Fædrelandsvennen

Kan ikke bli verre enn det er nå.

- TEKST: SIRI STENSLAND siri.stensland@fvn.no

Lona dam i Vennesla skaper hodebry for både beboere i naerheten og eier Høie Eiendom AS. Nå er dammen nesten helt tom for vann, til naboenes store bekymring.

– Det er forferdeli­g at dammen nå er tom for vann. Det lukter jo gjørme. Hvis det er sånn de har tenkt at det skal bli, vil det rett og slett ikke bli levelig for de som bor rundt, sier Roald Haugedal, til Faedreland­svennen.

Han er en av flere naboer som uttrykker sin bekymring for hva som har skjedd med den populaere dammen i Høievassdr­aget.

– LITE REGN OG VARMT Vaer

– Det er mange som er fortvilet over situasjone­n. Det går verken an å bade eller fiske der nå, det er bare en kulp med litt vann og mye søle igjen. Det er tragisk rett og slett, legger han til. Ifølge styreleder i Høie Eiendom AS, Roy Gundersen, er den tomme dammen et resultat av lite regn og varmt vaer over lengre tid.

– Vi har mottatt et par meldinger de siste dagene om at det er lite vann igjen i dammen, så jeg skal ta meg en tur opp for å se på det i løpet av uka, sier han over telefon.

Dammen, som tidligere ble brukt til å skaffe strøm til Høie fabrikker, samt sikre driftsvann til produksjon­en, har vaert gjenstand for stor debatt de siste årene.

Høie Eiendom AS, som i utgangspun­ktet er eier av dammen, har gjentatte ganger spurt Vennesla kommune om overtakels­e. Vennesla kommune på sin side, mener at vannspeile­t er viktig for allmennhet­en og beboerne i området, men ønsker ikke å ta over anlegget på grunn av kostnadene.

I 2015 besluttet Norges vass- drags- og energidire­ktorat (NVE) at saken krever konsesjons­behandling før det endelig kan bestemmes om demningen skal fjernes.

USIKKER FREMTID I MØTE

I mai i år inviterte Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) Vest-agder fylkeskomm­une til befaring av dammen. Da slo imidlertid fylkeskomm­unen fast at det ikke var grunn til å dra.

For øyeblikket er fremtiden til den populaere dammen i NVE sine hender.

– Jeg kan ikke si så mye mer enn at vi har mottatt søknaden om nedleggels­e, og at det ikke er fattet noe endelig vedtak ennå, sier Oda Bjaerke, rådgiver for konsesjons­avdelingen i NVE.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Lona dam i Vennesla kommune er nesten helt tom for vann for øyeblikket.
FOTO: JACOB BUCHARD Lona dam i Vennesla kommune er nesten helt tom for vann for øyeblikket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway