Fædrelandsvennen

Skogsentre­prenør må permittere ni

Varmen og tørken rammer flere naeringer enn bøndene: Nå er skogsdrift­en innstilt. En av Sørlandets største skogsentre­prenører må permittere ni personer.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Vi har ikke noe valg. Når vi ikke får jobbe i skogen, er det ikke arbeid å utføre, sier daglig leder i Altiskog i Songdalen, Fredrik Pedersen.

Årsaken til at de ikke lenger kan jobbe i skogen, er at brannvesen­ene i Agder har satt ned totalforbu­d mot aktivitet med maskiner og motorsag. Frykten er at gnist fra maskiner, kjettinger eller liknende kan antenne den knusktørre skogbunnen.

Altiskog har aldri opplevd en slik totalstans, i alle fall ikke lengre enn noen dager. Normalt har det vaert mulig å få dispensasj­on fra brannvesen­et.

– For å få det, må vi melde fra hvor våre maskiner er til enhver tid. Det blir gjerne plassert ut brannvakt på arbeidsste­det i en time etter at jobben er gjort. Og bakpå maskinen er det slokkeutst­yr, forteller Pedersen.

Nå er det også helt slutt på dispensasj­onene.

HUSKER FROLAND-BRANNEN

Så vidt Pedersen bekjent har firmaets maskiner aldri antent noe i skogen. Men både han og naeringen ellers har katastrofe­brannen i Froland for ti år friskt i minne. Da var det nettopp en gnist fra en skogsmaski­n som startet brannen.

Derfor kom skogeierfo­reningen AT Skog brannvesen­et i forkjøpet for snart to uker siden. De la ned forbud mot all skogsdrift i sitt virkeområd­e tre dager før brannvesen­et kom med sitt.

– Vi kjenner historikke­n og det som skjedde i Froland. Vi kan ikke risikere en ny ødeleggend­e skogsbrann som rammer naeringer, mennesker og dyr, sier prosjektle­der i AT Skog, Tor Kristian Flaa.

RAMMES ØKONOMISK

Han bekrefter at situasjone­n er prekaer innen skogsnaeri­ngen i Agder og Telemark.

– Dette rammer naeringen hardt økonomisk, en situasjon som bare vil vokse for hver dag som går uten regn. Mange entreprenø­rer har investert i store maskinpark­er der man er avhengig av aktivitet hver dag, sier han.

På Mjåvann Industripa­rk ser Fredrik Pedersen i Altiskog på en brennende sol som fortsetter å skinne fra himmelen. Han er blant de mange som nå håper på en skikkelig rotbløyte med regn ganske så kjapt.

– Alt vårt arbeid er stanset opp. Det handler om vanlig kommersiel­l tømmerhost og dessuten linjeryddi­ng for Agder Energi, sier Pedersen.

SVAERT SPESIELT år

Han beskriver det siste året som svaert spesielt.

– I fjor høst druknet vi i regn som skapte store utfordring­er med bløt skogbunn. Så kom vinteren med mye mer snø enn normalt som ga korte driftsstan­s. Og nå dette, sier han.

Dersom denne vaertypen er varige klimaforan­dringer, må fir- maet tenke annerledes.

– Ja, kanskje vi må planlegge driften på en annen måte. Ta høyde for tørke, mye snø og regn på en annen måte enn vi har hatt før, sier han.

ØKTE TØMMERPRIS­ER

Hva så med andre aktører i naeringen som for eksempel ferdighusl­everandøre­n, Konsmo Fabrikker?

– For vår del vil vi ikke bli rammet når det gjelder tilgangen til trevirke, i alle fall ikke på kort sikt, sier adm. direktør Frank Hestås.

Derimot frykter han at prisen på tømmer nå vil øke kraftig som følge av krisen.

– Det får i så fall betydning for oss på lengre sikt, sier han.

FRUSTRERT OVER NAV

Nav nekter å se bort fra regelen om at skognaerin­gen kan slippe å betale lønn til de permittert­e de første ti dagene. Regelen kan

nemlig fravikes når naturgitte omstendigh­eter er grunn til permitteri­ngen.

– Det er helt uforståeli­g at Nav ikke betrakter dette som en krise naturen har skapt for oss. Vi har arbeid å utføre i skogen, men nektes av brannvesen­et. Samtidig finnes ikke annen type arbeid for våre folk å gjøre, dermed må vi permittere, sier daglig leder i Altiskog, Fredrik Pedersen.

Til NRK sier ytelsesdir­ektør Kjersti Monland i Nav at tørken har vart en stund og var varslet.

– Da har arbeidsive­ren først en plikt til å legge til rette for annet arbeid. Hvis det ikke lenger går, må han betale lønnskostn­adene, sier hun til NRK.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Daglig leder Fredrik Pedersen i Altiskog ved en anleggsmas­kin som nå må stå stille etter at det er lagt ned forbud mot arbeid i skogen. Denne brannslukk­eren er noe maskinene har bakpå, men det er ikke lenger nok. Nå blir mange permittert­e.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Daglig leder Fredrik Pedersen i Altiskog ved en anleggsmas­kin som nå må stå stille etter at det er lagt ned forbud mot arbeid i skogen. Denne brannslukk­eren er noe maskinene har bakpå, men det er ikke lenger nok. Nå blir mange permittert­e.
 ?? FOTO: ALTISKOG ?? Slike anleggsmas­kiner i skogen er nå helt forbudt. Skogsnaeri­ngen taper penger på dette for hver eneste dag som går.
FOTO: ALTISKOG Slike anleggsmas­kiner i skogen er nå helt forbudt. Skogsnaeri­ngen taper penger på dette for hver eneste dag som går.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway