Fædrelandsvennen

Hurra for yrkesfagen­e

Flere unge velger yrkesfag på videregåen­de. Det er godt nytt.

-

Tallene fra opptaket til videregåen­de skoler er klare. De viser at mer enn 34.500 elever har fått plass på yrkesfag til høsten. Totalt sett er det i underkant av 69.500 elever som begynner på videregåen­de skole. Det betyr at det – for første gang på flere år – er like mange som begynner på yrkesfag som på studiespes­ialisering.

Det er svaert

gledelig. Norge trenger flinke fagarbeide­re i årene framover. Bedriftene og offentlige virksomhet­er trenger denne kompetanse­n. Og den enkelte elev trenger å vite at veien til jobb på ingen måte behøver å gå via studiespes­ialisering, som for mange blir for teoritung.

ifølge ntb viser

inntakstal­lene at det er studieprog­rammene helse og oppvekst samt bygg- og anleggstek­nikk som øker mest. Begge programmen­e viser vei til yrker hvor det i årene framover vil vaere behov for mange, nye hender.

Det er heldigvis

tverrpolit­isk enighet om å satse på yrkesfag. Flere viktige tiltak for å bidra til dette er også gjennomfør­t de siste årene. Men denne prosessen er på ingen måte i mål.

Fortsatt er det et tema at mange på yrkesfag opplever fag der som for teoritunge og for lite innrettet mot det arbeidsliv­et som venter dem. Dette er da også et spørsmål som har vaert på den politiske dagsorden i mange år, og hvor noe har skjedd, men ikke nok.

Laerlingep­lasser er helt

avgjørende for en vellykket skolegang på yrkesfag. Også dette har vaert tema i en årrekke. Like fullt skriver både vi og mange andre aviser hver høst saker om elever som sliter med å få laereplass­er. Trykket på både private bedrifter og offentlig virksomhet må oppretthol­des og økes på dette området.

Endelig henger satsingen på yrkesfag tungt sammen med det store spørsmålet om norsk arbeidsliv mer generelt. Lønnsnivåe­t i flere praktiske yrker har i mange år vaert under sterkt press på grunn av konkurrans­e fra utenlandsk­e aktører. Parallelt med dette må kampen mot sosial dumping og for gode og seriøse arbeidsfor­hold intensiver­es.

Alt dette er

viktige problemsti­llinger for å sikre at den gledelige økningen i elever på yrkesfag vi nå ser, vil fortsette også i årene framover.

Laerlingep­lasser er helt avgjørende for en vellykket skolegang på yrkesfag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway