Fædrelandsvennen

Naboer til «dødsveien» ønsker sikkerhets­tiltak

Alt for ofte skjer det ulykker like ved husveggen til Tommy Stensland og datteren Victoria. De bor langs den mest ulykkesbel­astede strekninge­n på E 39 og etterlyser tiltak for å gjøre veien sikrere.

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no LINDESNES/MANDAL

– Vi har bodd her i ti år, og strekninge­n blir ikke noe bedre. Det skjer stadig flere ulykker her. Når det smeller, må vi slippe alt vi har i hendene for å se at det går bra med folk. Og det begynner å bli ganske ofte.

Det forteller Tommy Stensland. Han bor sammen med samboer og tre barn midt på strekninge­n mellom Traedal og østsiden av Fasselands­vannet.

Torsdag forrige uke ble fem personer sendt til sykehus etter en frontkolli­sjon ved Fasselands­vannet. Det har også vaert tre andre uhell på det drøye fire kilometer lange strekket kun i juli.

– Strekninge­n er forferdeli­g dårlig sikret. Hvorfor det ikke skjer noen sikkerhets­tiltak forstår vi ikke. Så lenge vi har bodd her har det ikke vaert noen endring på veien, selv om dette er en kjent utsatt strekning. Vi bor også veldig tett inntil veien, med 17 meter fra husveggen til veistripa, sier Stensland.

MANGE ULYKKER

Ifølge Veivesenet­s tjeneste «Vegkart» har det på strekket blitt registrert 88 ulykker siden 1977. Da er ingen av de fire ulykkene i juli registrert.

Siden 1981 har ni personer mistet livet i ulykker på veien, hvor siste var i 2014.

Strekket går gjennom både Mandal og Lindesnes kommune. Ordførerne i de to kommunene er klar over det utsatte strekket.

– Hvorfor akkurat dette strekket er så ulykkesbel­astet vet jeg ikke. Det har vaert mange ulykker og utforkjøri­nger der, saerlig den siste tiden. Det er rett og slett et stygt strekke, sier ordfører i Mandal,

Andersen.

Alf Erik

– Jeg har tenkt flere ganger på hvorfor folk har kjørt ut av veien der, og ut på slettene, sier Andersen. Ordfører i Lindesnes, Janne Fardal Kristoffer­sen, er enig med Andersen.

– Folk kaller denne veien for «dødsveien». Det er mange ulykker som får alvorlig utfall. Veien, og E 39 som den framstår i dag, er helt elendig. Flere steder kan nesten ikke to trailere kjøre forbi hverandre. Slik stamvei kan vi ikke ha, sier Kristoffer­sen.

ØNSKER TILTAK

Nå ønsker nabo Tommy Stensland sikkerhets­tiltak, og flere naboer med. Tiltak som gjør veien tryggere for dem som bor like ved, samt for trafikante­ne.

– I første omgang et autovern slik at ingen havner i hagen hvor det bor barnefamil­ier. I en ulykke på veien 16. juli kjørte en bil ut ved en busslomme, og fortsatte drøye 150 meter før han stoppet i fjellvegge­n. Da er ikke 17 meter fra veien ned til hagen hvor barn leker veldig lang, sier Stensland.

Det er kun autovern ned til vannet på den fire kilometer drøye strekninge­n.

Til vanlig driver Stensland med trafikkdir­igering og asfaltarbe­id. Han føler seg tryggere på jobb midt i trafikken enn hjemme på gårdstunet.

– Da er det noe som ikke stemmer. Slik skal det ikke vaere, mener Stensland.

NY VEI

I 2022 er det planlagt at den nye firefelts motorveien fra Vige i Kristiansa­nd skal vaere ferdig bygd fram til Mandal sentrum. Strekket som det er snakk om vil trolig ikke få ny vei før noen år seinere.

Selv om de to ordførerne har mest fokus på den nye veien som kommer, mener de tiltak innen den tid kan måtte gjøres for å hindre flere ulykker.

Andersen mener et autovern kunne vaert et godt tiltak. Ordfører i Lindesnes, Kristoffer­sen, tror ikke noen opprustnin­g av veien vil bli gjort av Statens vegvesen.

– Nå er vi blant de heldige hvor det planlegges ny vei. Jeg vil ikke tro at noen opprustnin­g av den veien som er der nå vil bli prioritert, sier Kristoffer­sen og legger til:

– Men kan jeg vaere med å påvirke noen midlertidi­ge grep skal jeg vaere den første til å hjelpe til med det. Og jeg tar det gjerne opp med Statens vegvesen, sier Kristoffer­sen.

– INGEN PLANER OM TILTAK

Ifølge seksjonsle­der for trafikksik­kerhet og veiforvalt­ning i Agder, Anne Grete Tofte, er det ingen planer om å gjøre noen tiltak på den nåvaerende veien, tross fire ulykker i juli.

– Det blir fortløpend­e vurdert, og det kan godt vaere vi kommer til å se på det. Men per nå er det ikke det, sier Tofte.

Visse kriterier ligger til grunn for når, og hvor, veivesenet setter opp autovern. Thor Stensland, faren til Tommy som eier huset, og andre naboer har tatt kontakt med veivesenet opp gjennom årene.

– Da har vi bare fått blankt avslag. Vi har etterlyst et autovern forbi her vi bor. Det har siden 1954 ikke blitt gjort noen forbedring­er med tanke på sikkerhete­n, sier Thor Stensland.

Anne Grete Tofte i veivesenet kan ikke svare om kriteriene ligger til grunn for et autovern på strekket.

– Men fartsgrens­en ble satt ned til 70 km/t noen år tilbake, kan Tofte fortelle.

– I mellomtida, før den nye veien kommer, er det ikke lurt å ta grep for å forhindre eventuelt nye dødsulykke­r?

– Enhver ulykke er en for mye. Strekket er ganske rett, men det er klart at det har vaert en del ulykker på stedet. Men det er ingen planer om utbedring slik som det er nå, sier Tofte.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Tommy Stensland med dattera Victoria på to år. De bor langs E 39, Mandalsvei­en, midt mellom Tredalfabr­ikken og østsiden av Fasselands­vannet.
FOTO: JARLE MARTINSEN Tommy Stensland med dattera Victoria på to år. De bor langs E 39, Mandalsvei­en, midt mellom Tredalfabr­ikken og østsiden av Fasselands­vannet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway