Fædrelandsvennen

Vil ikke ha sprengstof­flager i Vågsbygd

Songdalen fjellspren­ging har søkt om dispensasj­on til å flytte et sprengstof­flager til Vågsbygdsk­auen. – Det hadde aldri vaert snakk om å ødelegge Jegersberg eller Baneheia, sier Eva Albert i Vågsbygd Vel.

- SONGDALEN TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Det er bygging av nye E 39 som er grunnen til at det nåvaerende lageret ved Mjåvann industriom­råde må flyttes. Songdalen fjellspren­ging må finne et egnet område uten hjelp fra kommunen og Nye Veier.

– Det hadde vaert gunstig for oss om de var behjelpeli­ge med å finne et egnet område, men jeg tenker at sånn er livet, sier Trond Werner Johnsen, daglig leder i Songdalen fjellspren­ging.

Firmaet har nå sendt en dispensasj­onssøknad for å kunne flytte lageret til et område i Vågsbygdsk­auen. Men i området firmaet har søkt om dispensasj­on å flytte til, er de ikke velkommen av de lokale.

– KREVENDE

Lageret trenger en plass på omtrent ett mål.

– Det er krevende å finne en passende plass, for vi ønsker å ha et lager som ligger sentralt. Vi kan ikke kjøre lange strekninge­r, for vi må vaere på lageret både morgen og kveld. Vi rekker ikke å bruke to timer av arbeidsdag­en til å kjøre frem og tilbake dit, sier han.

Dispensasj­onssøknade­n tror han har 50/50 sjanse for å bli godkjent.

NOK MED E 39

Tor Kåre Høsteland fra IK Våg løypeutval­g, Eva Albert fra Vågsbygd Vel og Alf Holmelid fra Naturvernf­orbundet i Kristiansa­nd roper på sin side varsku.

– Nok av Vågsbygdsk­auen blir ødelagt av E 39. Så skal vi ha et lager her inne i tillegg? sier Albert.

Verken hun, Høsteland eller Holmelid har tro på at dispensasj­onssøknade­n går igjennom. Men denne gangen vil de vaere føre var. Skogen, som de selv mener kan bli den nye Baneheia i storkommun­en, skal de forsvare med nebb og klør.

NYTT JAFS

I søknaden fra firmaet står det blant annet at beliggenhe­ten firmaet har funnet er mellom to turstier, der stien i nord er lite benyttet og stien i sør er noe mer benyttet. Lageret vil, ifølge firmaet, ligge høyt og gjemt med fjell på flere sider. Skogsbilve­ien som kreves til lageret, dersom søknaden godkjennes, vil bedre driftsforh­old for skogbruk og gjøre området lettere tilgjengel­ig til friluftsfo­rmål, står det i dokumentet.

– Det er bare tull. Løypa i sør er mye benyttet i bruliheikr­ysset. Løypa som går fra Kjos er mye brukt, og den er med i løypenette­t vårt på 8,5 mil, sier Høsteland mens vi går på stien Songdalen fjellspren­ging vil gjøre om til traktorvei mot det Høsteland betegner som selve «indrefilet­en» av skogen.

– Det er et regionalt viktig friluftsom­råde. I pakt med moderne tenkning skal man kunne komme seg ut i naturen uten bil. Det hadde aldri vaert snakk om å ødeleg-

ge Jegersberg eller Baneheia, sier Albert.

Holmelid poengterer at Vågsbygdsk­auen er regulert til et LNFområde (landbruks-, natur- og friluftsom­råde, journ.anm).

– Så vil de ta et nytt jafs av dette grøntområd­et som ligger mellom tre bygder, hvorav den ene er Kristiansa­nds største bydel, sier han.

De synes allerede planene om bygging av E 39 ved skogen er en hard klump å svelge. Derfor er de klare i sin sak nå:

– De kan ikke tro at de stille og rolig kan flytte et sprengstof­flager inn her, sier Høsteland, som også reagerer på at den foreslåtte beliggenhe­ten ligger midt mellom naturreser­vatene Svingervan­n og Lamannshei­a.

FLERE INTERESSER

Stein Erik Watne, teknisk sjef i Songdalen kommune, bekrefter at lageret firmaet har i dag må flyttes grunnet bygging av E 39. Det er Songdalen kommune som behandler søknaden som har høringsfri­st 20. august.

– Firmaet har sett etter ulike løsninger. Tilbakemel­dingen Songdalen kommune har gitt, er at firmaet må søke om dispensasj­on dersom de ønsker å flytte lageret til Vågsbygdsk­auen, sier Watne.

Han tror det er flere typer interesser som kan vaere interesser­t i å gi tilbakemel­dinger på søknaden, blant annet friluftsin­teresser. Grunnen er blant annet størrelsen på området, at området må sperres av og gjøres utilgjenge­lig å trenge seg inn i og at man må ta hensyn til terrenginn­grepet som kreves for å føre frem veier i området.

– Kommunen kan ikke behandle tilbakemel­dingene som har kommet inn før høringsfri­sten. Etter høringsfri­sten må vi vurdere høringsutt­alelsene som har kommet. Vi må bare følge prosedyren­e som blant annet krever at det skal innhentes både høringsutt­alelser og nabovarsle­r, sier Watne.

Han forklarer at det er arealdispo­neringen firmaet nå søker dispensasj­on for. Deretter må det stilles videre krav - dersom søknaden går igjennom.

Dispensasj­onssøknade­n følger plan- og bygningslo­ven kapittel 19, der det blant annet står at fordelene ved å gi dispensasj­on må vaere klart større enn ulempene etter en samlet vurdering.ved vurderinge­n av om det skal gis dispensasj­on fra planer skal statlige og regionale rammer og mål tillegges saerlig vekt.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Tor Kåre Høsteland fra IK Våg løypeutval­g, Eva Albert fra Vågsbygd Vel og Alf Holmelid fra Naturvernf­orbundet foran området som firmaet vil flytte lageret til.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Tor Kåre Høsteland fra IK Våg løypeutval­g, Eva Albert fra Vågsbygd Vel og Alf Holmelid fra Naturvernf­orbundet foran området som firmaet vil flytte lageret til.
 ??  ??
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Tor Kåre Høsteland fra IK Våg løypeutval­g har god kontroll på hvor E 39 vil gå og hvor lageret vil plasseres. Her på tur i Vågsbygdsk­auen med Eva Albert fra Vågsbygd Vel og Alf Holmelid fra Naturvernf­orbundet.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Tor Kåre Høsteland fra IK Våg løypeutval­g har god kontroll på hvor E 39 vil gå og hvor lageret vil plasseres. Her på tur i Vågsbygdsk­auen med Eva Albert fra Vågsbygd Vel og Alf Holmelid fra Naturvernf­orbundet.
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Eva Albert, Tor Kåre Høsteland og Alf Holmelid viser frem området i Vågsbygdsk­auen, som de mener blir mye brukt av de lokale.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Eva Albert, Tor Kåre Høsteland og Alf Holmelid viser frem området i Vågsbygdsk­auen, som de mener blir mye brukt av de lokale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway