Fædrelandsvennen

«Vi ville finne på noe eksotisk!»

Turistene ved Lindesnes fyr opplevde det samiske paret som ble viet som svaert eksotisk. Men paret syntes stedet og vielsen var minst like spesiell.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Vi ville finne på noe eksotisk. Og da er det ikke spesielt nok å gifte seg på Nordkapp når vi bor ikke langt unna, smiler Kurt Arild Jonassen (52) og Marit Ragnhild Buljo (53).

Rammen rundt vielsen onsdag ettermidda­g kunne knapt vaert bedre. Knall sol, varm fønvind, en kneisende fyrlykt i bakgrunnen og en smørblid ordfører som sto for seremonien.

– Dette er utvilsomt det kjekkeste jeg gjør som ordfører, sa Janne Fardal Kristoffer­sen etterpå.

4400 KILOMETER

Paret har kjørt fra hjemstedet Burfjord i Nord-troms til fyret på Lindesnes. Det vil si ganske nøyaktig 4400 kilometer tur-retur.

– Vi tar det som en flott tur gjennom Norge og Sverige, sier paret. De har ikke vaert på Sørlandet før.

Klokken er 16.55 onsdag ettermidda­g. Gående opp mot fyret kommer det flotte paret sammen med ordfører Kristoffer­sen og forloverne Bjørg Gustafsson og Robert Robertsen.

Kurt Arild er sjøsame og kledd i en kystkofte fra Kvaenangen. Marit er reinsame fra Kautokeino. Koften med skinnende søljer er praktfull.

– Du må få med at hun har sydd begge koftene for oss, betror Kurt Arild oss.

VEKKER OPPSIKT

Ved fyret vekker paret med en gang oppsikt blant de mange turistene. Alle smiler og skjønner det er vielse på gang. De tar bilder, mange bilder.

Paret stiller seg opp foran ordføreren. Og Kristoffer­sen sier:

– Det er en fantastisk god følelse og stor aere å få lov til å vie dere her på Lindesnes fyr i dag. Dere har en utrolig kjaerlighe­tshistorie. Jeg har fulgt utviklinge­n over lang tid, sier hun og fortsetter:

– Nå kjenner jeg ikke deg personlig Marit, men har laert deg å kjenne gjennom Kurt Arild. Og han snakker mye om deg. Jeg har hørt mye om savn og oppriktig kjaerlighe­t mellom to mennesker. Og det sier jeg deg, Marit: Det finnes ikke stoltere brudgom. Dere har ventet lenge på å få hverandre og dette fortjener dere så i inderlig begge to.

SMIL OG TÅRER

Det er smil og tårer om hverandre når ekteparet gir hverandre et kyss.

For deres kjaerlighe­tshistorie er slik: Sommeren 1980 traff de hverandre første gang – 15 og 16 år gamle. Da kom Marit med sin familie til området ved Burfjord. De hadde med seg reinflokke­n som skulle på sommerbeit­e.

– Det ble kjaerlighe­t ved første blikk, minnes Kurt Arild. Siden møttes de hver sommer i årene som fulgte, da reindrifts­familien kom til området. De var sommerkjae­rester med brev- og telefonkon­takt på vinteren.

Men så skled de fra hverandre. De traff andre. Kurt Arild ble forlovet og fikk et barn. Og Marit ble gift og fikk fire barn.

FIKK NY KONTAKT

I 2015 lette han henne opp på Facebook, de fikk igjen kontakt og flyttet sammen året etter. Og nå er de gift!

Bryllupsre­ise skal de ta siden, men nå i første omgang baerer det til Danmark. – Der slår vi krone og mynt om vi skal fortsette til Tyskland eller Sverige, gliser Kurt Arild som har sans for å ta ting litt på sparket.

Senere i sommer skal de selvsagt ha bryllupsfe­st for storfamili­en. – Det kommer nok 2–300 til den festen, mener Marit.

Må SKAFFE MAT

Men først skal Kurt Arild på elgjakt for å skaffe mat til denne festen.

– Så hvor mange som kan kommeer avhengig av hvordan det går med jakten!

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Både høytidelig og muntert da sameparet Kurt Arild Jonassen (52) og Marit Ragnhild Buljo (53) ble viet foran Lindesnes fyr av ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen. De hadde kjørt helt fra Nord-troms for å få dette til. Selfie hører med når man gifter...
FOTO: JARLE R. MARTINSEN FOTO: JARLE R. MARTINSEN Både høytidelig og muntert da sameparet Kurt Arild Jonassen (52) og Marit Ragnhild Buljo (53) ble viet foran Lindesnes fyr av ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen. De hadde kjørt helt fra Nord-troms for å få dette til. Selfie hører med når man gifter...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway