Fædrelandsvennen

Ektepar fulgte etter ruskjører

Den tidligere politimann­en og kona fulgte etter Audien i over to mil på E 18. I Lillesand kolliderte de med ruskjørere­n – som da hadde fått UP etter seg.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no TEKST: eivind.kristensen@fvn.no

Audiens ville ferd endte til slutt i en skråning på utsiden av autovernet langs E 18 i Grimstad. Til alt hell ble ingen alvorlig skadet.

En video Faedreland­svennen har fått tilgang til, viser deler av kjøringen som fant sted om ettermidda­gen tirsdag 19. juni.

I videoen ser man ruskjørere­n kollidere med en Mercedes, ført av en mann som tidligere har vaert politi i utlandet. Han og kona hadde fulgte Audien fra brannstasj­onen i Kristiansa­nd til Circle K i Lillesand.

BLE BEDT OM å FØLGE ETTER

I avhør har mannen og kona forklart at de la merke til at Audien kjørte veldig fort og ukontrolle­rt og var borti autovernet. De ringte politiet.

– Operasjons­leder ba om at vitnet fulgte etter, for om mulig å se hvor Audien tok veien, sier Leif Ole Saanum ved Lillesand og Birkenes lensmannsk­ontor.

Han sier også andre bilister reagerte og forsøkte å bremse Audiens fart ved å legge seg foran den.

– Vitnet klarte derfor å følge bilen til den tok av ved Circle K på Kjerlingla­nd, sier Saanum.

Dette er en strekning på over to mil.

– Da politiet kom, påviste de Audien som sto ved pumpene, og ville så forlate stedet. Da kom Audien på ny i voldsom fart og kjørte inn i vitnet sin bil, slik at hele siden på bilen ble skadet, sier Saanum.

FÅR SKRYT

Hendelsen ble fanget opp av dashbordka­meraet til tungtransp­ortsjåfør Andreas Moen, som kjørte inn til bensinstas­jonen. Videoen viser hvordan Audien starter opp og får politiet etter seg.

Mercedesen står først stille midt i inn- og utkjørsele­n, rygger så tilbake, kjører fram igjen, svinger til høyre og kolliderer med fluktbilen. Audien fortsetter med Utryknings­politiet på hjul. Like etter fortsetter også Mercedesen samme vei.

– Forsøkte sjåføren av Mercedesen å sperre veien for Audien ved Circle K?

– Nei, vitnet skulle til å forlate stedet etter å ha påvist Audien for politiet da Audien kjørte på dem i flukt fra politiet, sier Saanum.

– Har Mercedes-føreren gjort noe han ikke skulle i denne saken?

– Nei, jeg kan ikke skjønne det. Tvert imot.

Ekteparet ønsker ikke å uttale seg, men har lest gjennom saken.

SOM I EN FILM

– Det var helt uvirkelig å vaere vitne til. Nesten som i et dataspill eller film, sier tungtransp­ortsjåfør Andreas Moen.

– Jeg hørte det kvine i dekk. Ut fra bensinstas­jonen kom den sølvgrå Audien. Bak kom en uniformert politibil med blålys, sier Moen.

– Så du personene i Audien? – Jeg så bare én person i bilen, og det var sjåføren. Han rattet noe veldig, men virket veldig konsentrer­t. Ikke kjempestre­ssa i alle fall, sier Moen.

Moen sier han trodde Mercedesen var sivil politi.

– BLE SLYNGET OPP I LUFTA

Fra Kjerlingla­nd fortsatte Audien ut på E 18 østover.

– Audien kjørte ut av veien ved Omre da den forsøkte å kjøre forbi en trailer i en Sos-lomme på høyre side. Audien kom da i klem mellom lastebilen og autovernet, og Audien ble slynget opp i lufta og snurret rundt, sier etterforsk­ningsleder Saanum.

To personer som politiet mener var i bilen stakk av til fots. En stor jakt ble iverksatt, og begge ble pågrepet. De hadde kun små skader etter ulykken. Den antatte føreren er 30 år gammel.

– Fører er siktet for ruskjøring med materiell skade. Utvidet prøve er tatt. Men han etterforsk­es opp mot unndragels­e av politikont­roll, kjøring uten gyldig førerkort, tyveri av kjennemerk­e, uaktsom kjøring og en rekke andre trafikale brudd, sier Saanum.

Skiltene på Audien var meldt stjålet, men det er uklart eierforhol­d på bilen. Spesialenh­eten for politisake­r er rutinemess­ig blitt varslet etter bilforfølg­elsen.

 ?? FOTO: ANDREAS MOEN, VIDEOGRAB ?? Ved Circle K-stasjonen i Lillesand kolliderte fluktbilen med en svart Mercedes før den kjørte av gårde på E 18 i stor fart med Utryknings­politiet etter.
FOTO: ANDREAS MOEN, VIDEOGRAB Ved Circle K-stasjonen i Lillesand kolliderte fluktbilen med en svart Mercedes før den kjørte av gårde på E 18 i stor fart med Utryknings­politiet etter.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN/FROLENDING­EN ?? Her ligger bilen ved siden av E 18, etter å ha truffet både vogntoget og autovernet på veien.
FOTO: BAARD LARSEN/FROLENDING­EN Her ligger bilen ved siden av E 18, etter å ha truffet både vogntoget og autovernet på veien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway