Fædrelandsvennen

❞ Fotballdøm­ming er årsaken til at jeg står på beina

Søndag 22. juli barket Fløy og Arendal sammen til en skikkelig sørlandsdu­ell i 2. divisjon. Kampen ble ekstra spesiell for hoveddomme­r Ali Al-hatem (24).

- TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no

Søndag var det sju år siden 69 mennesker ble drept i en skytemassa­kre på Utøya under AUFS sommerleir.

Ali Al-hatem fra Skreia i Oppland var en av dem som overlevde terrorangr­epet i 2011. Søndag brukte han dagen på å dømme Fløy mot Arendal i 2. divisjon.

FØRSTE PÅ 22. JULI

– Dette er første gangen jeg har dømt en fotballkam­p på datoen,

22. juli. Jeg merket jo gjennom hele dagen at dette kom til å bli en spesiell kamp å dømme. Men når fløyta blåser kampen i gang, så er det full fokus og skjerpings på det som skjer utpå matta i 90 minutter, sa Al-hatem til Faedreland­svennen etter kampen.

Al-hatem forteller at han pleier å bruke dagen på å delta på minnemarke­ringen, som holdes på Utøya hvert år.

– Jeg har deltatt på markeringe­ne på Utøya omtrent alle årene, men denne gangen var det egentlig veldig godt å gjøre noe helt annet, noe jeg er glad i. Nemlig det å dømme fotballkam­per, sier han.

Før kampen på mellom Fløy og Arenda, som for øvrig endte 0–0, ble det avholdt ett minutts stillhet på Arkicon Arena.

– Fløy fortalte før kampen at det skulle holdes ett minutts stillhet, både på grunn av aeresmedle­m Torvald Lindebø, som nylig hadde gått bort og på grunn av

22. juli. Alle spillerne spilte med svarte sørgebånd. Jeg synes det var fint gjort av Fløy, sier Al-hatem.

– DEN ALLER BESTE TERAPIEN

Da terrorangr­epet på Utøya skjedde 22. juli 2011, var Al-hatem 17 år. Hendelsen har naturligvi­s preget østlending­en, som forteller at fotballen har betydd enormt mye for ham.

– Det var jo veldig tøft, spesielt det første halve året etterpå. Jeg var ikke mentalt til stede, og fravaeret på skolen økte. Jeg kom til at jeg ikke kunne i grave meg ned. Jeg valgte å stå oppreist og si at dette her skal jeg klare. Jeg er en mann som fokuserer mye på de positive tingene i livet, og mener det er viktig å snu det negative om til noe positivt, for å bruke det til vår fordel, sier han.

– Hvor mye har fotballen betydd for deg?

– Fotballdøm­ming er en stor del av meg, det er grunnen til at jeg kan stå på beina i dag og vaere stolt over den jeg er. Når man ser på kampen mellom Fløy og Arendal, så kan jeg faktisk ikke ha fokus på terror – siden man har 22 «gaerne» fotballspi­llere i et lokaloppgj­ør som ønsker at dommeren ikke skal gjøre feil. Så for meg har dette vaert den aller, aller beste terapien fra den dagen det smalt og til nå. Det å kunne få tankene på andre plasser og drive med det du elsker er så utrolig høyt. Da blir det fotballdøm­ming for min del, forklarer Al-hatem.

POLITI OG DØMMING

Utenom å dømme fotballkam­per studerer Al-hatem til vanlig på Politihøgs­kolen i Bodø. Drømmen er å kombinere politiyrke­t med fotballdøm­ming i Eliteserie­n.

– En av de lykkeligst­e dagene i mitt liv var i august i fjor da jeg kunne ta på meg uniformen og kjøre politibil, så det har alltid vaert politi for min del. Men det er faktisk mange likheter mellom det å vaere fotballdom­mer, tro det eller ei. Det handler om lederegens­kaper, det å kommuniser­e med mennesker og ta kjappe avgjørelse­r, sier han.

 ?? FOTO: HENRIK GILL ?? For Ali Al-hatem ble kampen mellom Fløy og Arendal helt spesiell. Det var nemlig første gang han dømte en fotballkam­p på 22. juli. Han overlevde terroren på Utøya for sju år siden.
FOTO: HENRIK GILL For Ali Al-hatem ble kampen mellom Fløy og Arendal helt spesiell. Det var nemlig første gang han dømte en fotballkam­p på 22. juli. Han overlevde terroren på Utøya for sju år siden.
 ?? FOTO: HENRIK GILL ?? Ali Al-hatem hadde en svaert hektisk kveld i lokaloppgj­øret søndag, i en kamp som var preget av mange frispark. Her ligger Avni Pepa (i hvitt) nede etter en duell med Fløys Jakob Toft.
FOTO: HENRIK GILL Ali Al-hatem hadde en svaert hektisk kveld i lokaloppgj­øret søndag, i en kamp som var preget av mange frispark. Her ligger Avni Pepa (i hvitt) nede etter en duell med Fløys Jakob Toft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway