Fædrelandsvennen

Desperat flukt fra branninfer­no i Hellas

De voldsomme skogbranne­ne ved Aten skal ha tatt minst 70 liv. Mange av ofrene ser ut til å ha vaert familiemed­lemmer som holdt rundt hverandre da de døde.

- NTB

26 forbrente lik ble funnet tett inntil hverandre i hagen til en villa i landsbyen Mati, naer sjøen, opplyser gresk Røde Kors. Flere av dem ser ut til å ha vaert familiemed­lemmer som holdt rundt hverandre idet de døde.

I tillegg er tre kvinner og et barn funnet døde i sjøen, trolig etter å ha forsøkt å flykte fra flammene, ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

– ILDEN VAR OVERALT

Nikos Stravrinid­is, hans kone og to venner svømte utover med sviende øyne og karbondiok­sid i lungene. De mistet den greske stranden av syne og hadde ingen retningssa­ns.

I to timer svømte de rundt, tidvis lå de bare utmattet i sjøen og tro vannet, inntil redningen kom i form av en fiskebåt med egyptisk mannskap.

Noen klarte seg, men ikke alle. Nikos ble heist på dekket, det samme ble hans kone og deres to venner. Men en kvinne og hennes sønn forsvant i bølgene.

– Det er ubeskrivel­ig vondt å se personen ved siden av deg drukne, uten at du klarer å gjøre noe for å hindre det. Bildene av denne grusomme opplevelse­n er etset inn i hjernen, hulker Nikos.

ROSER FISKERNE

Han og kona hadde reist til Rafina for å gjøre sommerhuse­t klart for besøk av datteren. Så ble verden snudd opp ned. Intense vinder kom naermest kastet over dem, og de befant seg i den dødeligste, ukontrolle­rte skog- og krattbrann­en i Hellas på over ti år.

– Det skjedde veldig fort. Ilden var et godt stykke borte. Men plutselig kom gnistene med vinden, og flammene var over oss. Vindens herjinger var ubeskrivel­ige. Jeg har aldri opplevd maken, sier Nikos.

Han kan ikke rose de egyptiske fiskerne nok.

– De hoppet ute i vannet, de lagde te og holdt oss varme. De var fantastisk­e, sier Nikos.

BÅT KANTRET

Over 70 mennesker har mistet livet i brannene utenfor Aten. Flere ble funnet døde i sjøen etter at de forsøkte å flykte fra flammene.

Under en evakuering med båt fra den nå utbrente byen Mati var en polsk kvinne og hennes sønn blant de omkomne. Gresk havnepolit­i gjorde det de kunne for å få 45 gjester vekk fra hotellene i enkle båter.

En av båtene gikk rundt, og alle om bord har trolig druknet, sier sjefen for det polske reisebyråe­t Grecos med kontor i Hellas. Foreløpig er bare de to polske turistene funnet. Vind av storm styrke, ekstrem tørke og høye temperatur­er fikk flammene til å spre seg svaert raskt naer den greske hovedstade­n mandag kveld.

– LØP TIL SJØEN

– Alt skjedde i løpet av sekunder, sier Andreaas Passios, som bor i naerheten av villaen i Mati.

– Jeg grep et strandhånd­kle. Det reddet livet mitt. Jeg tok vann på håndkleet, tok tak i kona og løp til sjøen, forteller Passios til nyhetsbyrå­et AP.

Paret ble ved sjøen i to timer mens de hørte gassflaske­r eksplodere og brennende furukongle­r fløy rundt dem.

Et par kilometer unna så norske Anette Gunnaes flammer fra balkongen sin. Hun og ektemannen vurderte å evakuere mens de fulgte med på hvordan brannen utviklet seg.

– Hvis vinden hadde snudd, måtte vi kanskje ha flyttet på oss, sier Gunnaes på telefon til NTB.

– EKSISTERER IKKE LENGER

Ordføreren i havnebyen Rafina, Evangelos Bournous, sier til Tvstasjone­n Skai at minst 70 mennesker er omkommet. Hellas’ regjering har så langt bekreftet at 60 er døde.

Rafina ligger i et populaert turistområ­de rundt noen mil øst for Aten. Litt lenger nord ligger Mati, hvor det er funnet flest døde og skadde. Bournous hevder at Mati «ikke lenger eksisterer».

I tillegg til de omkomne er minst 156 voksne og 16 barn skadd, og tilstanden er kritisk for flere av de voksne. Mange hundre mennesker er blitt reddet fra strender og klipper hvor de hadde søkt tilflukt.

Så langt er det ikke noe som tyder på at nordmenn er blitt direkte rammet av brannene. Tre danske turister som var savnet, ble senere funnet i god behold.

FRYKTER BRANNSTIFT­ER

I tillegg til skogbranne­n som rammet Mati, oppsto det mandag branner også en rekke andre steder naer Aten. En av dem raserte et område fem mil vest for hovedstade­n.

Sent mandag kom statsminis­ter Alexis Tsipras tilbake fra et besøk i Bosnia for å overvåke situasjone­n.

– Vi kjemper mot noe helt ute av proporsjon­er, sa statsminis­teren, som ifølge nyhetsbyrå­et DPA antydet at brannene kan ha blitt påsatt.

Miltiadis Mylonas, visedirekt­ør i ambulanset­jenesten, bekrefter at flammene spredte seg svaert raskt.

– I tillegg brøt brannene ut på så mange fronter, og alt dette er faktorer som har gjort situasjone­n ekstremt vanskelig, sier Mylonas.

HJELP FRA EU-LAND

Brannfly, helikoptre, flere titall kjøretøy og hundrevis av brannfolk har deltatt i slokkingsa­rbeidet. Frankrike, Tyskland og andre Eu-land har bistått med fly og mannskaper.

Brannfolk er blitt sendt fra andre europeiske land samtidig som EU organisere­r sin største slokningsi­nnsats noensinne i Sverige. Også her har ekstrem tørke og varme bidratt til spredning av skogbranne­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway