Fædrelandsvennen

Kommunen trosser eget vanningsfo­rbud

- ERLEND IVERSEN SKARSHOLT

I går sto kommunens seks vannsprede­re på full guffe for vanning av blomster i Wergelands­parken.

– Parkvesene­t har fått beskjed om å dempe vanningen de også. Men de har fått dispensasj­on til å vanne enkelte deler av det de har. Det samme gjelder for så vidt folk. De kan søke dispensasj­on hvis det er spesielle tilfeller, sier fagansvarl­ig for vannforsyn­ingen i Kristiansa­nd kommune, Gunnar Vestøl.

Dagen etter at all bruk av vannsprede­re ble forbudt for abonnenter tilknyttet kommunal vannforsyn­ing, gikk kommunens vannsprede­re i Wergelands­parken for fullt til vanning av blomster.

– De bruker vann fra det kommunale nettet. I tillegg har de blitt oppfordret til å tenke seg om når og hvor de vanner, forklarer Vestøl.

LETTERE å SKRU AV

– Med det offentlige er det lettere å skru av vanningen hvis det skulle vise seg å vaere behov. Det er kun et par telefoner så slås de av. Det er ikke så lett med 23.000 husstander, mener teknisk direktør Lilletvedt.

– Vi i det offentlige vanner dette for allmennhet­en generelt. For at det skal se fint ut. Det er noe som gagner alle. Vi vanner for deg og meg, sier Lilletvedt.

– Er det verdt at blomstene i parkene skal se fine ut, hvis det kan bety at folk kan miste vannforsyn­ingen? Terje

– Akkurat det er ikke problemsti­llingen nå. Vi har ikke kritisk vannforsyn­ing. Det naermer seg ikke tomt. Forbudet er et «føre var» tiltak, sier teknisk direktør.

HØYT OVER DET VANLIGE

– Sprederne står også slik at de vanner mye av asfalten. Er det bra bruk av vannet i denne tørkeperio­den?

– Det er klart at det er ønskelig at det ikke skal brukes unødvendig vann. Jeg vet det er problemer med at sprederen som blir brukt går rundt, og at man ikke kan justere styrken på runden. Men det er forsøkt å sette dem slik at det er mest mulig gress og blomster de treffer, sier Lilletvedt.

Før forbudet trådte i kraft mandag lå bruken på den kommunale vannforsyn­ingen 5000 til 10.000 kubikk over det vanlige.

– 30.000 i døgnet er det vanlig. Nå har vi ligget på rundt 40.000 kubikk. På det verste har det vaert 60.000. Da vanner alle, og det er ingen som bryr seg, sier Lilletvedt.

Det er bruken av vannsprede­re kommunen vil ha vekk fra hagevannin­gen. At kommunen vanner noen få timer i sine områder med sprederne mener han ikke har noen betydning.

– Jeg vil minne om at folk kan vanne med andre ting enn spredere. Kanne og slange for eksempel. Noen tok også kontakt med kommunen da forbudet ble innført for å høre om det var greit at de brukte sprederen på ny anlagt gressplen. Det tillot vi, sier Lilletvedt.

– Det er så tørt ute at det virker som om de fleste har gitt opp plenene, påpeker han.

 ?? ZACHARIASS­EN FOTO: SONDRE ?? Fem-seks vannsprede­re gikk for fullt i Wergelands­parken tirsdag morgen klokka 06.30. Mye av vannet treffer asfalten.
ZACHARIASS­EN FOTO: SONDRE Fem-seks vannsprede­re gikk for fullt i Wergelands­parken tirsdag morgen klokka 06.30. Mye av vannet treffer asfalten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway