i verden) og Hanne Nilsen. Venemyr profiterer på sin styrke og har 165 kilo i markløft og 135 kilo i knebøy som personlige rekorder. Hun mener selv hun har størst forbedring­spotensial i løping. Hun jobber fulltid som saksbehand­ler i bank i Bergen, men får likevel trent daglig to timer før og to timer etter jobb. Samboeren Tom André Enaes, som jobber som ingeniør, driver også med crossfit.

ER BLITT EN LIVSSTIL

– Med så mye trening er det vel lov å si at crossfit er en livsstil. Miljøet er kjempegodt, og det er alltid noe nytt man kan strekke seg etter. Jeg er ikke noe naturtalen­t og har virkelig jobbet hardt for framgangen min, sier Venemyr.

Hennes lagvenninn­e Mia Iden Hellesen (29), som tidligere har skrevet masteroppg­ave om crossfit i et helsepersp­ektiv, mener de to utfyller hverandre godt.

– Hanna er høy (173 centimeter) og sterk, mens jeg er liten (157 centimeter) og har god kondis. Gutta på laget er gode allrounder­e. Vi gleder oss masse til VM!

 ?? FOTO: CHRISTOPH MANDLER CARLSON ?? Arendalitt­en Hanna Venemyr har drevet med crossfit i fem år og er blant landets beste kvinnelige utøvere. 1.-5. august skal hun konkurrere i VM i Madison sammen med laget Crossfit Åsane.
FOTO: CHRISTOPH MANDLER CARLSON Arendalitt­en Hanna Venemyr har drevet med crossfit i fem år og er blant landets beste kvinnelige utøvere. 1.-5. august skal hun konkurrere i VM i Madison sammen med laget Crossfit Åsane.
 ?? FOTO: NERIJUS DUSEVICIUS ?? Crossfit Åsane, fra venstre: Hanna Venemyr, Jørgen Grønner, Mia Iden Hellesen og Espen Hellesøy.
FOTO: NERIJUS DUSEVICIUS Crossfit Åsane, fra venstre: Hanna Venemyr, Jørgen Grønner, Mia Iden Hellesen og Espen Hellesøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway