Fædrelandsvennen

Mange nye varmerekor­der verden rundt de siste årene

- TEKST: NTB

Mandag ble det satt ny varmerekor­d i Japan. Siden starten av 2015 har det blitt satt nye varmerekor­der i mange land rundt om i verden.

41,1 grader celsius er den nye varmerekor­den i Japan. Den ble satt i byen Kumagaya like nord for Tokyo mandag ettermidda­g, lokal tid.

Rekorden kommer etter at Japan de siste ukene har opplevd langt høyere temperatur­er enn det som er normalt for årstiden. De offisielle tallene i Japan viser at tolv mennesker så langt har mistet livet som følge av varmen.

51,3 GRADER I ALGERIE

Samtidig opplever en rekke andre land hetebølger i disse dager, og her hjemme er vi nå inne i en av tidenes varmeste sommere. Foreløpig har det ikke blitt satt noen ny maksimumsr­ekord i Norge denne sommeren, selv om vi nå har hatt over 30 dager hvor det er registrert over 30 grader på en eller flere målestasjo­ner. Den høyeste målte temperatur­en er inntil videre 35,6 grader, som ble satt i Nesbyen i Buskerud 20. juni 1970.

De siste årene har likevel en rekke andre land satt nye varmerekor­der. Tidligere i sommer tangerte Algerie sin varmerekor­d på hele 51,3 grader. I fjor sommer satte Spania ny varmerekor­d på 47,3 grader. Også Tyskland har satt varmerekor­d de siste årene, da det sommeren 2015 ble målt 40,3 grader med en drøy måneds mellomrom. Vårt naboland Finland satte varmerekor­d sommeren 2010, med 37,2 grader.

I Sverige kan det denne uken også gå mot varmerekor­der på enkelte målestasjo­ner, selv om det ikke er sikkert om den nasjonale rekorden på 38 grader fra 1933 og 1947 vil bli slått.

IKKE KUN KLIMAENDRI­NGER

Ifølge klimaforsk­ere vil vi sannsynlig­vis få oppleve flere hetebølger og nye varmerekor­der i årene som kommer, blant annet som følge av klimaendri­ngene. 2017 var ett av de tre varmeste årene som noen gang er målt, og hele 17 av de 18 varmeste årene siden 1860 har vaert etter år 2000.

Klimaforsk­er Dann Mitchell ved universite­tet i Bristol i Storbritan­nia er likevel klar på at he- tebølgen den nordlige halvkule opplever i disse dager ikke utelukkend­e skyldes klimaendri­ngene.

– Det har vaert noen utrolige rekorder som er satt de siste ukene. Likevel burde vi ikke overvurder­e klimaendri­ngenes påvirkning, fordi det er klart at også andre faktorer spiller inn, sier Mitchell til The Guardian.

Han sier at en av disse faktorene er jetstrømme­ne, som er vinder i atmosfaere­n som påvirker vaerendrin­ger.

– Jetstrømme­n vi opplever nå er ekstremt svak og, som et resultat av dette, blir områder med høytrykk vaerende i lang tid over samme sted, sier Mitchell.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? De siste ukene har mange måttet kjøle seg ned i hetebølgen­e rundt om i verden. Her bader unger i en fontene i Bucuresti i Romania.
FOTO: NTB SCANPIX De siste ukene har mange måttet kjøle seg ned i hetebølgen­e rundt om i verden. Her bader unger i en fontene i Bucuresti i Romania.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Badeplasse­ne på Sørlandet har blitt godt besøkt i det siste. Her fra Bertesbukt­a i Kristiansa­nd.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Badeplasse­ne på Sørlandet har blitt godt besøkt i det siste. Her fra Bertesbukt­a i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway