Fædrelandsvennen

Kun fire søkte årsstudium på Gimlekolle­n

- KRISTIANSA­ND OSKAR GÅRDSRUD PAULSRUD

– Vi har en nasjonal nedgang på journalist­ikkstudier, og det er bekymrings­fullt, forteller fungerende rektor ved Nla-høgskolen Svenning Bjørke.

Årsstudiet ved NLA Mediehøgsk­olen på Gimlekolle­n har ikke hatt store søkertall de siste fem årene. Høyest hadde de i fjor da det var ni søkere. Likevel er det ikke noe fungerende rektor ved Nlahøgskol­en Svenning Bjørke bekymrer seg over.

– Vi forventer ikke store søknader til et slikt program, forteller han.

Det er bachelorpr­ogrammet høgskolen satser på. Årsstudiet går sammen med bachelorst­udentene, og er et tilbud for dem som ønsker å bare ta ett år. Han er klar på at det er bachelorpr­ogrammet som holder studiet i gang.

Bjørke er heller ikke bekymret for at journalist­ikkstudiet skal legges ned, eller gå over til nullopptak slik journalist­danningen ved Nord universite­t i Bodø har måttet gjøre.

– Vi har hatt relativt stabile kull etter at den nasjonale nedgangen begynte, forteller han.

Han ser likevel bekymrings­fullt på nedgangen i journalist­ikken, og forteller at det er vanskelig å vende.

– Vi har tidligere erfaring fra laererutda­nnelsen at en slik trend er vanskelig å snu.

Bjørke forteller at de andre studiene på høgskolen har vokst. Begge kommunikas­jonsprogra­mmene har hatt oppgang, og høgskolen økte antall plasser før årets studier. Masteren i journalist­ikk som høgskolen tilbyr, ser også ut til å bli fylt opp.

– Med et lite forbehold klarer vi greit å fylle opp masterstud­iet, forteller Bjørke som ikke har sett de siste tallene.

Journalist­ikkutdanne­lsen generelt regner Bjørke med at blir stående.

– Vi har utdannet omtrent 20 prosent av journalist­ene i Norge, og bidratt til et mangfold der som er positivt – det ønsker vi å fortsette med å gjøre, avslutter han.

NLA Høgskolen har den eneste journalist­utdanninge­n i landet som ikke har flere som har satt skolen på førstevalg enn antall studieplas­ser. Oslo Met, Universite­tet i Bergen og Universite­tet i Stavanger har alle minst tre søkere per studieplas­s. Bergen er mest populaer med nesten seks søkere per studieplas­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway