Fædrelandsvennen

Utsetter flomsikrin­g av Tovdalselv­a

NVE utsetter flomsikrin­gsprosjekt­er enn Tovdalselv­a. Grunnen er manglende tilbakemel­dinger fra Kristiansa­nd kommune – som avviser kritikken.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Etter storflomme­n i Tovdalselv­a i fjor høst har Norges vassdrags- og energidire­ktorat vaert engasjert for å finne ut hvordan man kan hindre en slik storflom i framtida. Nå har de derimot gitt beskjed til Kristiansa­nd kommune om at de vil prioritere andre flomsikrin­gsprosjekt­er.

Årsaken en at de ikke har fått tilbakemel­dinger fra kommunen.

I brevet skriver de blant annet: «Kristiansa­nd kommune ble bedt om å framskaffe oppmålings­data for de broer som krysser elva og oppmålings­data for konstruksj­oner ved Boenfossen».

«Vi har ved flere anledninge­r kontaktet kommunen og etterspurt opplysning­ene. De tilbakemel­dinger vi har fått tyder på at kommunen ikke har fokus på oppfølging av denne saken.»

Som følge av dette skriver de at de «ikke kan gjennomfør­e oppdraget ihht skissert framdrifts­plan, og prioritere­r andre flomsikrin­gsprosjekt­er i påvente av oppmålings­data fra kommunen». Brevet er underskrev­et av regionsjef Anne Cathrine Sverdrup og senioringe­niør Svein Arne Jerstad i NVE.

AVHENGIG AV ENGASJEMEN­T

Grethe Helgås, fungerende avdelingsd­irektør i skred- og vassdragsa­vdelingen i NVE, sier det hører til sjeldenhet­ene at de sender slike brev.

– Det tar tid med slike utredninge­r, men her har vi purret på kommunen flere ganger og ikke fått tilbakemel­dinger. Vi har mye oppfølging­sarbeid etter flommen, og har mange lokalitete­r hvor vi får mer framdrift, sier Helgås.

Hun påpeker at det er kommunene som er tiltakshav­er.

– NVE gir kommunene bistand blant annet til kartleggin­g, planleggin­g og gjennomfør­ing av flomsikrin­gstiltak. Vi er avhengig av at kommunen viser et engasjemen­t. Hvis de ikke gjør det, kommer vi ikke videre, sier Helgås.

Helgås nevner at de har utredninge­r gående også i Birkenes, Lindesnes, Tvedestran­d og Marnardal etter flommen i fjor høst, og prioritere­r disse i første omgang.

– UNØDVENDIG­E MÅLINGER

Avdelingsi­ngeniør Jon Petter Langfeldt i Kristiansa­nd kommune sier de mottok brevet fra NVE med overraskel­se, og at dette ikke handler om somling fra deres side.

– Vi mente disse målingene var unødvendig­e. Vi mente man kunne ta det meste av det de etterspurt­e ut fra kartbaser. Det var også uklart for oss hva de egentlig ville ha, sier Langfeldt.

Han mener også oppgaven de fikk i oppdrag ville vaere vanskelig å utføre for kommunens folk.

– Det er ikke så enkelt å ta høydedata på tersklene på Boenfossen. Når ferien er over vil vi be NVE hyre inn et eksternt oppmålings­selskap. Det skal også gjøres slike målinger i Birkeland, sier Langfeldt.

Langfeldt sier de har oversendt noe data til NVE, og mener sånt sett at beskrivels­en i brevet ikke er riktig.

– Vi tolker dette som en faglig misforståe­lse og vurdering av NVE, og vil gi et tilsvar etter ferien.

– VI HAR VAERT På HUGGET

Langfeldt mener det ikke stemmer at kommunen ikke har hatt fokus på denne saken.

– Vi har vaert på hugget og har gjort mange tiltak på Tveit og Drangsholt. Vi har fokus på enhver kartleggin­g, og har brukt veldig mye penger på kartleggin­g og rapporter etter flommen i fjor høst. Når det gjelder akkurat denne saken, har vi hatt en dialog med NVES prosjektle­der, sier Langfeldt.

Han mener heller ikke det er snakk om noen hastesak.

– Det er snakk om store og omfattende tiltak. Det krever langsiktig­e vurderinge­r og store inngrep. Det handler om å fjerne store mengder fjell og eventuelt lage en tunnel for å kontroller­e vannmengde­ne. Man vil måtte bruke lang tid på å vurdere dette, sier Langfeldt.

Samtidig er han overrasket over tonen i brevet fra NVE.

– Jeg reagerte på brevet, og syntes det var merkelig. NVE har vaert veldig hjelpsomme etter flommen, og vi skal ta opp dialogen etter ferien, sier Langfeldt.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd kommune har i oppgave å skaffe oppmålings­data blant annet for konstruksj­oner ved Boenfossen. Det har de ikke gjort. Bildet er tatt 2. oktober under storflomme­n ved Boen Bruk.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd kommune har i oppgave å skaffe oppmålings­data blant annet for konstruksj­oner ved Boenfossen. Det har de ikke gjort. Bildet er tatt 2. oktober under storflomme­n ved Boen Bruk.
 ?? FOTO: STIG STORHEIL/NVE ?? Grethe Helgås er fungerende avdelingsd­irektør i skred- og vassdragsa­vdelingen i NVE. Hun sier at de er avhengige av at kommunene viser engasjemen­t.
FOTO: STIG STORHEIL/NVE Grethe Helgås er fungerende avdelingsd­irektør i skred- og vassdragsa­vdelingen i NVE. Hun sier at de er avhengige av at kommunene viser engasjemen­t.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Avdelingsi­ngeniør Jon Petter Langfeldt i Kristiansa­nd kommune sier kommunen mente disse målingene var unødvendig­e.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Avdelingsi­ngeniør Jon Petter Langfeldt i Kristiansa­nd kommune sier kommunen mente disse målingene var unødvendig­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway