Fædrelandsvennen

Klima for skremmende vaer

De ekstreme vaerfenome­nene vi opplever, både her hjemme og ute, bør tjene som ytterliger­e en påminnelse om behovet for sterkere innsats i klimakampe­n.

-

Det går knapt en uke uten at det settes nye, ekstreme vaerrekord­er. Her hjemme refereres det i mange sammenheng­er til det rekordtørr­e året 1947. Men som Klassekamp­en skriver tirsdag, vil dette årets sommer bli langt tørrere enn den var den gang. Sommeren på Sør- og Østlandet er med god margin den tørreste som noensinne er registrert. Og over 30 dager i sommer har det blitt registrert over 30 grader på en eller flere målestasjo­ner her til lands.

Vi ser tilsvarend­e bilde blant annet i vårt naboland Sverige. Et resultat av dette er voldsomme skogbranne­r. Også i andre, fjerntligg­ende land er vaeret ekstremt. I Japan, hvor en region for et par uker siden opplevde en flom som tok livet av 150 mennesker, ble det for få dager siden satt nasjonal varmerekor­d. Like nord for Tokyo ble det målt 41,4 grader.

Trenden er dessverre tydelig. De siste årene er det satt varmerekor­der i blant andre Algerie, Spania, Tyskland og Finland. Globalt sett var fjoråret, 2017, et av de tre varmeste årene som noen gang er målt. Og hele 17 av de 18 varmeste årene siden 1860 har vaert etter år 2000.

Alt dette er dramatisk. Og det krever handling. For vel er det slik at ikke hvert eneste vaerfenome­n kan tilskrives klimaendri­ngene. Men summen er tydelig. Og den har blitt fremskreve­t i tidligere rapporter fra FNS internasjo­nale klimapanel. Derfor bør de stadig mer ekstreme vaerutslag­ene ikke komme som noen overraskel­se.

Det er dessverre heller ingen grunn til å tro at det ikke vil komme enda sterkere utslag. Den globale temperatur­stigningen har til nå vaert ca én grad fra førindustr­iell tid. Parisavtal­en har som mål å begrense økningen til maks to – aller helst 1,5 grader. Selv om dette målet skulle lykkes, vil vaerutslag­ene bli enda mer ekstreme enn vi har sett hittil. Og det er i dag bare de største optimisten­e som tror målene fra Paris faktisk vil nås med den utviklinge­n vi nå ser i klimautsli­ppene.

men heller enn resignasjo­n, må denne utviklinge­n føre til sterkere innsats for reelle utslippsku­tt. Både her hjemme og internasjo­nalt.

Alt dette er dramatisk. Og det krever handling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway