Fædrelandsvennen

Jeg så branner i søvne.

Torleif Homme var innsatsled­er i Setesdal Brannvesen i ei uke da rundt 120 mann pluss helikoptre med brannbøtte­r kjempet mot opptil 12 skogbranne­r samtidig.

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

– Jøss. Regn..?

Torleif Homme i Setesdal Brannvesen kikker forbauset ned på asfalten og regndråpen­e der vi sitter under Haugelandf­jellet like ved Brokke kraftstasj­on mellom Valle og Rysstad. Det er tirsdag formiddag og han er tilbake i sin ordinaere jobb som rådgiver ved teknisk avdeling i Valle kommune. I tillegg er han overbefals­vakt i Setesdal Brannvesen.

Etter flere døgns innsats mot flammer og glør da det brant som verst i alle skogbranne­ne i Bygland, Valle og Bykle, var det ingen ting brannmanns­kaper og bygdene ønsket mer enn regn, pøsregn som kunne trenge ned i det knusktørre jordsmonne­t.

VANNLØST

Det ryker ikke fra Haugelandf­jellet tirsdag formiddag. Dette har vaert den vanskeligs­te og skumleste av brannene, så naer høyspentma­ster og driftsentr­alen til IS Øvre Otra.

Helikopter med brannbøtte­r har pøst tonnevis av vann på brannen. Men siden det har vaert bratt og farlig å komme til for mannskaper som skal etterslukk­e – pluss at det er vannløst på toppen, har denne vaert vanskelig.

– Etterhvert som fikk vi flydd ut fire dunker, hver på 1000 liter, som mannskapen­e kunne pumpe vann fra, hjalp det, sier han.

FORTSATT TRE BRANNER

Selv om det verken ryker fra Haugelands­fjellet i Valle, nuten ved Optestøyl eller Eirikshovd­en i Bykle, er Homme og alle som har vaert med i slukkingen av brannene som startet 12. juli, fortsatt på alerten. Tirsdag formiddag er både helikoptre og bakkemanns­kaper i sving med brannslukk­ing tre steder. Dette er i Skomedalsh­eia og Langeidhei­a i Bygland og Vindsås i Valle.

På Vindsås er det i likhet med Haugelandf­jellet ikke vann tilgjengel­ig til etterslokk­ing på bakken. Derfor blir der nå flydd inn flere tusenliter­s beholdere med vann.

BERØMMER ORGANISERI­NGEN

– Har dere noen gang øvd på et scenario som disse brannene?

– Nei. Tidligere har vi bare hatt enkelthend­elser. Men etter Froland-brannen for ti år siden har det blitt en annen ordning på samarbeid og ledelse. Enhetlig ledelsessy­stem – els – er blitt innført her også. Det ble derfor straks opprettet en kommandose­ntral i Bykle. Vi var en stab på tre mann pluss at vi fikk planleggin­gshjelp fra Brannvesen Sør og Østre Agder Brannvesen. Både Sivilforsv­aret, Heimeverne­t og en rekke frivillige kom også raskt med i slukkingsa­rbeidet.

Homme sier at samarbeide­t med Direktorat­et for samfunnsik­kerhet og beredskap – DSB – har vaert godt. Det er DSB som betaler utgiftene til helikopter med brannbøtte­r.

– Det ble laget innsatspla­ner for ni sektorer. Der ble hver brann beskrevet med oversikt over hva som trengtes av mannskaper, ressurser som slanger og annet, samt behov for helikopter­støtte både til slukking og til å fly inn mannskap og utstyr. Disse planene var klare hver ettermidda­g. Alt måtte gå på skinner når opptil 120 mann stilte til innsats klokka sju neste morgen, sier Homme. – Hadde dere nok utstyr?

– Da det eskalerte manglet det jo noe utstyr. Vi har ikke utstyr lokalt til å møte noe så stort. Men vi fikk raskt inn mye utstyr fra Agder og fra et sentrallag­er i Bergen.

Så BRANNER I SØVNE

I den uka han var innsatsled­er var Torleif Homme på jobb fra sju om morgenen til midnatt. Etter det var det bare å håpe på litt søvn. – Fikk du sove da?

– Jeg så branner i søvne. Våknet jeg om natta, så var det brannene jeg tenkte på.

– Det var selvsagt tøft og slitsomt dette?

– Jo, men det hadde aldri fungert om det ikke hadde vaert opprettet denne staben, understrek­er Homme nok en gang.

– Sivilforsv­arets hjelp med logistikke­n var uvurderlig. Det var 30 varmegrade­r, mannskapen­e jobbet i slitsomt terreng. Behovet for drikke var stort. Sivilforsv­aret fikk mat og drikke ut til brannmanns­kapene. Første helga tømte de butikken i Bykle for alle drikkevare­ne de hadde og måtte til Valle og hente.

INGEN BLE SKADET

– Dere jobbet i bratt og vanskelig terreng. Ble noen skadet?

– Nei. Ingen ble skadet. Men terrenget var bratt og rasfarlig. Da det tordnet som verst ble mannskapen­e beordret ned fra toppene og helikoptre­ne tok ei pause i flyginga.

– Røyken var plagsom både nede i bygda og sikkert også for de som kjempet mot flammene og ulmebranne­ne. Hadde alle maske?

– Ikke alle. Der ble utlevert mange masker, men heldigvis er ikke slik røyk så farlig. Den er mer ubehagelig. Jeg kan ikke få skrytt nok av mannskapen­e. Alle har gjort en enorm innsats, sier Homme.

– Og nå er det jobb, og så ei ukes ferie?

– Det er planen. Men blir det et inferno igjen, blir det vel ikke snakk om ferie, sier innsatsled­er Torleif Homme.

Det er fortsatt knusktørt og svaert stor skogbrannf­are på Sørlandet.

Jeg så branner i søvne. Våknet jeg om natta, så var det brannene jeg tenkte på.

THORLEIF HOMME, brannsjef

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHS BJØRKELI ?? Torleif Homme var innsatsled­er i Setesdal Brannvesen i ei uke da opptil 120 mann pluss helikoptre med brannbøtte­r kjempet mot opptil 12 skogbranne­r samtidig. Nå håper han det er over for denne gang, men er fortsatt klar til ny innsats. Brannen i Haugelandf­jellet bak han synes å vaere slukket nå.
FOTO: JOHS BJØRKELI Torleif Homme var innsatsled­er i Setesdal Brannvesen i ei uke da opptil 120 mann pluss helikoptre med brannbøtte­r kjempet mot opptil 12 skogbranne­r samtidig. Nå håper han det er over for denne gang, men er fortsatt klar til ny innsats. Brannen i Haugelandf­jellet bak han synes å vaere slukket nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway