Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd og studentene

- HELGE FJELLBAKK

Kristiansa­nd har hatt et «lokketilbu­d» til studenter hvor de tilbys gratis busskort dersom de melder flytting til Kristiansa­nd i forbindels­e med studiene.

●●Dette har vaert tungt å svelge for de kommunene som dermed har mistet mange innbyggere, og samtidig overføring­er fra staten. Agderposte­n tok dette opp i april, men etterpå har det vaert stilt om saken.

Etter det jeg har forstått fulgte det en overføring fra staten på 25 000 kr pr student som meldte flytting. Busskort kostet 6000 kr. Altså en stor fortjenest­e til Kristiansa­nd. Her er det viktig å poengtere at det ikke er bare Kristiansa­nd som tjener på dette. Studentene tjener nesten en «månedslønn» ved at de får gratis buss ett skoleår.

Hva koster egentlig en student kommunen? Neppe like mye som fortjenest­en til Kristiansa­nd. Hvorfor har da ikke hjemkommun­ene kastet seg inn i konkurrans­en og tilbyr gratis buss til de som ikke melder flytting?

Her snakker vi om markedskre­fter hvor de som kan komme med det beste tilbudet vil få beholde innbyggern­e. På sikt vil det også gi positive signaler til studentene om at de er verdifulle.

Nå viser det seg at Kristiansa­nd ikke tilbyr dette for studentene mer enn det første året. Hva har da studentene igjen for denne flyttingen? Hvorfor ikke like godt melde flytting tilbake til hjemkommun­en i løpet av sommeren.

Deretter kan de sjekke om Kris- tiansand kommune vil gi tilbudet på nytt dersom de igjen melder flytting til Kristiansa­nd for et nytt skoleår. Husk: Noen studenter har så krevende studier at det ikke er tid til arbeid ved siden av. Da er alle økonomiske bidrag gull verdt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway