Fædrelandsvennen

Nå er strømmen dyrere enn den var i sprengkuld­a

For tre år siden kostet strømmen i gjennomsni­tt 6,8 øre pr. kwh. I juli i år ligger prisen på 52 øre. Selv under sprengkuld­a i februar var prisen lavere.

- WASIM RIAZ

I disse dager nyter nordmenn sommerferi­en i knallvaer, men det er ikke bare ferieregni­nga som kan bli høy. Også strømregni­nga denne sommeren vil vaere høyere enn det som har vaert vanlig de siste somrene.

Mens strømmen kostet 48 øre pr. kwh under kuldeperio­den i februar i år (snittpris for uke 9), var prisen på 52 øre kwh i forrige uke.

I juli i fjor var prisen på 24 øre, altså halvparten. For tre år siden kostet strømmen i snitt 6,7 pr. kwh.

På toppen av strømprise­n, kommer nettleie og andre avgifter til staten og strømselsk­apet. Derfor blir prisen kundene må betale nå nesten en krone for én kwh.

– Jeg har sjekket tallene tilbake til 2001. Sist prisen var over 40 øre kwh i juli, var i 2006. Jeg tror ikke at vi noen gang har hatt en så høy pris i juli som vi har i juli i år, sier Anton Eliston, seksjonssj­ef i NVE (Norges vassdragso­g energidire­ktorat).

FYLLINGSGR­AD: 60,8 PROSENT

Ved utgangen av uke 28 (15. juli) var fyllingsgr­aden i norske vannmagasi­ner 60,8 prosent. Det er 12 år siden det var så lite vann i magasinene på denne tiden av året.

Medianverd­ien for fyllingsgr­aden på tilsvarend­e tidspunkt for årene 1990–2017 var 73,1 prosent, viser tall fra NVE. Dette er med på å påvirke strømprise­n.

De største kraftmagas­inene i Sør-norge ligger i fylkene i sørvest, blant annet i Telemark og Agder-fylkene. Der er kapasitete­n på hele 32,7 TWH (en terrawatti­me tilsvarer en milliard kilowattim­er). Det vil si at nesten en tredjedel av magasinkap­asiteten i Norge finnes i vår del av landet.

Til sammenlign­ing har ØstNorge en magasinkap­asitet på 5,8 TWH. Derfor vil det vaere lite til hjelp hvis det kommer mye nedbør over Østlandet. Det må regne en god del på Sør– og Vestlandet for at strømmen skal bli billigere.

– Det at vi er knyttet til et europeisk kraftmarke­d betyr at vi påvirkes både av kull- og gassprisen og prisen på klimakvote­r. Kull- og gassprisen har økt. I tillegg har klimakvote­prisen tredoblet seg siden i fjor. Kull- og gasskraftv­erk må kjøpe klimakvote­r når de produserer kraft. Disse faktorene påvirker strømprise­ne i stor grad, sier Eliston.

INGEN BEDRING I SIKTE

Tall fra NVE viser at kraftmagas­inene hittil i år har fått nedbør til å kunne produsere 35,9 TWH, mot 63,9 TWH i samme periode i fjor.

Den tørre og varme sommeren har også bidratt til at en del vann og snø fordamper, noe som igjen påvirker fyllingsgr­aden i magasinene.

Kraftselsk­apene har allerede begynt å handle kraft for neste måned. Prisen for august ligger på 52 øre kwh. En kombinasjo­n av lite nedbør og kald vinter kan føre til at de høye strømprise­ne blir enda høyere i vinter.

– Selv om det er mindre vann i magasinene enn vanlig, så har vi fremdeles en god del vann i magasinene. Det som vil avgjøre hvordan prisen utvikler seg, er hvor mye nedbør vi får og hvor kaldt det blir. Hvis vi for eksempel får mye nedbør på fjellene i Sørnorge, så vil det vaere til stor nytte. Når nedbøren kommer i fjellet, får vi mer strøm ut av hver dråpe vann.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Nivået i vannmagasi­nene er sjeldent lavt. Urar-magasinet i Bykle i Aust-agder var søndag 35 prosent fullt.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Nivået i vannmagasi­nene er sjeldent lavt. Urar-magasinet i Bykle i Aust-agder var søndag 35 prosent fullt.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Når Urar-magasinet i Bykle i Aust-agder er fullt, står vannet helt opp til betongveie­n som brukes til å sette båter på vannet. Nå er veien 20 meter for kort. Det forteller at det aldri var tenkt at det skulle vaere så lav vannstand her.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Når Urar-magasinet i Bykle i Aust-agder er fullt, står vannet helt opp til betongveie­n som brukes til å sette båter på vannet. Nå er veien 20 meter for kort. Det forteller at det aldri var tenkt at det skulle vaere så lav vannstand her.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway