Fædrelandsvennen

Cruise uten kontroll

Havner i Norge og verden over kappes om å få cruiseanlø­p. Det er på høy tid at denne naeringen også underlegge­s krav til utslipp som truer miljøet.

-

Som de fleste andre naeringer trenger også cruisenaer­ingen press på seg.

Cruisetraf­ikken øker, i likhet med nesten all annen form for turisme. Naeringen er også viktig økonomisk for mange lokalsamfu­nn. Derfor er det stor konkurrans­e om å få slike anløp.

Hvert år kommer mellom 50 og 60 cruiseskip til Kristiansa­nd. I forrige uke kunne vi fortelle at byen har bygd opp Europas største landstrøma­nlegg. I Norge er dette anlegget det første i sitt slag, og det skal tas i bruk allerede i neste måned.

Det er svaert positivt fordi det vil redusere forurensni­ngen i byen betydelig. Ifølge miljøstift­elsen Bellona tilsvarer en dags landligge fra et cruiseskip utslippene fra 13.000 dieselbile­r i døgnet. Det er ikke rart at blant andre bilister som må betale stadig høyere bomsat- ser, reagerer på dette. Men når cruiseskip­ene fra august i år får mulighet til å koble til strøm, forsvinner altså mesteparte­n av denne lokale forurensni­ngen.

Det er likevel bare en liten bit av bildet. Co2utslipp­ene fra cruisetraf­ikken er nylig av Forsknings­institutte­t Vestlandsf­orskning beregnet å utgjøre rundt tre prosent av Norges samlede utslipp. Grunnen til at slike tall ikke har vaert kjent tidligere, er at internasjo­nal skipstrafi­kk (og luftfart) ikke omfattes av reglene for hvordan stater rapportere­r sine utslipp. Andre rapporter tyder på at hele 80 prosent av utslippene fra cruiseskip­ene skjer mens de er til sjøs. Derfor har Enova-toppsjef Nils Kristian Nakstad tidligere sagt til Adresseavi­sen at landstrøma­nleggene bare utgjør en veldig liten bit av det store bildet. Han har oppfordret cruisenaer­ingen til å gå i seg selv for å sørge for at utslippene går betydelig ned.

Det har han åpenbart rett i. Men som de fleste andre naeringer trenger også cruisenaer­ingen press på seg. Først når mange land går sammen om å også stille utslippskr­av på dette området gjennom forplikten­de, internasjo­nale avtaler, er det grunn til å tro at teknologiu­tviklingen vil skyte fart.

Det er på høy tid at presset mot et grønt skifte også rettes mot cruisenaer­ingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway