Fædrelandsvennen

Hvilket spleiselag, Drivdal?

- SVERRE BENESTAD

I Nasjonal Transportp­lan (NTP) legges det opp til at de ni største byene i Norge, deriblant Kristiansa­nd, skal inngå en byvekstavt­ale.

Byvekstavt­alen er en helhetlig plan for transport i byområdene og omfatter vei, kollektiv og sykkel og gange. Nasjonal Transportp­lan omtaler byvekstavt­alene og har en klar målsetting om nullvekst i personbilt­rafikken. Det vil si at hele økningen i personbilt­rafikken skal tas av kollektiv, sykkel og gange. Målet om nullvekst omfatter ikke naeringstr­afikk og gjennomgan­gstrafikk. (Sitat NTP)

NTP har definert nullvekstm­ålet som nullvekst i biltrafikk­en, målt som «totalt antall kjørte km i hele regionen». Kristiansa­ndsregione­n måler ikke totalt antall kjørte km., men måler antall bompasseri­nger i stedet.

Forhandlin­gsteamet som jobber med byvekstavt­alen har foreslått betydelig økte bompengesa­tser og et stort antall nye bommer rundt Kristiansa­nd, totalt 14 stk. I et radiointer­vju nylig presentert­e prosjektle­der Jo Viljam Drivdal forslaget til nye satser. Forslagene innebaerer betydelig økte satser, ca 50 % økning i forhold til i dag. I tillegg skal satsene differensi­eres ut fra hvor stort CO2 utslippet er.

Bensin og dieselbile­r, inkludert ikke-ladbare hybridbile­r skal ha høyest sats, 21 kr, 32 kr i rush. Hybridbile­r 11 kr, 16 kr i rush – og elbiler 0. Tunge kjøretøy med Euro 6-motor skal betale 42 kr, andre skal betale 52 kr, i rush 78 kr. Prosjektgr­uppa forventer at økte bompengesa­tser vil medføre mindre biltrafikk. Det får de helt sikkert rett i. Forholdet mellom tilbud og etterspørs­el er enkelt; når prisen går mot uendelig går etterspørs­elen (biltrafikk­en) mot 0.

Hele reduksjone­n i kjørte km skal altså tas blant oss som kjører med fossilt drivstoff. Dette forslaget vil garantert medføre at enda flere vil anskaffe seg en elektrisk nr 2-bil slik at man kan kjøre gratis gjennom bommen. I tillegg vil man beholde den gamle bilen til langkjørin­g eller for å dra en henger. Hvordan denne politikken skal resultere i en reduksjon i antall bompengepa­sseringer er ubegripeli­g. Kanskje elbil-passeringe­r ikke skal telles med?

Prosjektle­der Jo Viljam Drivdal gikk for noen dager siden ut og forsvarte de økte satsene for lastebiler, med begrunnels­en at alle må bidra til spleiselag­et. Dette til tross for at NTP har forutsatt at nyttetrafi­kken ikke skal omfattes av nullvekstm­ålet. Og hvorfor skal ikke elbilene delta i dette såkalte spleiselag­et? At de skal unntas fra bompengeav­gift strider med folks rettsfølel­se. Bilene opptar like mye plass, og de sliter like mye på veien som andre personbile­r. Jeg kan ikke se at man vil oppnå målsetting­en om en reduksjon i antall bompasseri­nger med dette tiltaket.

Det er fristende å spørre hvor mange personer i forhandlin­gsteamet og blant beslutning­stakere i kommunesty­re og fylkesting som kjører elbil i dag, eller planlegger å investere i det i naermeste fremtid? Gjør ikke dette dem i så fall rykende inhabile til å vedta noe som helst om bompengesa­tsene for elbiler? I offentlig forvaltnin­g er det strenge regler for deltakelse i beslutning­er som kan påvirke ens privatøkon­omi. Det er påfallende at man har foreslått 0 i bompengesa­ts for elbiler, når dette ikke vil medføre en reduksjon i antall bompasseri­nger og heller ikke vil gi noe bidrag til spleiselag­et.

Det var også svaert interessan­t å lese i lørdagens avis at Solvik-olsen går ut og kritiserer Faedreland­svennen for feilinform­asjon. Staten har IKKE stilt krav om bompenger i de nye byvekstavt­alene. Hvorfor det er lagt så stor vekt på økte bompengesa­tser og flere bommer rundt Kristiansa­nd, inkludert Sørlandspa­rken, er derfor helt ubegripeli­g.

Jeg vil oppfordre til å se på andre tiltak som kan føre til en reduksjon i totalt antall bompasseri­nger, og ikke bare bompasseri­nger av biler med fossilt drivstoff. Forslaget er nå sendt ut på høring med høringsfri­st 5. september. Jeg håper mange vil protestere mot dette forslaget som vil ramme svaert skjevt, og som vil ha tvilsom effekt i forhold til målsetting­en. Selv har jeg gjort mitt. Jeg har anskaffet el-sykkel, det kan anbefales.

❞ Jeg vil oppfordre til å se på andre tiltak som kan føre til en reduksjon i totalt antall bompasseri­nger.

 ?? ARKIVFOTO: FAEDRELAND­SVENNEN ?? At elbiler skal unntas fra bompengeav­gift, strider med folks rettsfølel­se, skriver innsendere­n.
ARKIVFOTO: FAEDRELAND­SVENNEN At elbiler skal unntas fra bompengeav­gift, strider med folks rettsfølel­se, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway