Fædrelandsvennen

Ti tiltak for å få ned sykefravae­ret

Sykefravae­ret er fortsatt høyt på omsorgssen­trene og i kommunale barnehager. Agder Kommunerev­isjon har undersøkt årsakene og konkludert.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Revisjonss­jef Tor Ole Holbek og forvaltnin­gsrevisor Maren Stapnes har undersøkt årsakene til sykefravae­r i Kristiansa­nd kommune.

I ett år har Agder Kommunerev­isjon arbeidet med sykefravae­r i Kristiansa­nd kommune, og nå har konklusjon­en kommet. Ett av funnene er at det er for stor forskjell på hvordan ulike enhetslede­re jobber med sykefravae­ret.

– Vi ser at noen ledere er proaktive og til stede, mens andre mer inntar en brannslokn­ingsrolle. Da er det mye vanskelige­re å jobbe med sykefravae­rsarbeid, sier revisjonss­jef Tor Ole Holbek i Agder Kommunerev­isjon.

– De som ledet avdelinger med lavt sykefravae­r hadde klare tanker om hvordan de jobbet med forebyggin­g. Det er viktig at man har en strategi for hvordan å jobbe systematis­k med forebyggin­g, og at det arbeidet foregår kontinuerl­ig, sier forvaltnin­gsrevisor Maren Stapnes i Agder Kommunerev­isjon.

De står sammen bak undersøkel­sen, som ifølge Holbek har vekket nasjonal interesse. Kristiansa­nd kommune har et samlet sykefravae­r på 7,7 prosent, noe som er innenfor målene man har satt. Samtidig ser man at det er innen helse- og sosial- og oppvekstse­ktoren sykefravae­ret er høyt, og da spesielt på omsorgssen­trene og i de kommunale barnehagen­e.

FOR MYE OPP TIL LEDERNE

Agder Kommunerev­isjon undersøkte forholdene ved 12 enheter, både de som har hatt lavt og de som har hatt høyt sykefravae­r over tid. Målet var å se både på hvordan man forebygger sykefravae­r og hvordan sykemeldte blir fulgt opp. De mener det er for store forskjelle­r på hvordan lederne håndterer sykefravae­r.

– Ledelse har veldig mye å si både i oppfølging og forebyggin­g. Slik det har vaert nå med HMS-ARbeidet (helse, miljø og sikkerhet journ.anm.), er man for avhengig av den enkelte leder. Man har ikke et system som fanger opp dette dersom en leder svikter, sier Holbaek.

STABILT OVER TID

– Noen enheter har stabilt lavt sykefravae­r over tid, mens andre har høyt. Det kan selvsagt vaere mange årsaker til sykefravae­r. Men når det gjentar seg over tid, kan det vaere uttrykk for at man har utviklet en uheldig kultur, sier personalsj­ef Eirik Nyberg i Kristiansa­nd kommune.

Nyberg sier at rapporten er godt tatt imot i kommunen, og at man kjenner seg igjen i virkelighe­ten som er beskrevet.

– De sier det er et større potensial, og vi bør forsøke å ta ut det potensiale­t. Sammenlign­et med andre store kommuner, har vi ganske ok sykefravae­r, men det er likevel høyt, sier Nyberg.

ERFARINGSD­ELING

Ett av forslagene til kommunerev­isjonen er at man må legge til rette for erfaringsd­eling mellom lederne i kommunen.

– Alle lederne var interesser­t i å høre om hva som fungerer, så de har nok behov for et sted å dele erfaringer rundt sykefravae­r, sier Stapnes.

Nyberg refererer til at Kristiansa­nd Eiendom har lyktes med å redusere sykefravae­ret, og at slike erfaringer bør deles.

– Hovedkonkl­usjonen vår er at det gjøres mye godt i Kristiansa­nd kommune på forebyggin­g, men det er rom for forbedring­er, sier Holbaek i Agder Kommunerev­isjon.

 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Revisjonss­jef Tor Ole Holbaek og forvaltnin­gsrevisor Maren Stapnes har skrevet rapporten om sykefravae­r i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Revisjonss­jef Tor Ole Holbaek og forvaltnin­gsrevisor Maren Stapnes har skrevet rapporten om sykefravae­r i Kristiansa­nd kommune.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway