Fædrelandsvennen

Skal fullføre pappas løp

For tre år siden sviktet hjertet til Thomas Langeland (58) under Triquart. Søndag står sønnen Sebastian (24) på startstrek­en – med farens startnumme­r på brystet.

- TEKST: RUNE STENSLAND rune.stensland@fvn.no

– Det kjennes godt å kunne løpe pappa i mål, med det samme nummeret som han svømte ut med fra Bystranda, fastslår Se- bastian Langeland.

1. august 2015 er datoen han aldri vil glemme. Faren stilte til start i den korte løypa i Triquarts åpningsår. 500 meter svømming, 20 kilometer sykling og fem kilometer løping. Etter 300 meter med svømming fikk Thomas Langeland et massivt hjerteinfa­rkt. Hjelpemann­skapet forsøkte med gjenoppliv­ing i tre kvarter før de måtte gi opp.

SJOKKET

Sebastian, den mellomste av Langelands tre sønner, hadde lest på fvn.no at en deltaker var brakt livløs i land og tatt hånd om av legeperson­ell. «Det er ikke pappa, vel?», tekstet han til moren Heidi (55).

«Nei, slapp av, da ville vi fått beskjed for lenge siden.», lød svaret.

Fra sekretaria­tet til Triquart var det lite informasjo­n å få, og ifølge sykehuset var det ikke tatt imot noen på akuttmotta­ket.

Sebastians storebror Fredrik (27) dro ned til Tresse for å lete etter farens sykkel. Det var i dette området han fikk beskjeden om at Thomas Langeland, for mange kjent som dedikert lufhavnsje­f ved Kjevik flyplass, var død. Sebastian ankom kort etter, og et kort blikk fra broren var nok til at han forsto.

– Sjokket satt i meg en god stund. Pappa var i veldig god fysisk form og trente tre-fire ganger i uka. Men han brukte hjertemedi­siner og måtte bypassoper­eres i 2009, forteller Sebastian.

LIVSSTILSE­NDRING

Han minnes faren som en vennlig og rettferdig mann, som behandlet alle med respekt. Sebastian var innstilt på at livet skulle gå videre så normalt som mulig etter begravelse­n, men i april i fjor måtte han ta grep. Da veide

den 183 centimeter høye 23-åringen 113 kilo og han hadde vondt i leddene.

– Jeg har i mange år elsket å spille dataspill og jeg hadde rett og slett drevet det for langt. Jeg kunne spille i mange timer uten pause og pøse på med brus. Pappas hjertefeil er arvelig, så alle vi tre sønnene er i faresonen. I sum var dette nok til at jeg måtte endre livsstil.

Han begynte å spise sunnere, kuttet drastisk ned på dataspilli­ngen og kom i gang med trening. Han opprettet kontoen sebastian.trening på Instagram og skrev i sitt første innlegg «Forhåpentl­igvis er dette begynnelse­n på veien til en sunn og veltrent kropp og sinn».

BITT AV LØPEBASILL­EN

I fjor høst bestemte han seg for å delta i Triquart 2018, og fullføre distansen for faren. Siden april i fjor har Sebastian tatt av seg 20 kilo, løpt halvmarato­n i Sommerskog­sløpet og meldt seg på halvmarato­n både i årets Sommerløpe­t og Oslo Maraton.

– Målet mitt er så enkelt som å stadig forbedre meg. Kan jeg løpe kort løype i Triquart, kan alle klare det. Det er et strålende arrangemen­t her i byen vår, og jeg har ingen vonde følelser overfor arrangøren­e for det som skjedde med pappa.

Stevnelede­r i Triquart, Fred Arthur Asdal, var aldri i tvil om at Sebastian skulle få delta i årets arrangemen­t med farens startnumme­r 399.

– Sebastian dukket opp på en fellestren­ing hos oss for tre uker siden, og vi tok hverandre i hånda og fikk pratet sammen. At faren hans døde i vårt første år som arrangør, har gjort at mange har oppfattet det vi tilbyr som en ekstremspo­rt, i stedet for den folkesport­en vi ønsker at det skal vaere. Jeg håper og tror at den oppfatning­en er i ferd med å endre seg, sier Asdal.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nderen Sebastian Langeland løper jevnt og trutt og har blinket ut nye konkurrans­er på sensommere­n og til høsten. Søndag skal han tilbakeleg­ge 500 meter svømming, 20 kilometer sykling og fem kilometer løping i Triquarts kortløype med faren i tankene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nderen Sebastian Langeland løper jevnt og trutt og har blinket ut nye konkurrans­er på sensommere­n og til høsten. Søndag skal han tilbakeleg­ge 500 meter svømming, 20 kilometer sykling og fem kilometer løping i Triquarts kortløype med faren i tankene.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Et utsnitt av bildet over, som viser Thomas Langeland som nummer tre fra venstre foran, med oransje svømmehett­e og front mot kamera. Til høyre foran på bildet står hans kompis og konkurrent Halvard Aglen med rosa hette.
ARKIVFOTO Et utsnitt av bildet over, som viser Thomas Langeland som nummer tre fra venstre foran, med oransje svømmehett­e og front mot kamera. Til høyre foran på bildet står hans kompis og konkurrent Halvard Aglen med rosa hette.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sebastian Langeland har gått ned fra 113 til 93 kilo siden mai fjor.
FOTO: PRIVAT Sebastian Langeland har gått ned fra 113 til 93 kilo siden mai fjor.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Langeland har fram til nylig delt leilighet med fotballkee­peren Benjamin Boujar (24) og har fått mange gode treningsti­ps fra kompisen.
FOTO: PRIVAT Langeland har fram til nylig delt leilighet med fotballkee­peren Benjamin Boujar (24) og har fått mange gode treningsti­ps fra kompisen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Her står Sebastian og faren Thomas sammen i Sebastians konfirmasj­on i 2009.
FOTO: PRIVAT Her står Sebastian og faren Thomas sammen i Sebastians konfirmasj­on i 2009.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway